VEV’67 enige winnaar in ‘gelijkspelkasse’; dubbele winst SV Marum

Zaterdagvoetbal

REGIO – Op de eerste zaterdag in april, die minder zonnig was dan voorspeld, scheen de zon figuurlijk bij VEV’67 dat als enige in hun klasse wist te winnen. ONR en Veenhuizen zegevierden ook weer eens. Marum tekende zelfs voor twee overwinningen binnen een week. Pelikaan S, dat ook weer drie punten bijschreef, wacht op een volgende uitglijder van VVG. HFC’15 leek op weg naar een stunt, maar was niet opgewassen tegen de tien van VV Groningen. Boerakker had hele goede zaken kunnen doen. Ondanks de 1-1 liep de kampioenskandidaat wel een puntje uit op het verliezende VVK. Haulerwijk won de topper van De Sweach en staat nu in punten gelijk met de koploper.

VEV’67 was afgelopen zaterdag de grote winnaar in 2I. De hele klasse speelde gelijk. “Omdat wij pas om drie uur speelden, hoor je dat op een gegeven moment toch”, keek leider Jenne Kits terug op de winstpartij bij ONT in Opeinde. ONT speelde om niet te degraderen en ging daarbij volgens Kits flink over de schreef. “Dat was niet normaal meer. Ze waren alleen bezig met ons uit de wedstrijd te schoppen”. VEV probeerde voetballend op de been te blijven. Rense Dijk kopte VEV al vroeg naar 0-1. Na de 1-1 volgde de weergaloze 1-2 na een aanval van achteruit met één keer raken. Het leverde de 1-2 op van Marco Soeten. Het frustreerde ONT. Een brute aanslag van achteren op de in vorm zijnde Jeffrey Visser betekende rood. VEV was tegen de tien Friezen het spoor even bijster. Er kwam zelfs nog een kans op de 2-2, maar deze verijdelde Klaas Kleiker op voortreffelijke wijze. Soeten scoorde nog twee keer: 1-4. In de stand staat VEV nu vier punten los van de andere kandidaten.

In 3B won Marum de uitgestelde wedstrijd van het paasweekend in Leens afgetekend: 2-6. Tegen RWF werden de punten ook binnenboord gehouden, maar moeizaam ging het wel. “We waren niet overtuigend, het ging moeilijk en we maakten het onszelf moeilijk”, gaf Marcel Poll het spel van Marum weer. De thuisclub werd ook door een eigen doelpunt in het zadel geholpen. In de tweede helft kwam de ploeg uit Frieschepalen zelfs op gelijke hoogte. Ver in de tweede helft was het een actie van Marc Boonstra die beslissend was. Daniel Laturiuw was de afmaker: 2-1. Tom Boezerooy liet vervolgens nog een grote kans op 3-1 liggen. Al met al werd de zege over de streep getrokken. “Goed voetbal was onmogelijk op deze knollentuin. We spelen momenteel liever uit dan thuis. Het grasveld bij LEO was prima”, erkende Poll.

“We zijn terug!”, schreeuwde Ronald Vermeulen van ONR enthousiast. Na de 3-0 nederlaag op paasmaandag wonnen de oranjehemden zaterdag weer, van subtopper CSVC. Dat ONR terug is heeft volgens Vermeulen ook te maken met het einde van de blessureleed, waardoor Wouter Bloemendal (na twee maanden) en Lart Wolthuis, die drie maanden uit de roulatie was, weer mee konden doen. “En dat merk je aan het spel”. In de eerste helft scoorde Camiel Gerlach de 1-0. Na rust vloeiden de krachten weg, met name bij Wolthuis en Bloemendaal. Door een slotoffensief van CSVC kwam ONR nog even in problemen. Leon Schievels maakte ver in blessuretijd een einde aan alle onzekerheid. Doordat de gehele top drie won blijf het verschil gelijk.

Veenhuizen proefde ook weer met veel genoegen het zoet van de overwinning. Dit na vijf nederlagen, waardoor een Feyenoord-syndroom zich aandiende. Afgelopen week werden de koppen bij elkaar gestoken, omdat het volgens Marcel van Veenen tussen de oren zit. Het vertrouwen was tegen hekkensluiter terug. Van Veenen zag een collectief sterk Veenhuizen, dat niet in de problemen is geweest. Het was Johan Menken die Veenhuizen op 1-0 zette op het eigen sportpark Achter de Molen. Robert Elsinga’s acties lukten ook weer. Met twee doelpunten, waaronder een schot vanuit een onmogelijke hoek, werd de eindstand bepaald op 3-0. Daarmee krijgt Veenhuizen weer aansluiting met de middenmoters.

In 3C boekte Pelikaan S een regelmatige overwinning bij het roemruchte De Heracliden. Pelikaan S overheerste volledig. Doelman Rick Hofkamp heeft in de hele wedstrijd maar drie ballen gehad. De vier doelpunten van de rood-witten werden keurig verdeeld over beide helften. De 0-1 kwam op naam van Danny Holband, waardoor er een last wegviel. Want De Heracliden is een stugge ploeg. Een eigen doelpunt uit een corner hielp Pelikaan S een handje. De tweede helft kwam Freddy de Grooth los. De clubtopscorer werkte meteen na rust een voorzet van Johannes Huisman af en diep in de tweede helft werd Danny Holband neergelegd. Als eerbetoon aan Johan Cruijff werd de Jesper Olsen-variant genomen. Holband gaf het tikkie aan De Grooth: 0-4. Invaller Morero Bacuna miste de kans op 0-5.

HFC’15 was serieus op weg naar een reuzenstunt tegen VV Groningen, dat indruk maakte door Genemuiden uit de beker te wippen. Joost van der Meijs zorgde voor een regelrechte sensatie door de keeper te verrassen en de 1-0 te maken. De Hoogkerkers gaven weinig kansen weg. Maar op slag van rust poeierde specialist Jasper Ludema de gelijkmaker binnen. HFC bleef uitstekend meedoen. Meteen na rust werd de doorgebroken Erwin Siekman licht geduwd, maar de overtreding betekende rood voor een speler van VVG. Met tien man liep VVG een stapje harder. Niet resoluut ingrijpen leverde alsnog een ruime nederlaag op voor de groen-wit-zwarten. “Als er een mogelijkheid was om eens te stunten tegen VVG dan was het vandaag”, wist Frans Brouwer.

Boerakker liet een steek vallen in de kampioensrace. In de laatste minuut stond de geel-zwarte brigade met 0-1 voor op Coendersborg tegen Amicitia VMC door een treffer van Menco Oedzes. Een vrije trap resulteerde alsnog in de 1-1. “Typisch Boerakker. Dan staan de jongens gewoon te kijken tegen een melee aan aanvallers”, vond Marco van der Veen teleurstellend. Boerakker had zelf na de 0-1 door moeten drukken, maar liet dit na. Doordat VVK verloor liep Boerakker geen verdere schade op. “De teleurstelling overheerst. Het had veel mooier kunnen zijn. Nou ja, nog vijf finales te gaan”, probeert Van Veen zijn troepenmacht weer op scherp te krijgen.

SV Haulerwijk won glansrijk de topper van De Sweach. De SV begon erg sterk. Het vloeiende aanvalsspel leverde grote kansen op, maar geen treffers. Na een half uur viel de winnende goal uit een vrije trap van Thom Mulder, die ingekopt werd door Louw-Jan Beijert: 1-0. Haulerwijk liet verder legio kansen liggen. In de tweede helft werd het een slijtageslag. Het tegenvallende De Seach was niet in staat verandering te brengen in de score. De strijd om de titel in 5C is zinderend. Haulerwijk staat nu in punten gelijk met de koploper. De Sweach heeft vier doelpunten meer gemaakt. Met nog vier duels te gaan is een beslissingswedstrijd om het kampioenschap mogelijk.