Veel nieuwe perspectieven nu atelier vanTeken- en Schildergroep Roden is geopend

DKT_DKT-p57.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Hier kunnen we prima ‘zonder hijgen’ terecht én onze activiteiten verder uitbreiden”

RODEN – Het was druk, afgelopen zaterdagmiddag bij de officiële opening van het nieuwe onderkomen van de Teken- en Schildergroep Roden (TSR) in de grotendeels op eigen kracht tot atelier annex expositie- en workshopruimte ‘omgebouwde’’ voormalige school De Haven in de Kanaalstraat.

Een lange beginzin, inderdaad. Maar het feit is het meer dan waard. Acht jaar lang ‘streed’ het bestuur van de nu 220 (!) tellende schilderclubleden om de door huisbaas Woonborg gedane toezegging om in het atelier aan de Jasmijnlaan een lift te plaatsen ook effectief te laten realiseren. Steeds te vergeefs. Maar die lift was nodig om veel vergrijzende leden zonder gesteun en gehijg langs steile trappen naar het atelier op de bovenste verdieping te brengen. Telkens kwam er iets tussen, waardoor die hoop bijna – moedeloos geworden – werd opgegeven. Totdat het schoolgebouw in de Kanaalstraat ‘vrij’ kwam. En huisbaas Woonborg en de gemeente het pand als atelierruimte voor de TSR en een door Verkuno (de gezamenlijke professionele kunstenaars in de gemeente Noordenveld) en de Culturele Kring Roden te benutten galerie beschikbaar stelden.

Voordat de schildergroep afgelopen zaterdag haar atelier met bijkomende vertrekken – waaronder een royale koffieruimte waarin ook lessen en workshops kunnen worden gegeven – officieel kon openen, moest er veel gebeuren. Wanden schilderen, timmeren, kast- en opbergruimtes maken en niet te vergeten schoonmaken opdat alles er pico bello zou uitzien, kostte veel tijd en mankracht. Dat werd, op enkele echt door professionals te verzorgen klussen, allemaal in eigen beheer gedaan. Maar het hele interieur ziet er nu prachtig uit en is ook voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk.

Deze giga-klus in eigen beheer werd vooral door een (bestuurlijke) kerngroep volbracht. Op de foto zie u van links naar rechts voor: Secretaris Tineke Oberink, PR-functionaris Greet Westenbroek en penningmeester Paul Otter en achter v.l.n.r. Frieda Tolman, Kor Doewes en voorzitter Chiel van den Heuvel. Met nog enkele andere schilderclubleden hebben ze zich wekenlang bijna dagelijks ‘uit de naad’ gewerkt waarbij, aldus voorzitter Van den Heuvel, vooral Doewes de ‘manus van alles’ was. De gelukwensen, waaronder die van een gemeentelijke delegatie en Woonborg, waren zaterdag dan ook niet van de lucht en welgemeend.

“Het mooie aan deze enorme accommodatie-verbetering voor de TSR is ook,” aldus voorzitter Van den Heuvel, “dat we dit zonder contributieverhoging konden bewerkstelligen.” ”Sterker,” vult penningmeester Otter hem aan,”we hadden een verhuizingsfonds van maximaal 6.000 euro voorbereid, maar waarschijnlijk komen we met de helft al uit. Alles wat we vanuit ons oude atelier in de Jasmijnlaan konden gebruiken, hebben we naar ons nieuwe atelier meegenomen.” Secretaris Oberink vult hem weer aan met: “De schilderclub kan in dit voor ons nieuwe pand ook weer nieuwe leden toelaten. Want we beschikken nu immers ook over extra ruimte die we voor cursussen kunnen gebruiken. Ze kunnen zich daarvoor aanmelden en ik ben voor informatie ook altijd telefonisch te bereiken (zie hieronder; red.)”

“Waar we nu meer het accent op willen leggen is de schooljeugd, terwijl we ‘buitenshuis’ schildercursussen in de verzorgingscentra De Hullen in Roden en De Hoprank in Peize gaan verzorgen. We gaan er de komende tijd publicitair zeker actie voor voeren,”zegt Westenbrink. “Samen met onze buren van De Galerie willen we, als het aan ons ligt, ook qua exposities en andere gezamenlijke projecten er voor zorgen, dat dit hier HET culturele centrum van Noordenveld gaat worden.”

Meer weten? Zie www.tekenenschildergroeproden.nl of bel Tineke Oberink, 050-5019547.