Van uitstel kwam geen afstel. Organisatie voorspelt zelfs:

Boerakker KC Foleor van Steenbergen

“Dit wordt echt een bijzonder mooie en sfeervolle avond in De Kas van Stam”

TOLBERT – Van uitstel kwam geen afstel. “Want daarvoor zijn het programma en de daarin optredenden te uniek,” zegt toondichter, progammeur en presentator Foleor van Steenbergen (FOTO) met nadruk. “Het aanvankelijk tijdens de WK-voetbalperiode van afgelopen zomer geplande programma in de inmiddels vermaard geworden Kas van Stam aan de Tolbertervaart verdiende ook toen al een volle bak. Maar veel van de ‘vaste bezoekers’ van deze evenementen waren zo in oranjesferen, dat we het op de valreep beter vonden om het te verplaatsen naar komende zaterdag 18 oktober. Dan kan iedereen daar immers van genieten.”

Dat toen uitgestelde programma gaat komende zaterdag dus door. Muziek, dans en poëzie zijn de ingrediënten. Zoals Victoria Rojas Milesi, die de bezoekers meeneemt naar haar geboorteland Chili. Dat doet ze door middel van prachtige woorden, door haar gemaakte even prachtige foto’s en dans. Ze wordt daarbij begeleid door gitarist Niels Kuiper uit Groningen, die zich heeft gespecialiseerd in composities van de wereldberoemde Spaanse gitaar-virtuoos Fernando Sor. Vervolgens is er een optreden van buikdanseres Dilchan Abduw, een prachtige nimf uit Syrië. Afkomstig uit het land dat momenteel om heel andere redenen in de mondiale belangstelling staat, laat ze de bezoekers kennis maken met niet alleen dansen uit haar geboorteland, maar ze betrekt – als de toeschouwers dat willen – hen ook in andere vurige dansen. “In het woord ‘dans’ is haar bewegen op muziek echt niet te bevatten, want met een voor ons, nuchtere noordelingen, onnavolgbare maar voor die omgeving kenmerkende gratie en sensualiteit brengt ze ons werkelijk in vervoerring,” klinkt het lyrisch uit Foleors mond.

Habiba Doorenbos uit Amsterdam zingt en speelt harp. Maar dat is, aldus de programmeur, een veel te simpele aankondiging. Want, zegt hij:“Ze is namelijk een singer songwriter die dromerige liedjes maakt, waarbij ze met de harp op een speelse en ritmische manier de genres pop, jazz, blues en folk gebruikt. Haar liefde voor de muziek begon al op jonge leeftijd. Haar moeder speelde op een door haar vader zelf gemaakte harp en dat maakte veel indruk op Habiba. Het was voor haar een logische stap om ook zelf harp te leren bespelen. Ze werd toegelaten tot de Jong Talent-afdeling van het Amsterdams Conservatorium en heeft daarna de vakopleiding Harp gevolgd. Maar in plaats van het spelen van klassieke stukken voelde ze meer de behoefte om popliedjes te maken. Dat begon met flarden tekst en melodieën die al fietsend (!) door Amsterdam ontstonden. Om die melodieën te kunnen begeleiden gebruikte Habiba de harp. In de zomer van 2007 won ze daarmee de Amsterdamse Mooie Noten competitie. Begin 2008 presenteerde ze de in eigen beheer opgenomen EP ‘Jewellery Box’en in 2013 verscheen haar eerste volledige plaat ‘Take Flight’.”

Presentator Foleor van Steenbergen komt ook zelf muzikaal aan de bak met zijn op harmonica vertolkte chansons van Edith Piaf, waarop Victoria Rojas Milesi gaat dansen. Speciale gast is Carst Terhorst uit Haarlem. Hij schrijft en zingt Nederlandstalige liedjes waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidt. Van hem verscheen in 2009 de CD ‘’ Het Noorden’.

De optredens vinden plaats in de royale goed verwarmde glazen kas, een prachtige locatie bij de woning van Harry en Erma Stam aan de Tolbertervaart 9 in Tolbert. “Maar,”aldus de organisatie, “misschien is het nazomerweer dan wel zo fraai dat we alles naar de romantische tuin verplaatsen. Het is dus verstandig om met de kleding met beide opties rekening te houden.”

Men is welkom vanaf 19.30 uur; om 20.00 uur gaat het evenement van start. Om uit de kosten te komen wordt een toegangsprijs van € 10,– per persoon gevraagd. Koffie en thee zijn daarbij gratis terwijl voor wijn, fris en bier een kleine vergoeding wordt gevraagd. In verband met de te verwachten belangstelling – in de kas is plaats voor ruim vijftig bezoekers – is vooraf aanmelden aanbevolen via info@kasvanstam.nl, via 06-25057935 of, indien nog plek voorradig, ’s avonds aan de kassa.