Vertrouwd recept de basis voor een mooie Wielermeerdaagse

Sportlight wielermeerdaagse

In de Spo(r)tlight

Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier

REGIO – Wat goed is hoeven we niet te veranderen. Dat heeft de organisatie van de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier gedacht bij het samenstellen van het programma voor de 34e editie van het wielerevenement. Zowel de plaatsen als de koersen zijn vrijwel identiek aan vorig jaar en dat is helemaal niet verkeerd. De meerdaagse van 2015 mondde uit in een bloedstollende tweestrijd tussen Paul de Haan en Roy Eefting. Pas in de allerlaatste slotseconden van de laatste etappe in De Wilp wist laatstgenoemde het geel te bemachtigen.

Spannend tot het eind dus. En het belooft ook dit jaar weer een boeiend wielergevecht over meerdere dagen te worden. Vergeleken met afgelopen jaar constateert de organisatie een lichte toename in het aantal aanmeldingen. “Op dit moment hebben we vijftig inschrijvingen binnen voor de Elite-wedstrijden”, vertelt Bert Pierik aan de aanwezige pers. “Dat is meer dan we vorig jaar op dit tijdstip hadden. Tussen de inschrijvingen zitten een aantal toppers. We hebben zeker tien kanshebbers geteld tot op heden en we verwachten nog een aantal toppers toe te mogen voegen aan het startveld.” Paul de Haan zal na de grote teleurstelling van vorig jaar willen proberen de Meerdaagse nu wel op zijn naam te schrijven. Zeker gezien het feit dat de ploeg van de Haan, Stormvogels, met tien renners aan de start zal verschijnen. Ook bekende ‘locals’, zoals Pim Cazemier uit Den Horn, zullen acte de présence geven. “Cazemier kent een goed seizoen”, weet Pierik. “Daarnaast zal Patrick van der Duin zijn rentree maken.” De jonge renner uit Nieuw-Roden raakte zes maanden geleden geblesseerd na een nare val in de Drenthe 200. Het wielertalent van Jo Piels Cycling heeft aangegeven zich te richten op de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier. Of titelverdediger Roy Eefting aanwezig zal zijn blijft in nevelen gehuld. Eefting maakt kans op deelname aan de Olympische Spelen in Rio later dit jaar en richt zijn voorbereiding daarop in. De Wielermeerdaagse kent overigens een rijke historie aan deelnemers die ‘Olympisch’ zijn gegaan. Onder andere Bauke Mollema, Erik Dekker en Niki Terpstra hebben een Olympische deelname op hun palmares staan, nadat ze hadden meegereden in de meerdaagse.

De Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier gaat zondag 26 juni van start in Peize. Het parcours kent weinig veranderingen in vergelijking met vorig jaar. Al gaan de dames dit jaar door de Onlanden. De omloop is daarom iets groter en telt ruim tien kilometer per ronde. De Elite rijden een omloop van 4,5 kilometer en komen daarbij langs de drie gezellige cafeetjes in Peize. “Een uitgelezen mogelijkheid om de ronde op te luisteren met livemuziek”, aldus het Peizer comité. En dat is dan ook precies wat er staat te gebeuren. Peize combineert gezelligheid en sport in een ongetwijfeld spectaculaire opening van de wielerweek. Een dag later trekken de pelotons door Nieuw Roden, alwaar zij wel een gewijzigd parcours aantreffen. Door wegwerkzaamheden moest de omloop aangepast worden en is nu twee kilometer langer dan vorig jaar. Ook hier wordt de koers opgeluisterd met livemuziek en –speciaal voor Dick Heuvelman- een ijsloket. Na de dinsdag-rustdag vertrekt de karavaan woensdag richting Zevenhuizen. Daar is een geheel nieuw parcours samengesteld op verzoek van de renners. Deze wilden een langere omloop in het Leekster dorp en daaraan heeft het Zeuv’mhuuster comité gehoor gegeven. “Een lastige afweging”, zegt Bert Pierik. “Enerzijds wil je een korte omloop voor de toeschouwers. Die zien de renners dan vaker langstrekken. Anderzijds zit je met de wensen van de wielrenners, die liever een langere omloop hebben met minder bochten en meer lange, rechte stukken. Als je toch kiest voor een korte omloop voor het publiek, krijg je minder inschrijvingen. Minder wielrenners is minder spanning en leidt uiteindelijk dus ook tot minder publiek. Wij denken dat Zevenhuizen een mooie middenweg heeft gevonden en een spannende koers gaat bieden. Ook zeker spannend was het in Noordhorn. Het comité kreeg vorig jaar veel complimenten over het mooie parcours. Het was nog even onzeker of hetzelfde rondje dit jaar tot de mogelijkheden behoorde. Er was zelfs al een alternatief parcours bekeken. Gelukkig kreeg de organisatie uiteindelijk toch groen licht voor het oude parcours, waardoor er in Noordhorn gekoerst gaat worden op de vertrouwde ondergrond. Het criterium in De Wilp is op zaterdag 2 juli de grote uitsmijter. Vorig jaar leek alles voor de wedstrijd in De Wilp al beslist, maar kreeg het klassement alsnog een verrassende wending met Roy Eefting als de etappewinnaar die ook het felbegeerde geel wist te bemachtigen. Spanning gegarandeerd dus in de grote finale van de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier.

De grootste verandering zit hem dit jaar misschien wel in de afwezigheid van voorzitter Theo Jurriens, die het jureren dit jaar aan zich voorbij moet laten gaan door lichamelijke ‘sores’. “Gelukkig kunnen we wel op Theo rekenen als toeschouwer en wellicht bestuurslid”, aldus Bert Pierik. Langs deze weg: “Beterschap Theo en tot de Wielermeerdaagse in Noordenveld en het Westerkwartier.”

Wat: Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier

Wanneer: Zondag 26 juni t/m zaterdag 2 juli

Waar: Peize, Nieuw-Roden, Zevenhuizen, Noordhorn, De Wilp

Website: www.wielermeerdaagse.nl