Van beginnende tot gevorderde schaatser

Schaats- en trimclub Roden

RODEN – Het schaatsseizoen is weer begonnen. Ook bij de Schaats- en trimclub Roden (STC). De ijsvereniging staat bekend om zijn informele sfeer. Iedereen kan aan zijn trekken komen bij de schaatsclub. Van beginnende schaatser tot gevorderde, aan iedereen wordt gedacht.

Vorig jaar hadden we een samenwerkingsverband met SVN, de schaatsvereniging van Leek, verteld voorzitter Bert Meinardi. Wij hadden in Roden een trainerstekort en in Leek hadden ze te weinig leden. Door de samenwerking konden wij gezamenlijk training geven op verschillende niveaus. Want daar staat STC om bekend. Iedereen kan op zijn eigen niveau schaatsen, en door de vele trainers, zich ontwikkelen in de schaatssport. Meinardi: “De samenwerking was zeker een meerwaarde voor onze vereniging. We hadden een groep met beginners, twee groepen gevorderden en een snelle groep”.

“Dit voorjaar hield SVN uit Leek helaas op te bestaan. We hadden als bestuur een uitdaging op ons pad. De trainers van SVN gaven echter gelijk al aan training te willen geven bij de Roner schaatsclub. We zouden graag op dezelfde wij verder gaan en blijven trainen in 4 groepen per avond, zodat er voldoende aandacht is voor de leden”, aldus de voorzitter. Het bestuur heeft meerdere acties op touw gezet om dit te verwezenlijken. Want de schaats- en trimclub uit Roden heeft meer leden nodig. Een gloednieuwe eigen Facebook-pagina, adverteren in regionale kranten en flyeren bij Kardinge zijn zo maar wat voorbeelden. Over Kardinge gesproken. De trainingen vinden plaats in Sportcentrum Kardinge in Groningen. Op dinsdag- en donderavond staan er verschillende trainers op het ijs klaar voor de leden. De schaatstrainingen richten zich qua techniek- en conditieopbouw op zowel kunst- als natuurijs. Op de dinsdag wordt er getraind van 18:30 tot 19:45 uur en op donderdag van 19:00 tot 20:15 uur onder begeleiding van een trainer. Er zijn verschillende groepen die ieder op hun eigen niveau training krijgen, van beginnende schaatsers tot snelle rijders. Hiervoor staan meerdere trainers op het ijs. Wanneer er op donderdagochtend voldoende aanmeldingen zijn, wordt er dan ook getraind. Dinsdag 11 oktober stond de eerste training op het programma.

Het lidmaatschap kost 48 euro per jaar. Inclusief schaatskleding kost de contributie eenmalig 100 euro. Naast de contributie voor STC Roden betaal je bij Kardinge voor het gebruik van de ijsbaan tijdens trainingsuren. Je kunt een 12 rittenkaart (half seizoen trimschaatsen) voor 55,90 euro of een 24 rittenkaart (heel seizoen trimschaatsen) voor 111,60 euro kopen. Deze is alleen tijdens het lopende seizoen geldig op de trainingsuren, je kunt overgebleven tegoed niet meenemen naar een volgend seizoen. Het is uiteraard ook mogelijk om een los ‘trimkaartje’ te kopen. Deze kost 4,80 euro.

Meinardi: “Onze schaatsvereniging kent momenteel bijna 90 leden. Plezier staat bij ons voorop. Naast de leuke vele trainingen worden er gezellige activiteiten georganiseerd. Elke maand wordt er gezellig samen koffie gedronken. Rond Oud & Nieuw vindt de traditionele Oliebollentraining plaats. We trakteren de leden op lekkere oliebollen en warme chocolademelk. Daarnaast organiseren we meerdere excursies. Vorig jaar zijn we een dagje gaan schaatsen bij Flevonice in Biddinghuizen. Een erg gezellige dag”. Naast de nieuwe Facebook-pagina worden de leden door middel van een aantal nieuwsbrieven op de website op de hoogte gehouden. De schaatsclub vindt dat belangrijk.

Het schaatsseizoen loopt van begin oktober tot en met half maart. Maar leden kunnen zich op ieder moment inschrijven bij de schaatsclub. “Natuurlijk hopen we elk jaar op een strenge winter. Want wat is er nu leuker dan schaatsen op natuurijs”, aldus Meinardi. De ijsbaan van Roden is dan onder andere toegankelijk voor de leden. Er vinden dan onder andere trainingen plaats. Wanneer er natuurijs is zoeken de leden elkaar op om gezamenlijk te schaatsen of een tocht te rijden. Meinardi: “We kunnen als club, mede dankzij de sponsoren, alle nieuwe leden eigen schaatskleding aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs. Maar we zijn op zoek naar nieuwe sponsoren. Nieuwe sponsoren kunnen zich bij ons melden’.

“Wij willen een ieder graag een warm welkom heten bij onze club. Hierdoor draagt men ook bij aan een duurzame training met persoonlijke aandacht”. Nieuwe leden kunnen zich melden bij secretariaat@stcroden.nl. Als je lid wilt worden geef dan je naam, adres, emailadres en geboortedatum door.


Schaats- en Trimclub Roden 
Opgericht: september 1982
Accommodatie: ijsbaan Roden (natuurijs) en Kardinge in Groningen
Bestuur: Bert Meinardi (voorzitter), Bettie Clevering (secretaris) en Gerard Geerts (penningmeester)
Contact: 
secretariaat@stcroden.nl 
Website: 
www.stcroden.nl.