Verbindingen tussen vroeger en nu

een toneelgroep eenerschans

Schans toneel theatervoorstelling

EEN-WEST – Opnieuw is de Zwartendijksterschans het decor van een grootse openluchtvoorstelling. Op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 juni zal het theaterstuk ‘Uit betrouwbare bron’ worden opgevoerd. De voorstelling wordt uitgevoerd door 75 leden van de toneelverenigingen Wij Doen Ons Best uit Een, De Heidebloem uit Zevenhuizen en Fryk en Frij uit Haulerwijk.
Schrijver van het stuk is Anne Doornbos uit Een. Hij verwacht spektakel. ‘Het theaterstuk legt verbindingen tussen vroeger en nu. Het begint in 1796 met de schansbewaarder van toen. Hij raakte gewond, maar geneeskrachtig water uit een waterput hielp hem snel weer op de been. Dat gegeven maakt dat in 2015 een projectontwikkelaar van de schans een kuuroord wil maken. Bad Eenerschans geheten. En dan gaat het snel. Gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Archeologisch onderzoek, een motorbende, een schaapskudde, veldslagen, helicopters en wat al niet meer. Niets is ons te dol om neer te zetten.’
Het scenario is samen bedacht met Tjitske van der Meulen uit Haulerwijk. De regie is in handen van Leny Hamminga en de productie wordt geleid door Janna Koops. Op 1 mei start de voorverkoop. Kijk ook op www.schansspel.nl. Per avond worden 500 bezoekers verwacht. Op het binnenterrein van de schans komen tribunes, doorgaand verkeer wordt die avonden op de Schansweg niet toegelaten en tientallen vrijwilligers zullen de voorstellingen  in goede banen  leiden.
De theatervoorstelling is een initiatief van de stichting Cultureel Verschanst. Bestuurslid is onder andere Joop Posthumus. ‘ Om een theatervoorstelling op deze locatie op te voeren is uniek. De rijke geschiedenis van dit gebied komt met dit toneelspel weer tot leven. Dat vind je nergens anders terug. De Zwartendijksterschans is eens per vijf jaar het toneel van een openluchtvoorstelling en komt zo weer even in de belangstelling te staan. Het mooie is dat we nu met toneelgroepen uit de drie betrokken provincies dit theaterstuk gaan opvoeren. Drie avonden lang staat deze historische driehoek van Drenthe, Groningen en Friesland centraal. Uniek en bijzonder om mee te maken.’
Op de foto enkele spelers en betrokkenen vlnr: Frouktje Postma, Alma Turksema, Alda van Dijken, Tjitske van der Meulen, Tammo Oldenhuis, Leny Hamminga, Ronnie Woldman en Anne Doornbos.