‘Verenigingen, bedrijven, kunstenaars of zzp’ers: kom maar op!’

Roderesch School

Dorpshuis RAS zoekt huurders

RODERESCH – Heel even nog. En dan heeft de voormalige basisschool in Roderesch officieel de status ‘dorpshuis’. Na de vakantie verhuizen de clubs en verenigingen die nu nog de naastgelegen ‘Roegte’ huren, naar hun nieuwe stekkie. Om de kosten te kunnen dekken, is het bestuur naarstig op zoek naar bedrijven, verenigingen of instellingen die ruimte willen huren. “We hebben vier prachtige lokalen beschikbaar, vergaderruimte én mensen kunnen het dorpshuis als geheel afhuren voor privéaangelegenheden of kinderfeestjes”, vertelt Janneke Ulrich, voorzitter van Stichting RAS waar het dorpshuis onder valt.
De voormalige school in hartje Roderesch is flink onder handen genomen. De grootste ingreep is misschien wel het enorme atrium met de hippe lambrisering van steigerhout op de wanden. De kunststof stoelen in alle kleuren van de regenboog aan de lage tafeltjes, de zwerfbieb waar mensen hun gelezen boeken kunnen deponeren én de bar waar een lekker bakkie te bestellen valt, nodigen uit om neer te ploffen en er voorlopig lekker te blijven zitten.
Een prima plek om te ontmoeten en te socializen. “Het is de bedoeling dat we zaterdag 5 september officieel opengaan”, gaat Janneke verder terwijl ze de aandachtspunten in haar kladblok nog even naloopt. “We willen ook graag een nieuwe, originele naam voor het dorpshuis. Iemand die ideeën heeft mag het zeggen.”
Nu nog zit de peuterspeelzaal voorin de school. Na de vakantie verhuizen zij naar de Poolster in Nieuw Roden. Vanaf dat moment heeft de stichting vier lokalen te verhuren, die met uitzicht over de landerijen en de hoge, grote ramen een inspirerende werkplek zouden zijn. Monica Bruggenweerth, bestuurster van de stichting, vult aan: “Dat kunnen verenigingen, bedrijven of zzp’ers zijn, maar de ruimte leent zich ook uitstekend om te exposeren. Dus ik zou zeggen: kom maar op! Wat het kost om hier een lokaal permanent te huren? 350 euro per maand inclusief gas, water en licht. En natuurlijk zijn we er ook voor presentaties, vergaderingen of besloten partijen en kinderfeestjes. Alles is mogelijk!” De laatste punten moeten nog op de i, voordat het gebouw officieel in gebruik wordt genomen. Zo wil de stichting investeren in voorzieningen om het gebouw energiezuinig te maken. Van de NAM kregen zij een geldbedrag voor ‘duurzame investeringen’.
“We denken aan zonnepanelen, isolatie en dubbel glas. Het is een oud gebouw. Als we niet oppassen zijn we behoorlijk wat geld kwijt aan energiekosten”, weten de dames. Behalve een zak geld van de NAM ontving de stichting ook subsidie van de gemeente voor de transformatie van school naar dorpshuis, en nog een bedrag van het Oranje Fonds, bestemd voor het interieur. “De potjes zijn nog niet leeg, maar straks moeten we ons zelf bedruipen. Dus iedereen die interesse heeft in ruimte, iets wil reserveren of gewoon vragen heeft, kan ons mailen: dorpshuis@rasdorpen.nl.”