Veenhuizen verliest van Boerakker; HFC’15 biedt weer spektakel

Zaterdagvoetbal
REGIO – In de negende speelronde kwamen de regionale troeven goed uit de strijd. Er waren  winstpartijen voor VEV’67, ONR, Pelikaan S en HFC’15. Verrassend was ook de winst van Boerakker bij smaakmaker Veenhuizen. Ook Marum zegevierde eindelijk weer eens. Meer over de wedstrijd tegen Grijpskerk zie elders in dit nummer.
VEV’67 versloeg in Zuid-Drenthe Drenthina, dat al sinds september niet meer heeft gewonnen. De Leeksters stelden de zege al in de eerste helft veilig met een 4-1 voorsprong.  Binnen het kwartier was het al 0-2 door Gerhard van den Berg en Enrico Wardenier. Na de 1-2 leek het even spannend te worden, maar het was Age-Wim van der Zee die het op zijn heupen had en twee keer een dramatisch slecht verdedigend Drenthina afstrafte:  1-4. In de tweede helft liet VEV de teugels vieren en kwam de thuisploeg in de slotfase nog sterk terug, maar de gasten gaven de overwinning niet meer uit handen. Het was de tweede zege op rij voor de Nijboer-elf, die daardoor twee plaatsen klommen en nu de top tien zijn binnengedrongen
Pelikaan S boog bij The Knickerbockers een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning. De Oostwolders stelden in de eerste helft bitter teleur tegen de laaggeplaatste studentenclub, die brutaal een 1-0 voorsprong namen. Pas diep in de tweede helft stelde Pelikaan S orde op zaken. Danny Holband zorgde voor 1-1 en zes minuten voor tijd maakte Martijn Drent de 1-2. Door het gelijkspel van Noordscheschut naderden de Oostwolders de koploper tot op vier punten.
ONR versloeg op eigen veld Noordwolde, dat haar tweede nederlaag slikte. Daar zag het niet naar uit. Al na vier minuten stond het 0-1 voor de bezoekers.  Op cruciaal moment, vlak voor rust, maakte Mitchell Schievels gelijk.  Schievels was na de hervatting ook goed voor 2-1. Martijn Alssema maakte in de slotminuten aan alle onzekerheid een eind: 3-1.  Een knappe overwinning voor de Roners, die de onderste regionen hebben verlaten en nu een plaats in de middenmoot innemen, een plaats achter Marum, dat tevens de volgende tegenstander is. Marum speelt deze kraker in de regio thuis.
De Noordenveld-Westerkwartier-derby Veenhuizen-Boerakker werd een prooi voor de ploeg uit het Groningse land, dat de smaak heeft te pakken na de sensationele winst op Marum. De geel-zwarten namen vroeg  in de eerste helft al een comfortabele 2-0 voorsprong dankzij Willem-Pieter Wouda en Rutger van der Veen. Dit na nog geen kwartier spelen. Deze stand bleef lang op het scorebord staan. In het slotgedeelte tekende WP ook voor 0-3. Bram Schmidt scoorde namens Veenhuizen de eretreffer:  1-3.  Veenhuizen, dat een mooie serie achter de rug heeft, is nu met een wisselvallige periode bezig. Boerakker daarentegen lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. De promovendus behoudt de vijfde plaats, een stek achter… Veenhuizen.
Voor spektakel moet je bij HFC’15 zijn. De ploeg van Frans Brouwer zorgt niet alleen voor attractief voetbal, er wordt ook lustig op los gescoord. Tegen Glimmen liefst zeven keer: 7-3. HFC kende een droomstart. In korte tijd stond er al 2-0 op het bord. Het leek net zo’n mooie middag te worden als vorige week, maar de sterke aanval van Glimmen gooide aanvankelijk roet in het lekkere eten (2-1). Een bepalend moment, niet ver voor rust. Uit een onterechte corner voor de Hoogkerkers, waar zoveel aanmerkingen op werden gemaakt dat een speler van Glimmen de tweede gele kaart kreeg, scoorde Robert de Vries op schitterende wijze (wippertje en half volley) de 3-1. In de tweede helft liet HFC de tien van Glimmen achter de bal aan rennen en voerde de score op. IJpema, Sadjad Sheyki, Rutger Hofsteenge en Leon Hofsteenge tilden de score op naar 7-3. Het steeds beter voetballende HFC rukt op naar de tweede plaats.
SV Haulerwijk verloor van GRC: 0-2.  Wel de overhand, maar weinig kansen scheppen. Dat was in het kort het spel van Haulerwijk, tegen een GRC dat niet bepaald een hoogvlieger is. De stadjers kwamen op voorsprong na balverlies aan de kant van Haulerwijk. Er kwam een corner uit, waarna er vrijuit kon worden ingekopt: 0-1. Na rust speelde de thuisclub voornamelijk op de helft van de tegenstander, maar gevaar ontstond er nauwelijks. In de counterattaque werd het 0-2. Het was de derde nederlaag op rij voor de oranjes.