Van Erp, Roden

roden wijnavond van erp jaarbeurs 1

Datum: 11 mei
Tijd: 18.30 uur

RODEN – Vroeger was sponsoring gewoon een kwestie van geld overmaken. Tegenwoordig is dat anders. Geldschieters wensen in de watten gelegd te worden. Willen iets terug voor hun geld. Willen netwerken en via sponsoring nieuwe en wellicht lucratieve contacten opdoen. En dat werkt, want niet zelden worden de mooiste deals op sponsoravonden beklonken. De Stichting Jaarbeurs van het Noorden nodigde vorige week de sponsoren uit. Bij Van Erp Dranken in Roden. Ongenode gast was er bij.

Misschien dat het aan de dag lag (het was maandag) of het tijdstip (18.30 uur), maar druk was het niet. Dat gebiedt de eerlijkheid te zeggen. Jammer, want zowel Van Erp als Mark ter Maat hadden hun stinkende best gedaan er een leuke en bovenal lekkere avond van te maken. Jammer dat niet meer mensen daar getuige van wilden zijn. Iets voor half zeven staan twee wethouders voor de zaak: Auwema en Wekema. Zoals bekend is de gemeente sponsor, en dus lopen de wethouders ook binnen. Even maar, want de plicht roept. ‘Onrustige fracties, dus we moeten straks even praten’, zegt Auwema, die ziet dat zijn collega Gerrit Alssema er al aan komt. Op de fiets. Henk Kosters is er ook, met de auto. Lucas Schoonbeek staat binnen. Hij is een beetje alles vandaag, want de rest van het bestuur van de Jaarbeurs schittert vooral door afwezigheid. ‘We hebben nog geen nieuwe voorzitter, de vicevoorzitter is er niet en dus heet ik u maar welkom’, zei Lucas, toch al een van de boegbeelden van de Jaarbeurs. Gelukkig is Sandra Jansen Boonstra er wel, net als sponsor Ruth Bandringa. Het zijn ook meteen – met Alida van Jan Dirk Zwerver– de enige vrouwen vanavond. Wijnproeven is dus toch een mannending.
Het concept van de avond is simpel maar prima. Gerard van Erp vertelt iets over wijn, Mark ter Maat heeft er een bijpassend hapje bij gemaakt. Beide mannen weten waarover ze praten. Gerard weet alles van wijnen, vertel Mark niets over asperges, paté en over bietjes. Opvallend: Mark gebruikt veel producten uit Veenhuizen. Goede eter blijkt Paulus Flokstra. En drinker ook trouwens. Zonder scrupules tikt hij de overheerlijke wijnen weg. Paulus geniet, en daar is deze avond voor bedoeld.
Stil wordt het tijdens de avond nooit. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van twee heren: Geert Rijpma en Ludolf Velting. Velting is – met alle mogelijke respect- al wat op leeftijd. Maar praten! Niemand praat gemakkelijker dan Ludolf, een geboren standwerver. Geert ook trouwens, die praat ook gemakkelijk. Is ZZP-er tegenwoordig voor verschillende (bekende) meubelzaken. Welke meubelzaken weet sinds maandag iedereen, want Geert bedreef uitstekende PR voor die zaken. Paulus Flokstra bijvoorbeeld- hij weer- zal aanstonds een bezoek aan één van de zaken brengen, nadat een trip naar Steenwijksmoer (toch een auto-uurtje rijden) op niets uitliep. Voor de duidelijkheid. Steenwijksmoer is een piepklein dorp met een gigantische meubelzaak. Haverkort.
Terwijl binnen volop gegeten en gedronken wordt, lopen buiten tal van prominenten voorbij. Detry Hekman bijvoorbeeld, gemeenteraadslid en uitvaartregisseur. Luis in de pels Geert Willems fietst naar de ingang van het gemeentehuis en ook Marry Brink is op de fiets van Nietap naar Roden gekomen. Zonder jas, hetgeen ze waarschijnlijk op de terugweg wel even vernomen heeft. Kortom: terwijl bij Van Erp van het leven genoten werd, ging buiten het gewone leven z’n gang. En zo moet het ook. Hamvraag na een avond Jaarbeurs blijft wel wie nou nieuwe voorzitter wordt. ‘We zijn in gesprek’, zegt Lucas. Daar moeten we het voorlopig mee doen.

roden wijnavond van erp jaarbeurs 2

roden wijnavond van erp jaarbeurs 3