VEV’67 op kampioenskoers; Boerakker niet in kampioensvorm

Zaterdagvoetbal

REGIO – De competitie nadert zijn ontknoping. Onze regioclubs komen nog in aanmerking voor diverse prijzen. VEV’67 maakt goede kans op de hoofdprijs. De Leeksters staan vier punten los. ONR en Marum hebben de titel uit het hoofd gezet, maar kunnen nog promoveren via de nacompetitie. Pelikaan S kan de titelstrijd op de een na laatste speeldag in haar voordeel beslissen. Boerakker heeft de zaak nog in eigen hand betreft het kampioenschap in 4C. Haulerwijk maakt met De Sweach uit wie de titel opeist. Haulerwijk staat er voorlopig het beste voor. Onderin ging HFC’15 sneu onderuit bij Aduard 2000.

VEV’67 is klaar voor een terugkeer in de eerste klasse. De Leeksters rekenden af met Be Quick Dokkum en staan vier punten voor op Broekster Boys en Zuidhorn. Luitzen Nijboer had vooraf toch wel enig vrees voor de thuiswedstrijd tegen de gasten uit Dokkum. In het Friese land wonnen de Leeksters onverdiend met 1-0. Die vrees bleek op Oostindie ongegrond. VEV speelde een hele goede, degelijke wedstrijd en gaf niks weg. Marco Soeten, die de laatste weken op dreef is, nam zijn elftal op sleeptouw. Soeten scoorde de twee eerste doelpunten en bereidde de derde voor. De 3-0 was beslissend. Vlak voor tijd werd het ook nog 4-0, door de wederom als noodoplossing ingebrachte assistent-trainer Age-Wim van der Zee, die volgend seizoen weer wil voetballen. Waar is overigens nog niet bekend. Het hangt ook af van het herstel van zijn blessure. Het kampioenschap komt dichterbij. “De druk ligt meer bij de concurrentie dan bij ons. Zij moeten nog vier punten inhalen. Wij hebben ze al”, zegt Luitzen Nijboer met enig optimisme in zijn stem. Voor de volledigheid: er zijn nog vier wedstrijden te gaan.

In de derde klasse B boekte Marum een zeer eenvoudige 0-3 overwinning bij Friese Boys. Het kwaliteitsverschil was veel te groot. Zelfs een matig spelend Marum kon zonder problemen winnen van de ploeg uit Kollumerzwaag. Een vrije trap van Noël Kailola lag aan de basis van de zege. Erwin Niezemuller scoorde eveneens vanuit een vrije bal. Marc Oldewarris tekende voor 0-3. De bezoekers geloofden het verder wel en zakten ver weg. De zege kwam nimmer in gevaar. Marum richt zich op de derde periode, waarin het bovenaan staat. De geel-zwarten deden goede zaken doordat Wykels Hallum en Dokkum verloren. Want ook plaats twee telt mee voor promotie. En wat de titel betreft? Het kampioenschap is uit zicht, want de achterstand is zeven punten “Ik gun het mijn oude club Grootegast. Zij zijn ook de meest complete ploeg”, liet Marcel Poll weten.

In 3C versloeg Pelikaan S het onderaan bungelende Lycurgus op eigen terrein. Het was in het begin even zoeken voor de titelkandidaat die een fel Lycurgus tegenover zich staan. Daarna pakten de gasten de draad op en scoorden de mooiste doelpunten. Freddy de Grooth speelde een grootse wedstrjd. De weer regiotopscorer maakte zelf twee goals en was betrokken bij de andere treffers. Bij rust was het 0-3. Na 90 minuten 2-6. De mooiste treffer kwam op naam van Petrit Hoxhaj, à la Ziyek van Twente. Doordat ook VVG blijft winnen, blijft het verschil intact. En dat verschil is slechts een punt, in het voordeel van de stadjers. Zoals bekend staat de kraker op de voorlaatste speeldag – 7 mei- geprogrammeerd. Mocht het niet lukken, dan is er nog de derde periode, waarin Pelikaan S wel bovenaan staat.

Onderin 3C ging HFC’15 letterlijk sneu onderuit bij Aduard. De zeer evenwichtige en bijzonder amusante wedstrijd werd beslist nadat HFC in de aanval ging, waarna Steven Hofsteenge geblesseerd raakte en bleef liggen. De scheidsrechter liet doorspelen. In de tegenaanval scoorde Aduard de winnende 4-3. Trainer Frans Brouwer was na afloop niet te troosten. Het was toch al een trieste dag voor de Hoogkerkers die topscorer Joost van der Meijs moesten missen vanwege familieomstandigheden, maar ook Hossein Roghani en Danny Holman. “Dit kunnen we op dit moment niet hebben”, sprak Brouwer voor de derby. Desondanks maakte HFC indruk tegen Aduard en had bij momenten de winst voor het grijpen. Zeker nadat Sadjad Sheyki in de tweede helft de 2-3 maakte. Invaller Leon Hofsteenge had de bezoekers aan de 2-4 moeten helpen, maar faalde. Aan het eind raakte de accu leeg en kreeg de rekening gepresenteerd. Het verlies brengt HFC wel weer in problemen.

ONR-trainer Ronald Vermeulen sprak vorige week nogal optimistisch over zijn ploeg. Zaterdag was er weer een nederlaag. “Te vroeg gejuicht? Nee, we hebben een redelijke eerste helft gespeeld, maar zijn benadeeld door de scheidsrechter”, begon Ronald Vermeulen zijn verhaal, na de verliespartij in Willemsoord. “Het was belachelijk en dat vond de tegenstander ook”. Vermeulen doelde op twee glaszuivere doelpunten die werden afgekeurd. Daardoor bleef het bij rust 1-1. Ook in de tweede helft heel veel dubieuze beslissingen van de leidsman. “Maar we maakten onszelf ook moeilijk”, stak Vermeulen ook de hand in eigen boezem. In de tweede helft werd ONR teruggedrongen door een jagend Willemsoord, terwijl ONR niet meer in het spel kwam. “De jongens wilden de bal niet meer. Het stond gewoon zeven tegen elf. Uiteindelijk verlies je dan van jezelf.” Over het kampioenschap laat Vermeulen duidelijk weten “dit uit het hoofd te hebben gezet”. We richten ons op de nacompetitie, die we al eerder hebben veilig gesteld. Overigens: de achterstand op koploper TONEGO is vier punten. Op de laatste speeldag- 14 mei- is het ONR-TONEGO. Wanneer TONEGO dan ook nog steken laat vallen….

Veenhuizen pakte in de ultieme slotfase een zeer belangrijke overwinning op Vitesse’63. Al was het beeld van de wedstrijd anders. Vitesse bepaalde wat er op het veld gebeurde. Het zat Veenhuizen dan ook niet tegen. De bezoekers uit het gevangenisdorp namen met 2-0 de leiding, maar zaten nog lang niet op rozen. Want die rozen prikten behoorlijk. Onder grote druk moest Veenhuizen na rust de tegenstander proberen van score af te houden. Het dreigde mis te gaan, doordat de achterstand werd weggewerkt: 2-2. Vijf minuten voor tijd bediende Gelmer Jan Haanstra Jim van der Leest, die de blauw-witten op 2-3 zette. Een actie van Wesley van der Veen – die ook de openingstreffer produceerde- stond aan de basis van de 2-4. Van der Veen werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Ferdinand Rozema maakte geen fout. Door de drie punten steeg Veenhuizen naar de veilige tiende plaats. Over twee weken wacht Willemsoord, dat zoals bekend ONR op de knieën kreeg.

Boerakker won va De Fivel en daar is ook alles mee gezegd. “Als we zo blijven voetballen als in de tweede helft dan worden we geen kampioen”, stelt trainer Marco van der Veen duidelijk. “We konden de bal nog niet drie keer rondspelen. En dat heeft niks met spanning te maken, maar puur met voetbalgochme”. De start was evenwel vlekkeloos. Rutger van der Veen scoorde snel de 1-0. Maar daarna lieten de geel-zwarten legio kansen liggen. De tweede helft was bar en boos. En dat tegen een ploeg uit Zeerijp die geen kans heeft gehad. Joey Hummel zorgde pas vlak voor het eindsignaal voor de 2-0. Boerakker staat nu zes punten voor op VVK dat bovendien nog een wedstrijd moet inhalen. En hoe heeft de competitieleider het kunnen bedenken. Op de laatste speeldag – 14 mei- staat VVK-Boerakker op het menu…

SV Haulerwijk had aanvankelijk last van kampioensspanning tegen OKVC. Zelfs na de 1-0 door Niek van Dijk bleef het spel van de thuisclub onrustig. De bezoekers roken bloed en maakten gelijk. OKVC had de overhand, maar Thom Mulder scoorde op een psychologisch moment, vlak voor rust, de 2-1. In de tweede helft wel een wervelend Haulerwijk. Jeroen Donkers, die vier man het bos in stuurde, deelde de genadeklap uit: 3-1. Het werd alsnog een hoge score: 6-1. Doordat De Sweach niet verder kwam dan 0-0 is Haulerwijk los van De Sweach. Met nog drie duels te gaan is de voorsprong twee punten. Het belooft een ongekend spannende ontknoping.