Van stoere kickboxer tot elegante Kerstengel

The making off: Kerstengel Christy Bo

PEIZE/RODEN – Het is een traditie bij de Krant en in deze tijd van het jaar wordt er niet aan tradities getornd. Op de voorpagina van de extra dikke Krant die voor de Kerstdagen aan verschijnt prijkt al jaren een Kerstengel. En zo ook dit jaar niet anders. Ditmaal legde fotograaf Alfred Oosterman kickboxer Christy Bo op de gevoelige plaat vast nadat ze door visagiste Henriëtte Brink prachtig opgemaakt was. Het eindresultaat is prachtig. Een prachtige foto voor de voorpagina én en passant scoorden we ook nog een mooie Kerstboodschap.

De fotoshoot had dit jaar wat voeten in de aarde. Het doel was in eerste instantie een zeer speciale Kerstengel; we wilden graag iemand met het syndroom van down de kans geven te stralen. Als je hebt over ‘Joy to the world’, wie kan er dan beter symbool staan dan dat? Het bleek toch niet zo simpel. Er werd contact gelegd met Flotar, een zwemclub voor mensen met een verstandelijke beperking, maar men was wat afhoudend. Logischerwijs natuurlijk, worden de leden goed beschermd. En dus was de animo voor de foto niet enorm. “Ze worden”, legde voorzitter Henk Kouwenberg uit, “nogal gewaarschuwd voor foto’s”. En dus durfde niemand naar voren te stappen. Na enig tussenkomst van Eddy Lagro, oud-secretaris van de club en PR-functionaris bij de Brug in Groningen, Jolanda van Lienden van het secretariaat van Flotar kwam er toch positief bericht: vier heren en een dame hadden er zin in. Helaas: uiteindelijk haakte toch het gros weer af en bleven er twee heren over. Tijd om onze blik te verruimen.

En daar was opeens Christy Bo. De Krant is al vanaf de start verbonden aan het Sportgala in Noordenveld en deze jonge kickboxer zag zich al tweemaal genomineerd voor sporttalent en mocht daar onlangs een nominatie voor sportvrouw van het jaar aan toevoegen. Een stoere dame met een sterke uitstraling, lange blonde haren en fantastische jukbeenderen. Én ze zei: ja!

Zo kwam het dat dinsdagavond de studio van fotograaf Alfred Oosterman langzaamaan vol druppelde. Opnieuw stelde deze professionele fotograaf zijn studio en kundigheid beschikbaar om tot een mooie voorpaginafoto te komen. Opnieuw ook was daar Henriëtte Brink uit Peize, visagist en hairstyling, om de engel een feestelijke en elegante look te geven. Ze valt binnen en begint kordaat haar producten uit te stallen. Tasje na tasje komen uit de rolkoffer tevoorschijn, penselen worden netjes klaargezet, potjes en tubes uitgestald. Onderwijl komen Christy Bo en moeder Marga ook binnenvallen. Moeder Marga overduidelijk enthousiast, Christy nog ietwat afwachtend.

Henriëtte gaat aan de slag en Christy blijkt al snel een zeer geduldig model. Geen onrust, geschuif op de stoel of trappelende voetjes, maar in pure rust laat ze Henriëtte haar werk doen. De look van vandaag? “Goud”, zegt Henriëtte beslist. “Ik moet natuurlijk wel voor bling bling gaan nu.” Ze heeft wat inspiratie opgedaan en doet haar ding. Marga vertelt ondertussen over haar vijftienjarige dochter die eenmaal Nederlands kampioen, eenmaal Duits kampioen, tweemaal Europees kampioen en viermaal Wereldkampioen is geworden in haar sport. “Zomaar erin gerold”, lacht haar moeder. “Een vriendinnetje vroeg of ze een keertje mee wilde trainen. We hadden toen nooit gedacht dat het zo zou lopen.” Maar Christy was na die eerste keer verkocht én ze bleek talent te hebben. Ze was elf jaar toen ze begon en heeft een indrukwekkende collectie ‘belts’ opgebouwd. Het ultieme doel is nu de A-klasse en dan beginnen Christy’s ogen wat te glimmen. De ogenschijnlijke rustige Christy ondergaat volgens haar moeder echt een transformatie bij de wedstrijden. “Buiten de ring vind ik haar echt heel bescheiden. Ze is bijna wat verlegen. Maar in de ring gaat er echt een knop om.” De laatste jaren is ze meegegroeid in de carrière van haar dochter. “Je rolt erin en gaat steeds een stapje verder. Eerst zei ik nog: je gaat echt niet naar Thailand, maar als het dan zover komt, doe je het toch. Het is mooi dat ze die kansen krijgt, maar het is lastig om alle kansen te pakken. Het is duur en dus zoeken we sponsoren. Het aankomende wereldkampioenschap is in Turkije en daar willen we graag heen.”

Eddy Lagro is inmiddels ook dit gezelschap komen versterken en blijkt ook nog actief te zijn geweest in de kickbox-sport. Die tijden liggen al wel even achter hem en hij bemoeit zich tegenwoordig veel met de sport voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor zijn inzet voor zwemvereniging Flotar ontving hij vorig jaar nog de oeuvre-prijs op het Sportgala. Als Jolanda van Lienden binnenvalt met Jacco Brink en Jonathan Niemeijer weet hij dit duo al snel aan het lachen te krijgen. Waar Jacco nieuwsgierig en geïnteresseerd alles in zich opneemt, is Jonathan nog wat gespannen. Eddy en Jolanda leggen uit dat een uitje als dit voor mensen met een verstandelijke beperking erg spannend is. “Je moet het echt wel lange tijd van te voren al doorspreken met en aangeven bij ze. De begeleiders van Jonathan gaven aan dat hij vandaag de hele dag wel heel nerveus was. Maar”, vindt Jolanda, “ik zie hem nu al glimmen. Hij heeft er toch wel reuze veel zin in. Zo gaan ze over hun grenzen heen en dat is ook weer goed.” Jacco komt ondertussen vertellen over zijn drukke programma. Na de fotoshoot – waarvoor hij overigens tiptop gekleed is – moet hij ook nog zingen bij shantykoor. Maar deze alleskunner – zo blijkt – speelt ook gitaar en doet aan zwemmen. Hij blijkt ook te breien en gaat aquajoggen. Zijn favoriete muziek? Zonder twijfel Koos Alberts. Hij heeft ook nog een vriendin vertelt hij trots en die is erg lief. Jonathan wordt een beetje gesouffleerd door Eddy, maar blijkt eentje van stille wateren, diepe gronden. Hij is ook verliefd en wel op niemand minder dan Linda de Mol. Hij houdt enorm van het tv-programma ‘Ik hou van Holland’ en van Linda dus. Ook hij is drukbezet want hij zwemt, doet ook aan aquajoggen en zingt. Verrassingen, dat vindt hij lastig, helpt Eddy hem, maar zijn lievelingseten kan hij prima zelf benoemen: aardappels, rode bieten en kipvleugels. Beide heren zullen komende weken ook nog in de rubriek Krantenkoppie prijken waar de antwoorden op deze vragen nog eens terug te lezen zijn. Eddy ziet tevreden hoe ze stralen voor de camera en is blij met de shoot. “Ik snap dat begeleiders en familie terughoudend zijn, maar het is nergens voor nodig. Het is juist een fantastische ervaring voor de jongens. En het past ook helemaal bij de visie van de Brug: ‘iedereen mag er zijn’. Wij zetten mensen in hun kracht.” En in hun kracht zijn Jacco en Jonathan zeker.

Het shantykoor wacht en de heren vertrekken. Jolanda neemt ze mee en ook Eddy vertrekt. Terwijl Henriëtte gouden glitters op de lippen van Christy Bo aanbrengt, toch niet tevreden is en deze weer verwijdert, zet Alfred zijn materiaal klaar voor de Kerst-setting die hij ’s middags al heeft gemaakt. Christy is veranderd van een bescheiden en naturelle jongedame tot een elegante en sterke Kerstengel. Het is moeilijk voor te stellen dat deze prachtdame in de ring anderen rake klappen geeft. Toch heeft ze daar geen moeite mee. “Nee”, lacht ze, “dat is gewoon hoe het is. Ik vind dat niet lastig. En na de wedstrijd is het weer totaal anders”, vertelt ze. “Wij hebben ontzettend veel respect voor elkaar.” En voila, we hebben ook nog een prachtige Kerstboodschap te pakken.

Het wordt stil in de studio op wat aanwijzingen van Alfred na. Henriëtte bekijkt afwisselend van dichtbij en veraf haar werk en Marga merkt terecht trots op dat haar dochter nog een carrièreswitch zou kunnen doen. “Model is misschien wat minder spannend voor mij. Alhoewel…”, lacht ze.