Veenhuizen als inspiratie voor Brabantse studenten

VEENHUIZEN – In de lobby van hotel-restaurant Bitter en Zoet is afgelopen week de ‘Design Deal Veenhuizen 3.0’ ondertekend. Studenten van de Eindhovense Desing Academy zullen Veenhuizen het komende jaar inzetten als schatkamer voor hun projecten ‘social design’. De voormalige landbouwkolonie moet de studenten ‘grenzeloze inspiratie’ geven.
‘Veenhuizen heeft als gevangenisdorp al sinds mei 2013 met de internationaal bekende hogeschool uit Eindhoven een samenwerking in Drenthe, en de PI Veenhuizen in het bijzonder. De cruciale verbinding is samenwerking. De oogst aan sociale projecten die de studenten ontwikkelen om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Doordat het project bijvoorbeeld een gedetineerde iets biedt in termen van het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt na detentie. Dus vaardigheden en diploma’s’, aldus burgemeester Klaas Smid.
Gedeputeerde Bijl: ‘Schaarste en overvloed’ raakt de kern als je het hebt over de Koloniën van Weldadigheid en Veenhuizen. Schaarste aan voedsel was twee eeuwen terug de reden om een internationaal uniek experiment van armoedebestrijding met landbouw op te richten: De Koloniën van Weldadigheid. Veenhuizen is daar één van. Ik verwacht dat deze landbouwkoloniën in 2020 op de werelderfgoedlijst van UNESCO komen. Mooi dat generaties jonge ontwerpers zich hier blijven verwonderen, en praktische producten ontwikkelen. Het mooist vind ik een product zoals de LAS-TIG fiets, een ontwerp dat mensen verder helpt in hun leven.’
De verlenging van de Design Deal Veenhuizen 3.0 tussen de Design Academy Eindhoven, de PI  Veenhuizen, provincie Drenthe en gemeente Noordenveld maakt voor de studenten uit Eindhoven de weg vrij om de komende jaren (2019 en 2020) volop inspiratie te halen uit de voormalige kolonie Veenhuizen. En die inspiratie te verbinden aan maatschappelijke vraagstukken. Waardoor het een spiegel wordt van voorbeelden, kansen en mogelijkheden.