Uit de school geklapt: De Lindehof

Van school oudste naar brugpieper in een week of zes. Dat is het ‘lot’ van honderden kinderen in de regio, die na de zomervakantie de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs maken. In ‘Uit de school geklapt’ blikken ze terug én vooruit.

School: de Lindehof, Een
Groep 8
Aantal leerlingen: 8

Groep 8 van de Lindehof – de school die nu niet meer bestaat en is opgegaan in samenwerkingsschool De Schans- bestond het afgelopen jaar uit acht kinderen. Sterker nog: uit acht meiden. En voor de klas stond ook nog eens een leuke juf. Girlpower dus in Een, waar Sterre, Marieke, Yanisa, Nicky, Madelief, Alisha, Yentel en Mimi oprecht genoten van hun laatste jaar basisonderwijs. Belangrijke oorzaak daarvan was juf Lianne. Heijs van de achternaam. De ogen van de meiden beginnen te glinsteren als gevraagd wordt naar juf Lianne. ‘Ze is altijd vrolijk en heeft ons geweldig geholpen. We kregen veel vrijheid, mochten veel doen en bovendien trakteerde ze best vaak op snoepjes’, lachen de meiden. De leerlingen noemen nog meer bijzonderheden. ‘De juffen die bevallen, krijgen juist allemaal een jongetje. Juf Lianne een jaar geleden ook. Haar zoontje heet net als die van juf Evelien die haar toen verving – dit jaar geboren- Finn. Leuk hè.’

De sfeer was voortreffelijk in groep 8 van de Lindehof. De resultaten ook. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de kleine groep, waardoor leerlingen meer aandacht krijgen. ‘Dit was een heel leuke club. Ik ben dit jaar niet eens echt boos geweest. Het was altijd gezellig, er werd prima geluisterd en iemand op de gang sturen is niet voorgekomen. En ja, dat doet ik echt wel als daar aanleiding voor is. En ook de resultaten waren prima. Er is gewoon gezellig en hard gewerkt dit schooljaar’, zegt Lianne, met Roner roots maar tegenwoordig woonachtig in Haulerwijk.

Hoe zal het straks gaan met de meiden? Een ding is zeker, ze zien beslist niet tegen het voortgezet onderwijs op. ‘Het is wel jammer dat ons groepje uit elkaar valt. Je zult straks toch weer nieuwe vriendinnen moeten maken’, zegt Nicky. Yentel ziet er al helemaal niet tegenop. Ook wel logisch, ze is voor haar leeftijd erg lang. ‘En ach, we blijven onderling wel facetimen en appen. Kunnen we mooi de IPad die we voor het voortgezet onderwijs moeten aanschaffen voor gebruiken’, zegt Eva nog. Die band die op de Lindehof is opgebouwd, is niet zomaar verbroken. Waar ze straks naar toe gaan? Terra Assen, twee naar de Lindenborg in Leek, Yanisa naar Quintus in Assen, Nicky naar Haren, Alisha naar de Ronerborg en Yentel naar het Dr. Nasaucollege in Norg. Mimi gaat ook naar de Lindenborg in Leek. Mimi was vandaag te laat. Dat zal ze straks in Leek toch echt af moeten leren. De meiden hebben allemaal de intentie om op de fiets te gaan, maar ook daar zien ze in het geheel niet tegenop. De periode op de Lindenhof is een prachtig tijdperk geweest. Unaniem zeggen ze dat het een leuke school is. Waar alles goed uitgelegd wordt en waar je iedereen kent. ‘Dat is ook de charme van deze school geweest’, zegt Lianne, die volgend jaar dus op samenwerkingsschool De Schans gaat werken. ‘Kleuters speelden met deze meiden. Zelfs samen in de zandbak. De verbondenheid was groot. Iedereen kent elkaar hier nog echt.’

De laatste weken stonden voor de dames in de dop in het teken van afscheid nemen. Bij Sterre thuis werd een barbecue gehouden. ‘In het kroegje’, zegt ze. Ze doelt daarmee op de schuur achter haar huis. De meiden bleven allemaal slapen, Lianne niet. Verder genoten ze van een kamp op Appelscha en was er een eindfeest. Toen werd behalve van groep 8 ook definitief afscheid genomen van de school. Niet bekend is wat de nieuwe functie van het gebouw zal worden. Een musical kwam er dit keer overigens niet. Die werd rond de kerstdagen al opgevoerd en bovendien speelden de meiden in groep 7 al mee. Nu eerst vakantie. De meiden vertrekken vanuit de woonplaatsen Een, Norg en Haulerwijk naar oorden als Italië, Zeeland, Frankrijk en Terschelling. Juf Lianne ging naar Callantsoog en lag ondertussen al wakker van het feit dat haar jongste telg – Lars- straks voor het eerst naar de basisschool moet.

Jouw klassenfoto nabestellen? Dat kan via fotoservice.media-totaal.nl!