Vechtsportgoeroe Fred Wekema viert 30-jarig jubileum

RODEN – Het inmiddels al weer 30 jaar geleden dat vecht- en verdedigingssportexpert Fred Wekema is begonnen met Taekwondo. Nadat zijn mooie carrière in deze sport door een ongelukkige blessure ten einde kwam vond Wekema een nieuwe uitdaging in Commando Krav Maga, het meest realistische zelfverdedigingssysteem ter wereld uit Israël.

“Na 20 jaar Taekwondo te hebben gedaan en zelfs Nederlands kampioen te zijn geweest in ’92-’93 moest ik tien jaar geleden noodgedwongen stoppen na een knieblessure”, vertelt Fred Wekema. “Toen moest ik dus op zoek naar een nieuwe uitdaging. Al snel kwam ik Commando Krav Maga tegen, een opkomende sport die sinds 2004 door iedereen beoefend mag worden.” De kracht van deze verdedigingssport ligt in het snel en effectief uitschakelen van de tegenstander. “Daarbij is alles geoorloofd”, weet Fred. “De enige regel is dat ‘alles mag’. De basis is dan ook gelegd in het Israëlische leger waar de soldaten getraind werden om hun tegenstanders snel uit te schakelen door middel van eenvoudige technieken en simpele regels.” Wekema werd al snel gegrepen door de sport en besloot eens een kijkje in het buitenland te nemen om meer over Krav Maga te weten te komen en zich verder te verdiepen in de schoonheid van de eenvoud. “Door mijn vechtsportachtergrond kreeg ik het advies om de instructeursopleiding te gaan doen”, aldus Wekema. “Die heb ik volbracht waarna ik al snel voor mezelf ben begonnen met lesgeven in Commando Krav Maga. De eerste proefles was een groot succes en inmiddels heb ik zo’n 110 leden. Het ledenbestand bestaat onder meer uit de beveiliging van het UMCG en het Martiniziekenhuis, maar ook veel scholieren weten de weg hiernaartoe inmiddels te vinden.” Een indrukwekkend aantal leden dus, dat nog altijd groeit. Met één school in Roden en één in Groningen is er overigens ook de ruimte om door te groeien. “Natuurlijk is er altijd ruimte voor nieuwe leden”, bevestigt Wekema. “In deze Israëlische krijgskunst leren beoefenaars hoe zij elke aanvaller kunnen verslaan, ook als die gewapend is met bijvoorbeeld een mes, pistool, fles of honkbalknuppel. Het mooie is dat er al snel resultaat geboekt wordt in realistische situaties. Ook als men geen ervaring heeft in vechtsport.”
Om zijn 30-jarig jubileum te vieren en meer mensen kennis te laten maken met Commando Krav Maga heeft Wekema een mooie jubileumactie bedacht. “Mijn jubileum is jouw korting”, luidt zijn credo. De eerste dertig nieuwe leden die zich inschrijven voor de komende dertig weken, krijgen 30 euro korting. Dat maakt het kennismaken met Krav Maga wel heel voordelig. De Krav Maga-school van Fred Wekema is gevestigd aan de Kanaalstraat 60 O te Roden. Te bereiken via 06-53152663 of info@commandokravmaga.nl.