VEV’67 hard onderuit; ONR en Marum medekoploper

Zaterdagvoetbal

REGIO – In de derde speelronde ging VEV’67 hard onderuit in Friesland. ONR gaat met een overwinning de Rodermarkt in. Marum is medekoploper na de eenvoudige winst in Rijperkerk. Pelikaan S hield De Pelikanen onder de duim en draait mee bovenin. Veenhuizen deelde de punten met Hollandscheveld. HFC verloor op dubieuze wijze bij Poolster. Een heus doelpuntenregen bij GEO-Boerakker: 8-4.

VEV’67 stuitte op het onbekende De Wâlde, in 2010 nog vijfde klasser. De dorpenclub (Oudega, Elahuizen, Kelderwolde) uit het Gaasterland, die de eerste wedstrijd won en de tweede verloor, was tegen de Leeksters weer aan de winnende hand. Op de 5-1 was niets af te dingen. “Ze hebben uitstekend gespeeld ‘naar hun mogelijkheden’ – niet beter maar gebruik makend van hun kwaliteiten- en wij gingen daar matig mee om”, erkende Luitzen Nijboer, die diep teleurgesteld was: “normaal moet je hiervan kunnen winnen”. VEV kwam al snel achter en liep dan ook achter de feiten aan. Enrico Wardenier trok de zaak recht uit een penalty. Nijboer hoopte dat zijn ploeg er vervolgens overheen zou gaan, maar vlak voor rust werd het 2-1 voor de thuisclub. In de tweede helft gaf VEV de kansen gemakkelijk weg, die de Walde optimaal benutte. “Het heeft te maken met concentratie en de focus op de wedstrijd”, zag Nijboer als oorzaak. De torenhoge favoriet voor de titel moet voorlopig een toontje lager blazen.

ONR ontving pal voor het feestgebeuren SVN’69, de laatste jaren vaste klant in deze klasse. In deze niet bijzondere wedstrijd sleepten de Roners pas in de laatste minuten de zege binnen. Ronald Vermeulen was niet tevreden over het spel. “Normaal zijn we voetballend beter, maar dat kwam er niet uit. Technisch was het ondermaats. Het was minder scherp en kan daar niet echt de vinger opleggen.”, zegt Vermeulen die wel te spreken was over de vechtlust De tegenstander uit Nijeveen, dat veel de lange bal hanteerde, maakte het ONR ook lastig. Het waren uiteindelijk Maxim Maring en Bram Gootjes, die de Hullen liet juichen: 2-0. Het feest kan niet op, want Oranje Nassau Roden deelt ook nog eens de koppositie met TONEGO. En dan op naar dat andere feest. “Ja, ik heb wel eens gehoord van de Rodermarkt”, zegt Vermeulen, die kennis gaat maken met het befaamde dorpsfeest.

In de derde klasse B trof Marum een Friese opponent, Rijperkerk, de degradant uit de tweede klasse, dat stroef aan de competitie begon. Marum was nog ongeslagen en blijft dat na de eclatante 0-5 zege. Bij rust was het al 0-3 door goals van Marc Boonstra, Martijn Kuiper en Tom Boezerooij. In de tweede helft scoorden Noël Kailola en wederom Boonstra. Rijperkerk probeerde Marum wel onder druk te zetten, maar dat lukte van geen kant. Marum was eenvoudigweg te sterk voor Rijperkerk. “We speelden niet zo goed als tegen Grootegast; niet dominant genoeg”, was de kritische kanttekening van Gert Groefsema. Marum is op basis van doelsaldo de koploper, samen met…Grootegast.

In de derde klasse C een bijzondere ontmoeting: Pelikaan S versus De Pelikanen. De club uit Appingedam is al drie jaar actief in de derde klasse C. De raspaardjes uit Oostwold maken voor het eerst kennis met het hogere niveau. En dat houdt in dat de tegenstanders ook beter zijn. Het stugge De Pelikanen- voor de wedstrijd medekoploper- maakte het Pelikaan S dan ook lastig. “Wij probeerden daar ‘onderuit’ te voetballen”, was de typische trainerstaal van John de Hoop. Freddy de Grooth brak de wedstrijd open, kort voor rust. De Damsters, met durf naar voren, kregen ook kansen. Pas vlak voor het einde stelde Handrit Haxhaj de overwinning veilig: 2-0. “Vorige week maakten we de kansen niet af, nu wel”, oordeelde De Hoop. Pelikaan S is nu runner-up en deelt deze positie met vijf clubs, waaronder De Pelikanen.

Veenhuizen speelde tegen Hollandscheveld, dat vorige week er lustig op los scoorde. Er werd Achter de Molen weer volop gescoord en ook door de thuisclub. De gasten begonnen sterker, maar Veenhuizen liep in een mum van tijd naar een 3-1 voorsprong door onder meer twee goals van Ferdinand Rozema. Nog voor rust werd het 3-2. In de tweede helft kon Veenhuizen de bal niet meer in de ploeg houden en zag Hollandscheveld langszij komen. De gasten waren in die fasen weer beter, maar aan het eind dicteerde Veenhuizen weer en kreeg kansen op de 4-3. Het bleef 3-3. “We hadden geen aanspraak op meer, maar als je 3-1 voor staat is het wel zuur.”, meende Marcel van Veenen, die het gelijkspel wel de juiste uitslag vond.

HFC’15 ging op visite bij Poolster in het verre Spijk. De promovenus maakt een stabiele indruk: loopt een op een, zelfs het doelsaldo is gelijk na twee duels. Sjoerd Rozema wilde het vooral niet over voetbal hebben. HFC begon voortvarend kwam dankzij twee doelpunten van Joost van der Meijs aan een 1-2 voorsprong. Een penalty betekende 2-2 en aan het eind stond er 3-2 op het bord. “De manier waarop we verloren hebben – en ik loop al een tijdje mee- sloeg alles en kwam door de grensrechter van de tegenpartij en de scheidsrechter die elk vlagsignaal overnam”, raasde Rozema na afloop. Rozema doelde onder meer op de 3-3 die eerst werd goedgekeurd, maar de grensrechter vlagde ook hier. Met nog vijf minuten te gaan nam Rozema zijn spelers van het veld. HFC speelde alsnog de partij uit. Rozema nog een keer overduidelijk: “dit was een wanvertoning; heel erg onsportief”.

Boerakker speelde in Garmerwolde tegen GEO, de tot nu toe zeer stabiele middenmoter. Een ‘instabiel’ Boerakker stond met 3-4 voor- door onder meer twee doelpunten van Joey Hummel-, maar verloor met korfbalcijfers: 8-4 (!). “We hadden kunnen winnen”, sprak Lucas Dijk na afloop ijskoud. “Van de acht corners die GEO kreeg gingen er zes het doel in. Achterin was het gatenkaas”, voegde Dijk er nog aan toe, die er niet te veel woorden aan vuil wilde maken. Dat de speler van Boerakker diep ontgoocheld was, moge duidelijk zijn. Bij winst was Boerakker koploper geweest…

SV Haulerwijk pakte zoals verwacht de winst bij Zeester. De uitslag was niet hoog: 0-1. Zeester is niet van plan weer het Lelijk Eendje van de vijfde klasse te worden. Dat ondervond Haulerwijk, dat maar net won aan de boorden van de zee. Sake Veenhuizen zorgde voor het enige doelpunt, vlak voor rust, na een slecht genomen vrije trap. Veenhuizen wist in een mêlee van spelers het net alsnog te vinden. Doelman Jorg Huurman voorkwam even later de 1-1. In de tweede helft had SVH een gigantisch overwicht, kwam tien tot twaalf keer alleen voor de keeper, maar het leverde geen treffers op. “Op de overwinning was niets af te dingen. De uitslag had veel hoger moeten zijn”, was Ed Laagland zich ook van bewust. .