Veertigste Peizer jaarmarkt met vertrouwd programma

PEIZE – De Peizer jaarmarkt is in aantocht. Een prachtige markt tijdens het eerste weekend van augustus. Net als voorgaande jaren zijn de Peizer Zomerfeesten hieromheen gepland. Officieel begint dit op woensdag 1 augustus, maar op 31 juli wordt de traditionele viswedstrijd al gehouden. Richard Veurman, voorzitter van Volksvermaken Peize, neemt ons mee door het programma en belicht een aantal hoogtepunten van deze feestweek.
Dinsdagavond begint het dus met vissen. Een mooi startsein van een prachtige week. Als we Richard echter vragen naar een aantal hoogtepunten, begint hij over de puzzelrit met auto’s die op vrijdag 3 augustus gepland staat. ‘Eigenlijk staat ons feestweekprogramma wel redelijk vast’, zegt Richard. ‘De autopuzzeltocht is een niet te missen evenement. Nog steeds zien wij ieder jaar meer deelnemers bij deze rit. Vorig jaar deden er maar liefst 130 auto’s mee. Een prachtig aantal.’ Het overgrote deel komt volgens Richard uit Peize en omstreken, al zijn er ook vaste deelnemers uit Rhenen en Harderwijk. ‘De puzzeltocht is voor alle leeftijden. Van 18 tot 70 jaar, iedereen kan meedoen. We krijgen veel complimenten van de mensen die zulke puzzeltochten als hobby doen. Dat is mooi om te horen.’ Dat het enige onderlinge strubbelingen kan opleveren, mag volgens Richard de pret niet drukken. ‘Er zijn wel wat echtscheidingen ontstaan door deze puzzeltocht’, grapt hij. ‘Nee, het is vooral heel leuk. Je ziet ook veel vriendenteams die in een busje de tocht afleggen. Dat is bijzonder.’
Uiteraard is de jaarmarkt – die dit jaar haar veertigste verjaardag viert – een absoluut hoogtepunt te noemen. ‘De tendens is dat markten en braderieën het moeilijk hebben om genoeg standhouders te werven. Vorig jaar hebben wij dit fanatiek gedaan en kregen we zelfs vijftien extra standhouders. We verwachten er dit jaar rond de 90 à 95 te hebben. En van die standhouders zien wij dat zo’n 90 procent vaak het jaar erop weer terugkomt.’
Op zondag 5 augustus staat een mooie uitsmijter op het menu: de sweeper. Een spectaculair onderdeel, waarbij een ronddraaiende arm de deelnemers van hun platform probeert te stoten. Dit onderdeel begint om 14:30 uur met de jeugd van tien tot en met twaalf jaar, om vanaf 16:15 uur met de overige leeftijdscategorie van start te gaan.
Dit alles wordt weer georganiseerd door Volksvermaken Peize, die met hun negenkoppige bestuur druk is om alles op poten te zetten. ‘Het belooft gewoon een mooi feest te worden’, zegt Richard. En feesten, dat kan Peize als geen ander.
Ga voor het volledige programma naar www.volksvermakenpeize.nl.