Verbindende Westerkwartierse Uitdaging van start

Afbeelding
actueel
Ondernemers en  maatschappelijke organisaties reiken elkaar de helpende hand
WESTERKWARTIER – In navolging van de reeds succesvolle Noordenveldse Uitdaging is er nu ook de Westerkwartierse Uitdaging. Een initiatief dat ondernemers en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact brengt en verbindt. “Samen kunnen we zoveel meer”, duidt Tanja Haseloop het idee achter de uitdaging. “Maatschappelijke organisaties lopen soms tegen grenzen en barrières aan. Dat kan een tekort aan kennis of expertise zijn, helpende handen of soms doodgewoon een bureaustoel. Hulpvragen die relatief goed op te lossen zijn door het bedrijfsleven in te schakelen. Dat netwerk tussen de twee werelden bouwen wij, de Westerkwartierse Uitdaging.”
De Westerkwartierse Uitdaging maakt net als de Noordenveldse variant deel uit van de overkoepelende Nederlandse Uitdaging. “In totaal zijn er momenteel 67 uitdagingen gaande”, somt Haseloop op. “Daar is het project in het Westerkwartier nu één van.” Samen met Mariël de Bruijn die de rol van manager vervult werkt Haseloop samen om het project goed zichtbaar te maken en succesvol uit te rollen. Haseloop: “Daarmee komen we tegemoet aan de wens van de provincie Groningen. Zij hebben zich ten doel gesteld om in elke Groninger gemeente een uitdaging neer te zetten. Een aantal zijn al onderweg. Hier in het Westerkwartier heeft het even geduurd vanwege de gemeentelijke herindeling, maar ook wij timmeren inmiddels flink aan de weg.” In januari is de stichting opgericht en is er een start gemaakt met het benaderen van bedrijven. “We zijn zichtbaar”, stelt ze. “Sterker nog, we hebben al een aantal succesvolle matches gehad.” Novatec heeft bijvoorbeeld ruimte beschikbaar gesteld voor een kerk om spulletjes voor de rommelmarkt uit te zoeken en HCT Computers in Grootegast heeft de werkgroep Curringherveld ondersteund bij het vinden van antwoorden op hun ICT-vragen. “De lijst is al vrij lang en wordt nog langer”, belooft Haseloop. “Inmiddels hebben we al een  groot aantal hulpvragen binnen gekregen vanuit diverse maatschappelijke organisaties, welke wij gaan proberen te matchen met het bedrijfsleven. Zo ligt er een initiatief voor een buurttuin in Grootegast. Een mooi project waarbij iedereen zich kan voorstellen dat er qua aanleg, planten en gereedschap nog wel het één en andere geregeld moet worden. Wij gaan daar als Westerkwartierse Uitdaging, samen met de initiatiefnemers, de schouders onder zetten. Net als wij ons zullen gaan inzetten voor een dementievriendelijke tuin bij De Nieuwe Wierde in Grijpskerk.” Ideeën en vragen genoeg, luidt de conclusie. “Er gebeurt ontzettend veel in het Westerkwartier. Dat moeten we zichtbaar maken, mensen en organisaties erbij betrekken en zorgen dat het netwerk steeds groter wordt.” Omdat de Westerkwartierse Uitdaging opereert in alle uithoeken van de toekomstige gemeente kan zij de wereld voor veel organisaties een stuk groter maken, meent Haseloop. “Een vereniging uit Zevenhuizen zal niet zo snel in Niehove terechtkomen voor een oplossing voor hun probleem. Wij kunnen dat netwerk straks –hopelijk- wel bieden. Zo maken we de grote afstand qua kilometers binnen onze gemeente gevoelsmatig ietsje kleiner.”
De start is voortvarend, blijkt uit het gesprek met Tanja Haseloop. In een kleine tien maanden tijd zijn diverse verbindingen gelegd en een aantal organisaties geholpen door het bedrijfsleven. “De win-win situatie zit in het feit dat het bedrijven een nieuwe kans geeft om maatschappelijk betrokken te ondernemen door het beschikbaar stellen van expertise, menskracht en spullen aan stichtingen, verenigingen en scholen.” Waarbij ook de Westerkwartiergemeenten zich hebben aangesloten. Over de toekomst is Haseloop duidelijk. “Elke match is een succes en we hopen natuurlijk dat we zoveel mogelijk hulpvragen goed weten te matchen. Verder is het belangrijk dat de Westerkwartierse Uitdaging over drie jaar zijn eigen broek weet op te houden. Het programma wordt de eerste drie jaar ondersteunt door het Oranjefonds. Die steun verdwijnt na drie jaar en dan zijn we aangewezen op de mooie bijdrages van onder meer de Rabobank, de gemeente en ondernemers.” Dat gaat lukken, voorspelt ze. “De Noordenveldse Uitdaging is in 2015 van start gegaan en doet het dit jaar zonder een bijdrage van het Oranjefonds. Dat gaat prima, het is dus mogelijk.”
30 oktober wordt er nog een kick-off gehouden. Ondernemend Westerkwartier is inmiddels benaderd en eind oktober is het de beurt aan de vrijwilligersorganisaties. “Denk daarbij aan sportverenigingen, culturele instellingen, dorpsbelangenverenigingen en vrijwilligers van de voedselbank”, vertelt Haseloop. “Zij zijn 30 oktober welkom in het gemeentehuis van Zuidhorn voor een informatiebijeenkomst. Zij krijgen dan uitleg over wat wij doen en wat zij van ons kunnen verwachten. Dit onder het genot van een lekker hapje, want ook hier hebben we al een verbinding weten te leggen. Mate Masie uit Grijpskerk zal een heerlijk buffet neerzetten, wat zij in samenwerking met de gemeente Zuidhorn mogelijk hebben gemaakt.” Meer informatie over de Westerkwartierse Uitdaging is te vinden op www.westerkwartierseuitdaging.nl. Via de site kunnen ook vragen gesteld worden.
 
 
 
 
 
 
 

UIT DE KRANT