“Vertrek Poiesz is de doodsteek voor Tolbert”

Poiesz-Tolbert-660x330

TOLBERT – Maandagavond stond de geplande verhuizing van de Poiesz in Tolbert ter discussie. De Tolberter handelsvereniging had alle betrokken partijen uitgenodigd om bij te dragen aan een oplossing voor het probleem. De discussieavond vond plaats in de Postwagen te Tolbert.

Grote afwezigen tijdens de bijeenkomst waren de burgemeester en wethouders van de gemeente Leek. Zij hadden zich ‘netjes’ afgemeld middels een briefje. “Dat is geen probleem”, vertelt Tolberter ondernemer en woordvoerder Anne Heerke Lourens. “Tijdens de komende raadsvergadering op 17 maart nemen we deze discussie mee naar de raadszaal.” Veel raadsleden waren wel aanwezig in De Postwagen te Tolbert en zijn inmiddels op de hoogte van de situatie waarin de Tolberter ondernemers zich bevinden. “Een verhuizing van de Poiesz vanuit het centrum naar de oude huishoudschool is de doodsteek voor het winkeldorp Tolbert”, vindt Lourens. Hij benadrukt de aanzuigende werking die een supermarkt heeft. “Zonder een supermarkt in het centrum neemt de klandizie voor de overige bedrijven met misschien wel 75 procent af. Wat voor basis heb je dan nog als ondernemer?” Het is duidelijk dat ondernemers in Tolbert niet blij zijn met het vertrek van de Poiesz. De strijd is volgens Anne Heerke dan ook nog niet gestreden. “Wij leggen ons niet zomaar neer bij dit besluit. Het in ongelooflijk dat de Leekster politiek hier toestemming voor geeft.”

Namens de Poiesz was bedrijfsleider Teake Oostra aanwezig. Veel had de plaatsvervanger van directeur Piet Smit niet te vertellen. De supermarkt ziet de verhuizing als een uitgelezen mogelijkheid om uit te breiden. Het pand van de voormalige huishoudschool aan de Auwemalaan is 600 vierkante meter groter dan het huidige pand in het centrum van Tolbert.