Van smederij tot modern autobedrijf

150 jarige Smidts Tolbert opent unieke expositie in Cazemier Boerderij: ‘Van hoefijzer tot ABS’

TOLBERT – Het begon allemaal 150 jaar geleden met het smeden van hoefijzers op een aambeeld. En hoepels om wielen voor boerenkarren. Anderhalve eeuw later staat er een modern autobedrijf. De inmiddels vier vestigingen worden gerund door de vijfde generatie Smidts, Menno Smidts.

Dit jaar staat Smidts uitgebreid stil bij het feit dat ze 150 kaarsen uit mogen blazen. Met een heuse tentoonstelling, een toertocht met oude Fords én een boek over 150 jaar familiegeschiedenis. Anne Jan Smidts en zoon Menno nemen klanten en liefhebbers mee in een reis door de tijd van de familie met een eigen expositie bij Stichting Oudheidkamer Fredewalda in de Cazemier Boerderij in Tolbert.

Hoe toepasselijk. ‘Van hoefijzer tot ABS’, heet de tentoonstelling van de familie Smidts. Dat hoefijzer is te danken aan oprichter Mente Smidts, die pal tegenover de Cazemierboerderij (vandaar de expositie op deze plek) een smederij startte.  ABS slaat op het antiblokkeersysteem, dat natuurlijk ook toegepast wordt op Fords. “Bij 150 jaar moet je stilstaan. We beseffen zelf ook dat zo’n lange familiehistorie in zakendoen best bijzonder is”, vertellen vader en zoon Smidts op het directiekantoor van Smidts Tolbert aan de Oldebertweg. “We vieren het jubileumjaar met drie bijzondere momenten. De aftrap is de expositie in de Cazemier Boerderij waarin we bezoekers meenemen door 150 jaar familiehistorie die begint in 1867.  Begin september organiseren we een toerrit met oude Fords langs onze vier vestigingen in Tolbert, Roden, Groningen en Sappemeer. Rond 17 december, op de dag dat we echt 150 jaar bestaan, willen we een jubileumboek uitbrengen.”

Een bijzonder verhaal over een bijzondere familie. Een bedrijf dat begon in een oude schuur in Tolbert, die Mente Smidts kocht voor 850 gulden om er een landbouwsmederij in te beginnen. Mente deed er zelfs een uitvinding, die later van groot belang werd voor tout paardhoudend Nederland. Hij bedacht de noodstal, een ijzeren geraamte dat werd gebruikt om paarden in vast te zetten terwijl ze werden voorzien van nieuwe hoefijzers. Capriolen uithalen was er niet meer bij voor de viervoeters en de smid kon veilig zijn werk doen. Ook dierenartsen maakten dankbaar gebruik van de noodstal bij het uitvoeren van bepaalde operaties. Zoon Anne, die de boel later overnam ging tamelijk rigoureus ter werk in 1910. Naast de smederij bouwde hij een winkel waar hij fietsen, potten, pannen en andere huishoudelijke spullen verkocht. Toen in 1920 de auto’s wat meer ingeburgerd raakten, vond Anne dat hij daar iets mee moest doen. Hij startte met de reparatie van auto’s, de T-Ford werd zijn specialiteit. Vanaf die tijd is het bedrijf Smidts al met het merk Ford verbonden geweest.

Van Anne ging de zaak over naar zonen Menno en Pebe. Anne Jan, de zoon van Menno Smidts kwam als vierde generatie in het bedrijf. Hij deed op zijn beurt de zaak in 2008 over aan zijn zoon Menno. 150 jaar geschiedenis in een paar regels. 150 jaar waarin een hoop gebeurde. Bijzondere, hilarische én verdrietige gebeurtenissen die we hier niet allemaal gaan vertellen. Veel boeiender is het om een middagje Fredewalda te doen. Op je gemak slenteren door 150 jaar familiehistorie die is samengevat in één unieke expositie: Van hoefijzer tot ABS.

Afgelopen week werd de tentoonstelling geopend tijdens een Fredewalda middag. “Het was een groot succes, we hebben vele enthousiaste reacties gekregen op de expositie.”  Ter ere van het jubileum schonk Smidts drie vlaggenmasten aan Fredewalda, omdat precies recht tegenover de vlaggenmasten de familiehistorie 150 jaar geleden begonnen is.

“Daarnaast hebben we alle medewerkers en hun partners tijdens een gezellige avond meegenomen op een reis door onze geschiedenis. Vervolgens hebben wij alle klanten uitgenodigd om de expositie te bekijken.” Ook hier kijkt Menno met veel plezier op terug. Je merkt dat onze medewerkers en onze klanten zich erg betrokken voelen bij ons bedrijf. Dat is natuurlijk fantastisch!

De expositie is de start van de viering van het jubileum jaar, maar Smidts plant nog meer activiteiten gedurende het jaar. Zo wordt er in september een toertocht met antieke Fords georganiseerd. “Met oude Fords vanaf 1910 willen we een rit maken langs onze vier vestigingen. We nodigen onder andere de A-Ford club uit. Iedereen met een oude Ford kan meedoen. En dat geldt natuurlijk ook voor onze klanten die in het bezit zijn van een Ford oldtimer. We maken er een feestelijke dag van, met tussenstops voor een hapje en een drankje. Rond 17 december brengen we een jubileumboek uit. We hebben zoveel documenten en foto´s, die willen we graag delen met iedereen die er in geïnteresseerd is”.