Veel spullen voor weinig in deze crisistijd

image

Bazar & Rommelmarkt KV Wees Kwiek

NUIS/NIEBERT – Wegrestaurant ‘In de Klaver’ wordt vrijdag 6 en zaterdag 7 maart weer omgetoverd tot een grootse Bazar & Rommelmarkt. Het is de jaarlijkse traditie van korfbalvereniging Wees Kwiek uit Nuis en Niebert. Inwoners kijken er elkaar jaar weer naar uit.  De voorbereiding is inmiddels in  volle gang.

Afgelopen zaterdag trok het grote vrijwilligerskorps weer langs de huizen in Nuis en Niebert.  “Als de spullen opgehaald zijn, zijn we de hele week bezig om de goederen op de plek te zetten en te sorteren”, legt kersvers voorzitter Aletta Dijk uit, die tevens even terugkijkt op de vorige editie.  “Vorig jaar was de opkomst bij de bazar heel goed.  Het eerste half uur is het altijd heel druk, want dan komen de koopjesjagers en verzamelaars van antiekspullen.  De bazar is een uitkomst in deze crisistijd: het kost allemaal weing”,  probeert Aletta mensen te prikkelen. Al heeft iedereen de bazar in de agenda staan: begin maart (soms eind februari zoals vorig jaar).  Weinig nieuws onder de zon bij de bazar, die alweer voor de 42e keer wordt gehouden, en nog altijd een groot succes is.  “We hebben al heel veel gehad”, zegt Dijk, tussen de bedrijven door de was draaiend,  kind bezighoudend en koffie drinkend. Het Rad van Fortuin is ook niet nieuw, maar voor bij de superprijzenronde is wel voor het eerst een hogedrukreiniger te winnen, naast een tuinbankje.  Dat laatste is ook niet verkeerd met het oog op het komende voorjaar.  Op vrijdagavond 19.00 uur gaan de deuren los en is iedereen welkom op de Bazar en Rommelmarkt in wegrestaurant In de Klaver. 

Wees Kwiek is een kleine vereniging, in 1934 ontstaan vanuit toneelvereniging ‘Nut en Genoegen’. Er was in die tijd slechts één sportvereniging, een voetbalclub, maar daar mochten geen vrouwen lid van worden. Daarom werd er gekozen voor korfbal, waar beide geslachten aan mee mogen doen.  Anno 2015 wordt op allerlei manieren geprobeerd de clubkas te spekken. De vereniging is wederom geselecteerd om mee te doen aan de Jeugd Sponsor Actie van supermarkt Poiesz, die voor de tiende keer wordt gehouden. (deze actie duurt nog tot en met zondag 29 maart).  Wees Kwiek doet mee in de Poiesz-vestiging in Tolbert.  Aletta Dijk:  “Mensen die bij de Poiesz in Tolbert boodschappen doen krijgen een muntje.  En die komt dan terecht in het Wees Kwiek-kokertje.”, zegt Dijk in eigen woorden.   Door producten te kopen  komt het ten goede van de korfballende jeugd. (de munten worden verzameld in de speciale bussen bij de ingang van de supermarkt). Uiteraard geldt: hoe meer munten, hoe meer sponsorgeld.  Overigens kan de vereniging op zaterdag 21 maart extra jeugdsponsormunten verdienen. 

Wees Kwiek probeert kleintjes te werven voor de op te richten Kangoeroeklup. In 2007 is dit fenomeen opgericht door de Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond (KNKV) . Bedoeld voor kinderen in leeftijd van 3 tot en met 6 jaar. De Kangoeroeklup is in het leven geroepen om verschillende redenen. De belangrijkste is dat de bond zoveel mogelijk kinderen kennis wil laten maken met korfbal. Voor verenigingen is er veel ledenwinst te halen. Op 24 april wordt daarom een speciale GIGA Kangoeroedag Wees Kwiek gehouden.. Het evenement valt samen met de Koningsspelen. Dan komen honderden kinderen van de groepen 1 tot en met 4 van verschillende scholen – leerlingen van ’t Jonkertje, de Klimboom en ’t Sterrenpad-  uit de omgeving naar het korfbalterrein. Op deze dag gaan de kinderen samen sporten en spelen.  Op deze feestelijke dag wordt de Kangoeroeklup van Wees Kwiek gelanceerd. De achterliggende gedachte van dit alles is simpel: leden werven.  De organisatie is in handen van Chantal de Jonge, Lisanne van der Veen en Meintje de Vries.  Voor deze dag zijn we nog vrijwilligers nodig.  Ook in de week voor het evenement en op de dag zelf kan de organisatie nog veel hulp gebruiken.  Mensen die interesse hebben, kunnen mailen naar kangoeroeklup.weeskwiek@gmail.com.  Voor meer informatie: Meintje de Vries, tel. 06-31222026.

De bazar & rommelmarkt vormt een jaarlijks hoogtepunt, maar Wees Kwiek organiseert meer activiteiten. Ook jarenlange tradities, zoals Stratenvolleybal op 5 juni. Aletta Dijk over dit evenement: “Het was aanvankelijk een korfbaltoernooi, maar doordat de animo daarvoor terugliep, is het veranderd in een volleybaltoernooi.  Waarna het evenement weer aantrok. Een van de reden is dat het minder fysiek is. 

Dan de sportieve hoogtepunten. “Wees Kwiek C is kampioen geworden”, zegt Dijk opgetogen. Dan serieus: “De C-junioren moeten binnenkort naar de B-junioren.  Maar dan moet je een achttal hebben en daar wringt de schoen. Er blijven maar vier spelers over. En een B-team met vier spelers bestaat niet in het Noorden.  Al kunnen we eventueel wel lenen van andere clubs.  Wat de senioren betreft, het is steeds weer hetzelfde lied. Een damesteam op de been houden lukt nog wel, maar heren vormt nog steeds een probleem.” Dus mannen, schroom niet en meld je aan bij een van de gezelligste verenigingen van de regio.

Aletta Dijk heeft het er maar druk mee, bij haar geliefde vereniging.  Vanwege knieproblemen is ze voorlopig niet meer actief als speelster.  Maar ze heeft wel de ‘zware’ last als voorzitter. De immer vrolijke en optimistische Marumse kan deze druk wel aan. “Het voorzitterschap is heel mooi. Het baantje past wel bij mij. We houden elke maand een vergadering. Het bestuur gaat met de tijd mee. We hebben een bestuursapp. Voordeel is dat we zaken in de app kunnen gooien. Tussendoor communiceren over wat er speelt. We kunnen natuurlijk altijd met elkaar bellen, maar dit is modern”, lacht Dijk.

De Bazar & Rommelmarkt van KV Wees Kwiek wordt gehouden op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart. Vrijdagavond aanvang 19.00 uur.  

Naam: Korfbal Vereniging Wees Kwiek

Opgericht: 1934

Clubkleuren: wit-zwart

Voorzitter: Aletta Dijk

Accommodatie: Kwiekersplace Nuis

Website: www.weeskwiek.nl

Contact: Aletta Dijk, tel. 0594-641900