Van bomscherf tot toneelstuk, van film tot wandeling

Roden Pand k38

Bevrijdingsweek’ in Kunstencentrum K38

RODEN – Nederland staat gelukkig elk jaar uitvoerig stil bij de bevrijding. In Roden wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de bevrijding, niet in de laatste plaats omdat dit precies zeventig jaar geleden is. In Kunstencentrum K38 in Roden is zelfs sprake van een ‘bevrijdingsweek’. Een prachtig initiatief van K38, het 4 Mei Comité, de Historische Verenigingen van Roden en Norg, de bevolking van Noordenveld, het Joodse Schooltje in Leek en het ZoudtTheater. De activiteiten- van 25 april tot 10 mei- worden financieel mogelijk gemaakt door de Rabobank en de gemeente Noordenveld.

In Kunstencentrum K38 is een tentoonstelling te zien van voorwerpen uit de oorlog. De voorwerpen hebben allemaal een eigen verhaal en zijn veelal ingebracht door bewoners van Noordenveld. ‘Aan de oproep is massaal gehoor gegeven’, zegt Herman Heetla. ‘We zijn in de positie om te kunnen kiezen, zoveel aanbod was er.’ Te zien is ondermeer een poëziealbum van een nazaat van Saartje Oudgenoeg en een bomscherf uit Norg. Ook de proclamatie van de capitulatie ontbreekt niet, net als een prachtige tekening van de Zuivelfabriek en de barakken, waar later de NSB’ers geïnterneerd werden. Uiteraard stelden ook de Historische Verenigingen een aantal prachtige foto’s beschikbaar.

Behalve een expositie is er veel meer te doen in K38. Zo wordt op 29 april het toneelstuk ‘De Scheikundige’ opgevoerd in het kunstencentrum en zal Leatitia Schweitzer de film ‘Leven of theater van Judith Salomons’ laten zien. In samenwerking met de Historische vereniging wordt een wandeling door de Kanaalstraat gemaakt en bovendien staat er een excursie naar het Joodse Schooltje in Leek gepland. De drie voorstellingen- in Norg, Roden en Peize- van theaterstuk ‘Verloren’ vormen min of meer de kers op de taart van de bevrijdingsweek, net als een bevrijdingsconcert op 1 mei in de Norger Brinkhof.

Bijzonder is de samenwerking. ‘ Je ziet dat je samen heel veel kunt mobiliseren’, zegt Heetla. Volgende week zal de Krant uitvoerig vooruitblikken op de activiteiten.