VEV’67, ONR en Marum probleemloos; korfbalscore Pelikaan na hete Mamio-middag

Zaterdagvoetbal

REGIO – VEV’67, ONR en Marum ondervonden weinig tegenstand en wonnen dan ook allen. Veenhuizen verloor opnieuw met 1-0, nu bij Marknesse. Ook HFC’15 moest een nederlaag slikken: 0-2 tegen Lycurgus. Meest krankzinnige wedstrijd was Mamio-Pelikaan S, immer beladen en af en toe over het kookpunt. Het duel eindigde in een korfbaluitslag: 5-8. Boerakker herstelde zich na de zeperd in Westerlee en versloeg Onstwedder Boys. Haulerwijk won afgetekend van Ezinge.

VEV’67 moest afreizen naar het Friese Haagje, voor de ontmoeting met Heerenveense Boys, dat opvallend laag op de ranglijst stond en blijft. De Leeksters scoorden er lustig op los: 0-5. “Duidelijke uitslag. Er was geen discussie wie de terechte winnaar was”, maakte Luitzen Nijboer duidelijk. “Heerenveense Boys heeft aanvallend kwaliteiten, schepte kansen, maar heeft er te weinig mee gedaan”, vond Nijboer, die vervolgens zijn eigen ploeg analyseerde: “VEV was effectief in de kansen.” VEV kwam scherp uit de startblokken, zette veel druk, waardoor de Friezen niet aan opbouwen toekwamen. De lange ballen op de spitsen met lengte kon redelijk verdedigd worden. De Leekster goalgetters waren: Jeffrey Visser, Gerhard van den Berg (0-2 ruststand), Visser weer, Vincent de Koning en Enrico Wardenier. De stand bovenin is ongewijzigd, al is VEV door het doelsaldo wel gestegen.

In de Derde Klasse B had Marum geen kind aan promovendus FC LEO uit Leens. ‘Marumnello’ zag zes doelpunten van haar favoriete geel-zwarte elf. Een klinkende overwinning, maar pas na het eerste kwartier kleur gegeven, toen de Leensters nog fanatiek waren en gelijkwaardig aan Marum. Het niveauverschil was daarna simpelweg te groot. Erwin Niezemuller schoot de 1-0 erin uit een vrije trap. Een volgende vrije trap werd in eigen doel gewerkt. Marc Oldewarris, op aangeven van Tom Boezerooy maakte er 3-0 van en in de tweede helft had Noël Kailola succes met een vrije trap, was nummer vijf voor Oldewarris en trapte Boezerooy met zijn verkeerde linker voet fraai de 6-0 in het doel. Marum blijft derde en in het spoor van Grootegast en Wykels Hallum die beiden ook de overwinning vierden.

In de Derde Klasse C liep het weer eens uit de klauwen bij Mamio-Pelikaan S. Beide ploegen ontmoetten elkaar vorig jaar ook, toen in de vierde klasse. Over doelpunten geen klagen: met de 5-8 kan gesproken worden van een korfbaluitslag. Maar de incidenten voerden de boventoon. Trainer Johan de Hoop: “Na de 0-1 werd de scheidsrechter bedreigd, want Mamio voelde zich benadeeld. Het duel werd tien minuten stil gelegd. Pelikaan S voelde zich niet lekker bij de intimidaties van Mamio”, zag de trainer van de club uit Oostwold. De ‘kleinste tuinkabouter’ van het veld tekende voor 1-1. Na de pauze walste Pelikaan S over Mamio heen. Maar na de 2-4 sloeg de vlam weer in de pan, nadat een Mamio-speler zijn tweede gele kaart kreeg. “De man gebruikte alle woorden die God verboden heeft en wilde de scheidsrechter te lijf. En dat in de ‘Week van de Scheidsrechter’ dat niet aan Mamio besteed was”, kon De Hoop zijn ogen niet geloven. De wedstrijd werd weer gestaakt en later toch nog uitgespeeld. Van de acht doelpunten maakte Danny Holband er drie. Freddy de Grooth werd gewisseld, want was niet topfit. Door het puntverlies van VV Groningen nadert Pelikaan S de koploper tot op twee punten.

In dezelfde klasse verloor HFC’15 voor de verandering. In de bijna stadsderby tegen Lycurgus moesten de Hoogkerkers het onderspit delven. Een teleurstellend resultaat want Lycurgus (opgericht door ontevreden Oranje Nassau-leden) had nog geen enkel punt. “De nederlaag was volkomen terecht, we zaten geen seconde in de wedstrijd”, liet Sjoerd Rozema weten. “Waar het aan lag, weet ik niet. Er waren enkele spelers afwezig, maar dan nog. Het was ‘onderafdelingsvoetbal’. Lichtpunt was doelman Sander Mulder die zeven doelrijpe kansen redde. Na afloop heb ik met drie spelers gepraat, de rest was al weg. Uit teleurstelling of andere verplichtingen. Het is geen goed teken. We moeten de boel weer zien op te krikken voor zaterdag, wanneer De Heracliden wacht.

In de Derde Klasse D won ONR afgetekend van het onderin bungelende Fit Boys. Hein Luinstra had het net als vorige week in Veenhuizen op de heupen. De verdediger nam zowel de 1-0, vlak voor de pauze, als de 2-0 voor zijn rekening. Navraag leert dat de ervaren speler op jacht is naar de ‘ster’ die hij verdient bij de website Voetbalnoord. De 3-0 kwam op naam van Leon Schievels, die raak kopte op aangeven van Hans van Tamelen. ONR was duidelijk beter dan de ploeg van ‘Noord West’. Scheidsrechter Groeneveld floot een puike wedstrijd wilde de gastheer nog kwijt.

In dezelfde klasse speelde Veenhuizen een typische 0-0 wedstrijd op ‘de Punt’ in Marknesse. Zowel thuisclub SVM als Veenhuizen, dat moeite had met het kunstgras, speelde slecht, er waren weinig kansen te bewonderen. Terwijl het duel leek af te stevenen op de 0-0 sloeg de ploeg uit de Noordoostpolder alsnog toe, in de 83e minuut. Het doelpunt paste in het beeld van de wedstrijd. Een voorzet van de flank viel bij de tweede paal binnenkant paal in het doel: 1-0. Weer 1-0, net als vorige week, toen Veenhuizen beduidend beter uit de verf kwam. Tot overmaat van ramp mist Marcel van Veenen de komende tijd ook nog de belangrijkste spelers Robert Elsinga, Wesley van der Veen (beiden hamstringblessure), terwijl ook Ferdinand Rozema de wedstrijd niet kon uitspelen.

In 4C kon Boerakker een verdiende 3-0 overwinning in de clubboeken schrijven. En dat tegen de nummer vier, Onstwedder Boys. Boerakker was de hele middag de betere, creëerde veel kansen door goede combinaties. Rutger van der Veen maakte 1-0 door een geplaatst schot in de kruising. De thuisclub had de score voor rust nog kunnen vergroten, maar liet dit na. In de tweede helft trok Boerakker de goede lijn door. Uiteindelijk waren het Richard Vogelzang en wederom Van der Veen die de eindstand op 3-0 bepaalde. Marco van der Veen was een tevreden man: “De tegenstander heeft geen enkele kans gehad. Zoals wij vandaag speelden zie ik het graag”.

In de vijfde klasse C liet SV Haulerwijk Ezinge staan: 5-1. Haulerwijk had wat recht te zetten na het slippertje van vorige week en deed dit ook. Bij de derde kans in de wedstrijd zette Job Lise de thuisclub op 1-0. Louw Jan Beijert en Thom Mulder tilden de ruststand naar 3-0. De spanning viel weg en na een tegendoelpunt had de SV de zaak weer onder controle en maakte er nog twee. Met name de 5-1 was een ongekende schoonheid. Een aanval over de hele helft van Ezinge, waarna Job Lise vrij voor de keeper werd gezet. Zaterdag een tegenstander van zwaarder kaliber, de nummer vier.