VEV’67, ONR en CSVH houden de spanning erin; Marum weer kansrijk voor kampioenschap

REGIO – Alle hens aan dek voor de regionale troeven VEV’67, ONR en CSVH die allen zaterdag verloren en daardoor nog altijd in gevaar zijn. Marum won wel en is nog volop in de race om de hoofdprijs. Veenhuizen is ondanks het hoge aantal punten nog niet zeker van lijfsbehoud, al is rechtstreekse degradatie niet aan de orde. Pelikaan S heeft zoals verwacht het kampioenschap in de wacht gesleept (zie verslag elders in deze krant). Boerakker versloeg OKVC, terwijl Haulerwijkse Boys de bietenbrug opging tegen Potetos. TLC verpulverde Oosterparkers: 2-6.

VEV’67 draagt opnieuw de rode lantaarn na de nederlaag tegen Oranje Nassau. Een punt had erin gezeten, al was het dan wel een bonuspunt. Maar achteraf was de conclusie van Ron de Boer: “We kunnen het onszelf verwijten”. De Boer doelde op de laatste minuut waarin ON bij een 1-1 stand alsnog toesloeg: 1-2. Dezelfde Friese trainer erkende dat ON wel een van de beste ploegen is van de klasse. VEV kwam na tien minuten met 0-1 achter. De stadjers waren heer en meester; het positiespel beter verzorgd. Desondanks kreeg VEV ook de nodige kansen via de snelle flankspelers Vincent de Koning (net uit balans gebracht) en de doorgebroken Gerhard van den Berg (raakt de bal niet lekker). Het had zomaar 1-1 kunnen betekenen. Maar die viel alsnog, diep in de tweede helft, dankzij een vrije trap van Jan-Herman Teeninga. Het bleef lang 1-1, tot de keeper van ON uittrapte, Ezra Schrijver (voormalig Actief-speler) enkele spelers passeerde alsof ze er niet stonden en VEV alsnog met lege handen stond: 1-2. Met nog drie finales te gaan hangt de eerste klasse aan een iel draadje voor de Leeksters.

“Kansloos”, dat was kort maar krachtig de reactie van Rien Hut, trainer van het geplaagde ONR dat in eigen huis met 6-2 aan de broek kreeg van The Knickerbockers. Hut was vooral verbijsterd: “Een aantal spelers was nog aan het slaapwandelen”. Na drie minuten stond het al 0-2 en ging de wekker nog niet af. Na een half uur stond er al 0-4 op het bord. “Spelers, op enkele uitzonderingen na, beseften niet dat het ergens om ging”. ONR kwam nog wel op 1-4 door een twijfelachtige strafschop benut door Lart Wolthuis (“de scheidsrechter vond het kennelijk zielig dat ONR zo dik achter stond”). Vreemd genoeg kreeg Oranje Nassau kansen genoeg. “Een uitslag van 8-11 had ook gekund”, zei Hut. Het sloeg nergens op. Ik heb het gevoel dat de jongens het wel goed vinden. Het kan nog wel goed komen, maar dan moet je niet zo spelen zoals vandaag”, aldus de niet vrolijk gestemde Hut.

Ook CSVH moest de nederlaag slikken en tegen nummer drie DESZ gebeurde dit pas in de laatste zes minuten. De ploeg uit het verre Zwartsluis had het meeste balbezit en de Hoogkerkers lieten het begaan. Kansen werden er echter niet weggeven, zelf kreeg het wel drie scoringsmogelijkheden, maar CSVH beloonde zichzelf weer eens niet. “Tegen Gorecht zijn we anders gaan spelen. De spelers hebben dit goed opgepakt, maar benutten de momenten niet optimaal”, was de analyse van Lesmond Prinsen. Het duel leek in een 0-0 te eindigen. In de 85e minuut viel dan toch de 0-1, nadat Johan Honebeek even daardoor pech had met een inzet tegen de lat. In de tegenaanval scoorden de gasten. In blessuretijd werd het nog 0-2. Lichtpuntje was de inbreng van David Broersma, met het oog op de toekomst.

Marum trok in Groningen aan het langste eind tegen Lycurgus. Marum was in de eerste helft ongenaakbaar en zat al snel op rozen door doelpunten van Haije van der Molen en Marc Boonstra: 0-2. Daan Assink miste vervolgens een penalty, waardoor de tweede helft nog zin had. Na de pauze waren de rollen omgedraaid. De bezoekers kwamen slecht uit de kleedkamers en daar profiteerde de thuisclub optimaal van. Met nog twintig minuten op de klok stond het weer gelijk: 2-2. Vijf minuten later besliste Marc Boonstra de partij: 2-3. “Het was verdiend. We hebben het onnodig spannend gemaakt. Bij 0-3 was het klaar geweest”, aldus Marcel Poll. Marum doet nog mee om de hoofdprijs, in de bloedstollende derde klasse C, waarin vier clubs strijden om de hoogste eer.

Veenhuizen wees nummer dertien SCN terug: 3-1. Het was een verdiende zege voor de blauw-witten, die al na zes minuten succes hadden via de uit het tweede afkomstige jonge speler Maarten Duin, die uit een afgeslagen bal scoorde. Robert Elsinga verdubbelde de score, na goed doorzetten van Bram Schmidt. SCN deelde speldeprikjes uit en prikte een keer raak, waarbij de keeper mis tastte. In de tweede helft stelde de thuisclub orde op zaken. Mark Rozema benutte een penalty, waarna de score nog hoger had kunnen uitvallen. De eerder genoemde Duin trof nog eens de paal. Het was een belangrijke zege voor de Noordenvelders, want de naaste belagers blijven ook winnen, waardoor het ondanks de 31 punten nog spannend blijft. “In elke andere klasse waren we allang veilig met zoveel punten”, verbaast Marcel van Veenen zich.

Boerakker liet OKVC staan: 3-0. Het was een strijd die werd uitgevochten op het middenveld. Boerakker won de slag en was de hele wedstrijd beter. ‘WP’ Wouda opende de score op aangeven van Menco Oedzes. Joey Hummel miste vervolgens een penalty. Na rust werd een en ander rechtgezet scoorden zowel Wouda als Hummel: 3-0.

TLC won heel knap en ruim van Oosterparkers, in een leuke wedstrijd. Al binnen het kwartier stond het 0-2. TLC toonde zich feller in de duels en dat betaalde zich uit in een hoop doelpunten: 2-6. Alleen aan het eind moest Alex Veenstra nog wel even vol aan de bak. Stefan van der Beek en Rene de Vries scoorden beiden twee keer.

Haulerwijkse Boys wilde de periodekansen van Potetos verstoren. De Gieltjes gaven prima partij, hadden met meeste balbezit, maar het was Potetos dat in de tweede helft twee keer bij het doel kwam en twee keer scoorde. De geel-zwarten kwamen nog twee keer terug, waarvan de laatste in eigen doel: 1-3. Trainer Ed Laagland was niettemin trots en vond het jammer dat de werklust niet beloond werd. Overigens speelt Haulerwijkse Boys nog twee wedstrijden onder de huidige naam. Vanwege de fusie voetbalt Haulerwijk dan verder onder de nieuwe naam SV Haulerwijk.