Veenhuizen veegt 1-2 van het bord; Pelikaan S niet langs Glimmen

Zaterdagvoetbal

REGIO – Het gaat nog altijd crescendo met onze hoogst spelende clubs in de regio. VEV’67, Marum en ONR zegevierden allen. Veenhuizen deed dit keer niet onder, maar dit gebeurde wel op wonderbaarlijke manier: een 1-2 werd omgebogen in 7-2. Positief was ook HFC’15 dat prima weerstand bood tegen De Heracliden. Pelikaan S merkt het hogere niveau en kwam niet voorbij Glimmen. Boerakker versloeg Harkstede en deed daarmee goede zaken. Haulerwijk liet twee belangrijke punten liggen in Eastermar.

VEV’67 boekte weer een ruime en overtuigende overwinning, op staartploeg Hardegarijp. Al na drie minuten zat VEV op rozen door een treffer van Jeffrey Visser, die de laatste weken op dreef is. Marwin van Wijk, Enrico Wardenier en wederom Visser tilden de stand naar 4-0. Doordat de gasten ook kansen kregen was 5-1 of 6-2 ook mogelijk geweest. De Leeksters speelden bij vlagen heel goed. In de tweede helft werd het rommeliger doordat Hardegarijp veel strijd gaf, waar VEV te veel in mee ging. Het voetbal verdween uit de ploeg van Luitzen Nijboer, maar echt in de problemen kwam de geel-zwarte brigade nimmer. VEV’67 en Zeerobben hebben Broekster Boys achter zich gelaten en delen nu met zijn tweeën de koppositie.

In de Derde Klasse D pakte leider ONR de volle winst bij middenmoter Hoogeveen. De 2-4 was verdiend omdat ONR simpelweg meer kwaliteit heeft. Toch lieten de Noordenvelders de Hoogeveners terugkomen van een 0-2 voorsprong. Lart Wolthuis hielp ONR al vroeg in het zadel door vanaf de penaltystip te scoren. Patrick Maters verdubbelde de score. Maar diep in de tweede helft stelden de bezoekers orde op zaken en wonnen alsnog ruim. “Het gaat crescendo”, vindt trainer Ronald Vermeulen. Reëel bekeken heeft ONR heel veel kwaliteit. Tegen Veenhuizen speelden we niet goed, maar op basis van de individuele klasse wonnen we wel en dat zie je terug in heel veel wedstrijden.” ONR leidt de dans in 3D, met drie punten voorsprong op TONEGO en al vijf op nummer drie, Elim.

Veenhuizen speelde een bijzondere wedstrijd tegen het onderin bungelende SVN’69. De Noordenvelders keken in de eerste helft tegen een 1-2 achterstand aan, aan het eind stond er 7-2 voor Veenhuizen op het bord. De thuisclub kwam dankzij Michiel Hoving op 1-0, maar vlak voor rust namen de gasten brutaal de leiding over. In de 59e minuut stond het nog altijd 1-2, vervolgens stak er een korte maar hevige wervelwind op. Van minuut 60 tot minuut 68 veranderde de score in 5-2. En na de tweede gele kaart voor de gasten liep de score nog hoger op. Robert Elsinga maakte drie treffers. “Soms is het heel ongrijpbaar. Dat een wedstrijd in momenten beslist wordt a la TONEGO toen we binnen vijf minuten drie goals tegen kregen”, vertelt Marcel van Veenen. “Maar ik ben blij, want we hebben goede zaken gedaan”.

Marum schudde het lastige Rottevalle in de tweede helft van zich af. Na een half uur zorgde Tom Boezerooy voor de 0-1, maar diep in de tweede helft werd het 1-1 en dat was niet onverdiend. De strijd, hard en stevig, kon alle kanten op. Het was uiteindelijk uitblinker Marc Boonstra- ook aan de basis van de 0-1-, die met een fantastische rush langs drie tegenstanders de winnende maakte. Marum kwam ongeschonden uit de bikkelharde strijd. De Westerkwartierders blijven bovenin meedoen om de prijzen.

In de Derde Klasse C morste Pelikaan S punten in eigen huis, maar de 2-2 tegen Gorecht was volkomen verdiend. Trainer John de Hoop gaf alle complimenten aan een Glimmen dat vorig jaar net de boot miste naar de tweede klasse. Het fysiek sterke Glimmen maakte het de Oostwolders heel moeilijk. Toch kwam Pelikaan S voor, op slag van rust, en dankzij Freddy de Grooth werd het in de tweede helft 2-0. Petrit Hoxhaj (broer Handrit haakte in de warming-up af) had een groot aandeel in beide doelpunten. Glimmen ging va banque spelen en na de 2-1 kwam het geloof in de ploeg. Nadat Fouad zijn tweede gele kaart incasseerde moest Pelikaan S verder met tien man. Het leverde de terechte 2-2 op. “Het klassenverschil is merkbaar, dat moeten de jongens beseffen”, zegt De Hoop, die zijn spelers scherp moet zien te houden.

Tevredenheid bij HFC’15 over de 1-1 bij De Heracliden. HFC speelde een prima pot, maar had in de eerste helft wel alle geluk. De gasten hadden geen antwoord op de crosspasses die achter de defensie vielen. “Onze gelegenheidsback had te veel de drive naar voren”, vond trainer Sjoerd Rozema. Achter hem voorkwam Sander Mulder verder onheil. Na rust een beter en mooi voetballend HFC, wat voor Rozema een openbaring was. “Ik had ten opzichte van vorige week het middenveld versterkt. En ook Leon Hofsteenge, net terug uit Amerika, heb ik er meteen ingezet. Na een 1-0 achterstand maakte Stephan Boersma vlak voor tijd de 1-1. In de laatste minuut kreeg de thuisclub nog de kans op de 2-1, maar Stefan Post lag in de weg.

Boerakker versloeg Harkstede op eigen terrein. Een slap begin van Boerakker leidde tot een 1-0 achterstand en een 2-0 had ook niet misstaan. Na de door Joey Hummel benutte elfmeter kantelde de wedstrijd. Hummel was vlak na rust ook goed voor 1-2. Ondanks de voorsprong zat Marco van der Veen niet rustig op de bank. De keeper van 50 jaar van de thuisclub was geweldig, maar kon niet voorkomen dat Jacob de With, wederom Hummel en Rutger van der Veen de uitslag een ander aanzien gaven: 1—5.

Haulerwijk speelde gelijk bij Eastermar: 2-2. Eastermar was de hele wedstrijd iets beter. Na een trage start (en 1-0 achter), trok Haulerwijk in de tweede helft de wedstrijd een half uur naar zich toe. Klaas Rozema en Thom Mulder draaiden de score om: 1-2. De Stellingwervers konden de voorsprong niet vasthouden, waarna de thuisclub langszij kwam door een onterecht doelpunt omdat doelman Jorg Huurman ernstig gehinderd werd. In de slotfase werden de gasten met de rug tegen de muur gezet, zodat het ook had kunnen verliezen.