Unieke klok van topontwerper in havezate Mensinge

RODEN – Een landelijke primeur voor museum havezate Mensinge in Roden. De thema-expositie Reis door de Tijd is verrijkt met een digitale mantelklok van Maarten Baas, één van de meest invloedrijke ontwerpers van deze eeuw. De bezoekers zijn verrast: vegende mannen verzetten de tijd. Het is voor de eerste keer dat deze klok in een Nederlands museum is te zien.

Sinds de opening hebben inmiddels vele bezoekers het museum bezocht. Aanvankelijk was Mensinge alleen in het weekend geopend. Sinds 1 juli weer vijf dagen: van woensdag tot en met zondag, iedere middag. Directeur Mara Bosboom: ‘Ons museum is geheel coronaproof met onder andere eenrichtingsverkeer. Bezoekers vinden dat prima: nu kunnen kunnen ze in alle rust ons museum bekijken.’

Het centrale thema is Reis door de Tijd: in iedere kamer zijn bijzondere klokken te zien, passend bij de historie van de havezate. ‘In de gang is ons juweeltje van het huis te zien: een Meidenklok van omstreeks 1700. De klok hangt op een centrale plaats en fungeert tevens als wekker: zo werden vroeger de dienstmeiden op een luidruchtige wijze gewekt.’ In andere kamers zorgt het getik van de klokken voor een aangename rust. Daar zijn onder andere luxe pendules, bijzondere Friese staartklokken, een Japanse aardewerk klok, een ouderwetse koekoeksklok en klokken naar ontwerp van de Amsterdamse school te zien. Maar ook meer moderne klokken. De trots van de expositie is een unieke hedendaagse klok van Maarten Baas, een auteur-designer wiens werk bekend staat als rebels, humoristisch, intellectueel en artistiek. Baas werd in 2002 wereldberoemd met zijn afstudeercollectie Smoke, bestaande uit een serie verbrande meubelen. In 2009 begon Baas met het ontwerpen van een serie uurwerken, onder de titel Real Time. Dit zijn 12 uren durende filmpjes waarin een acteur iedere minuut de huidige tijd aangeeft.  Daarmee wordt de illusie gewekt dat zich iemand in de klok bevindt. ‘Na Schiphol en het Rijksmuseum hebben wij nu ook zo’n unieke klok tijdelijk op Mensinge. In de klok is een schermpje waarop je twee straatvegers  kunt zien, die iedere minuut de tijd verder zetten’, zegt Mara Bosboom.  De bijzondere klok trekt dagelijks veel aandacht van de bezoekers. Ze vragen zich allemaal af of de mannen  24 uur aan het vegen zijn  geweest….