VEV’67 is Buitenpost weer de baas; Koploper Marum verliest van hekkensluiter

image

Zaterdagvoetbal

REGIO – De grootste verrassing kwam uit Leek, al kun je het gezien de laatste vier ontmoetingen van VEV’67 tegen Buitenpost nauwelijks meer een verrassing noemen: VEV won net als de uitwedstrijd. Sensationeel was de nederlaag van lijstaanvoerder Marum bij nummer laatst De Pelikanen. De grootste uitslag werd neergezet door CSVH, dat De Heracliden oprolde met 8-2. Pelikaan S deed er weinig voor onder: 7-0. Feest ook in Veenhuizen dat een 4-0 overwinning vierde. Voor ONR was er geen reden tot juichen. De Rodenaren verloren en kunnen een hoge positie voorlopig wel op de buik schrijven.

VEV’67 won opnieuw van Buitenpost. Trainer Ron de Boer had al voorspeld dat VEV de Friese ploeg wel ligt. Dat bleek in Buitenpost en zaterdag op Oostindie. Verrassend was de zege niettemin, aangezien Buitenpost de schwung er goed in had de laatste tijd. Maar in Leek zette VEV voor 160 toeschouwers – het duel werd verplaatst naar het kunstgras omdat het hoofdveld werd afgekeurd- weer de toon. De geel-zwarten- zonder de geschorste Lars Jellinek- waren feller en vooral gevaarlijk via met name vleugelaanvaller Gerhard van den Berg. Van den Berg stond ook aan de basis van de 1-0, diens voorzet werd in eigen doel gewerkt. Op slag van rust de kans op 2-0. Door middel van een subtiel balletje van Jeffrey Visser werd Rense Dijk vrijgezet voor het doel, maar miste de kans op een haar na. De harde wind speelde beide ploegen parten. De gasten die na rust sterker werden, wisten in de slotfase dan ook gelijk te maken. Maar een wervelende actie van Jeffrey Visser leverde een doelkans op. De ingevallen doelman van Buitenpost haalde de getructe speler neer. De penalty werd verzilverd door Enrico ‘Grutte Pier’ Wardenier, die de bal niet eens goed raakte: 2-1. VEV kon ook in het tweede deel naar hartenlust aanvallen, maar voerde dit te ver door of had niet de lef. Bij een lage voorzet van de verder matig spelende Rense Dijk verzuimden twee spelers in te glijden. Daardoor bleef het tot de laatste minuut spannend. Het opportunistisch tegenspel van de gasten leverde wel enkele hachelijke momenten op voor het doel van Bert-Jan Vos, maar geen treffer. Het gejuich na het laatste fluitsignaal was begrijpelijk. Door de winst is VEV boven de rode streep gekomen.

CSVH walste in het ‘Hoge Noorden’ het puntloze De Heracliden helemaal plat. Na een bescheiden 0-2 theestand werd het 2-8. De helft van de productie kwam op naam van Johan Honebeek. Pas na de pauze kwam CSVH op schot. Belangrijke factor was de wind mee, waardoor de thuisclub er niet meer uitkwam. Een penalty, nadat Jacob de Boer werd neergelegd, leverde de 0-3 en toen ging het heel snel. Was CSVH op schot, verdedigend bleek De Heracliden niet goed genoeg. De keeper van de club uit Uithuizermeeden moest dit seizoen al 87 keer vissen. “We waren een klasse beter” (niet zo verwonderlijk, De Heracliden acteerde vorig seizoen nog op derde klasse-niveau, red.), vond Honebeek dan ook, die in de laatste fase drie keer succes had, maar ook opgelucht was. “Dat hadden we even nodig na vorige week.” De Hoogkerkers, die volop bezig zijn met een fusie met buurman en zondagclub VV Hoogkerk, stegen weer op de ranglijst en pakten de zevende plaats van ONR weer af.

ONR, dat vorige week zich uitleefde tegen De Heracliden (5-0), leed averij op in Loppersum. Het werd al vrij vlot 1-0, waardoor de Roners meteen achter de feiten aanliepen. Vervolgens kreeg ONR ook nog een tweede treffer om de oren. Onbegonnen werk voor de flink gehavende ploeg (zeven geblesseerden, waardoor drie minder ervaren A-junioren voor de leeuwen werden gegooid). ONR speelde wel veel op de helft van Loppersum, het leverde ook leuke kansjes op, maar zonder resultaat. “Het zijn van die uit de klei getrokken mannen, tegen onze studentjes, die dan zo plat liggen”, gaf Roel Kloosterman een verschil aan. Hoe dan ook, een teleurstellend resultaat tegen het laaggeklasseerde Loppersum, waartegen het in de thuiswedstrijd maar net won. Het doel, de eerste vijf, is nog ver weg. Oranje Nassau Roden is gezakt naar de achtste plaats. .

Mineur ook in Marum na de sensationele en kansloze 4-0 nederlaag van de koploper bij hekkensluiter De Pelikanen. Bij rust was het nog maar 1-0. Maar de gasten kregen zelf niet één fatsoenlijke kans. “We hebben meer dan terecht verloren”, maakte trainer Marcel Poll er niet veel woorden aan vuil. “We misten veel spelers, al wil ik me daar niet achter verschuilen. Maar zonder Rob Groefsema en Marc Boonstra, waren we aanvallend lam. Volgende week spelen we tegen De Fivel. Dan moeten er meer mensen beschikbaar zijn”, weet Poll. Marum is nog wel leider in 3C, doordat ook de concurrentie punten verspeelde. Zuidhorn profiteerde en is nu de nummer twee.

Veenhuizen gaf SC Scheemda klop. De 4-0 was op zijn plaats. Veenhuizen gaf in de eerste helft niks weg en scoorde voor het eerst dit seizoen uit een hoekschop, die doeltreffend werd afgerond door Johan Menken. Na rust de verwachte tegendruk van de Grunningers, waardoor Veenhuizen het voetballend moeilijker kreeg. Maar de wedstrijd kantelde toch weer. Twee penalty’s – twee keer na neerleggen van Albert Jan Moes- werden benut door Michiel Hoving. “Goalgetter is Robert Elsinga, maar niet vanaf de stip. Bovendien bleef de spits geblesseerd op de bank. Omdat Hoving een goed schot in de benen heeft was dit een zekerheidje.”, verklaarde ‘el technico’ Marcel van Veenen. Moes zorgde voor de 4-0 eindstand. Door de zege heeft Veenhuizen een gat geslagen met de onderste ploegen.

Pelikaan S schoot met scherp tegen Westerlee. De Oostwolders waren gewaarschuwd na de winst op Mamio. In de eerste helft speelde Pelikaan S heel goed en legde de basis voor de 7-0 overwinning. John de Hoop vond het zelfs de beste helft van het seizoen. Met goed combinatiespel tegen de wind in werd Westerlee van het veld geblazen. Met de wind mee in de tweede helft ging het aanmerkelijk stroever. Regiotopscorer Freddy de Grooth maakte er drie. Pelikaan S liep uit op Poolster. Mamio won wel. “Dat is goed voor de competitie”, ziet De Hoop als voordeel.

In de vijfde klasse versloeg Boerakker aan de Olde Ee subtopper GRC met 3-1. Menco Oedzes, Joey Hummel en Willem-Pieter Wouda waren de schutters. Doordat koploper Amicitia ook won, blijft de achterstand zes punten. Komende zaterdag staat Boerakker-Amicitia op het programma. De laatste kans voor Marco van der Veen en zijn manschappen om het de lijstaanvoerder nog moeilijk te maken. Haulerwijkse Boys had tegen Zeester de intentie om het publiek te trakteren op veel doelpunten. De technisch staf dacht rustig achterover te kunnen leunen, maar viel van de stoel toen de hekkensluiter op 0-1 kwam. De Gieltjes waren wakker geschud en het was Thom Mulder die de bal in de kruising joeg: 1-1. Dezelfde speler miste vervolgens een penalty, maar maakte dan wel weer de 2-1 en 3-1, waardoor zijn hattrick een feit was. De tweede helft domineerde de thuisclub volledig, gaf geen enkele kans weg, maar kon zelf ook niets uitrichten. Het dit prille jaar nog ongeslagen TLC ging de bietenbrug op tegen Potetos: 5-1. Rene de Vries maakte het enige doelpunt voor de Westerkwartierders.