Verlichtingscontrole bij De Poolster

NIEUW-RODEN – Donderdagochtend voordat de kinderen van OBS De Poolster uit Nieuw-Roden naar school gingen, werd door de VVN Verkeersouders (Andrea Hurley, Sandra de Zwart en Diana Jansen) en Politie Noord-Nederland de fietsverlichting van de kinderen en hun ouders gecontroleerd op het kruispunt Dorpsstraat – Zevenhuisterweg – Esweg – Eikenlaan. In deze periode, nu het ’s ochtends vroeg nog erg donker is, is goed zichtbaar zijn in het verkeer van essentieel belang! 

Doel van de actie was niet om bonnen te schrijven maar om kinderen en ouders die goed zichtbaar waren te belonen. Zij die de verlichting niet aan hadden of waarvan de verlichting niet werkte werden gewezen op de mogelijke gevolgen van het niet goed zichtbaar zijn. 75 procent van alle naar school fietsende kinderen en ouders waren goed zichtbaar. Dit is natuurlijk al een heel mooi percentage. Toch hopen de verkeersouders bij een volgende controle de 100 procent halen!  

 “Verkeersveiligheid rondom onze school blijft een belangrijk punt”, zegt directeur Bart van Bergen. De verkeersouders zullen hierop daarom volop blijven investeren. U wilt toch ook dat uw kind veilig aankomt op school? Zorg er daarom voor dat de fiets van uw kind(eren) voldoet aan de volgende eisen: de kleur van het voorlicht op je fiets of bovenlichaam moet wit of geel licht zijn,  de kleur van het achterlicht op je fiets of op je rug moet rood zijn,  de lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, het licht moet vast aan de fiets bevestigd zijn, de lampjes moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet knipperen, losse lampjes mogen niet teveel bewegen of bedekt zijn, extra verlichting is niet toegestaan, dus fleurige ledjes in je wielen of meer dan één koplamp op een tweewieler mag niet.

De boetes voor géén of slechte verlichting kunnen flink oplopen. Dus voor je eigen veiligheid én je portemonnee is het beter om met goede verlichting te fietsen. Geen licht volgens de regels:  55 euro Fietsen zonder de verplichte reflectoren: 35 euro.