VEV’67 ruikt weer titelkansen; Anton Jongsma meteen van grote waarde

Zaterdagvoetbal

REGIO – De velden hebben het door de overvloedige regenval van de laatste tijd zwaar. Clubs klagen steen en been over de veel te korte winterstop, want die velden krijgen geen rust. Zoals bekend krijgt men geen gehoor bij de KNVB. Hoe dan ook, het competitieverloop blijft scheef. Ook zaterdag werden er weer wedstrijden geschrapt. ONR, Veenhuizen en Marum kwamen niet in actie. Wel in actie VEV’67, dat optimaal profiteerde van de uitglijder van Broekster Boys en weer titelkansen ruikt. Pelikaan S won weer eens op de valreep na een 1-0 achterstand tegen Mamio. Uitgerekend de net aangetrokken Anton Jongsma was betrokken bij de uiteindelijke zege: 2-1. Boerakker werkte een 3-0 achterstand weg. HFC ’15 won voor de tweede keer op rij en komt in de veilige zone. Haulerwijk won met het kleinst mogelijke verschil.

VEV’67 maakte het onnodig spannend tegen het povere Heerenveense Boys. Het werd 4-3. ‘Vlug En Vaardig’ had de Friezen in de zak en had bij rust met 3-0 voor moeten staan. Achterin acteerden de Leeksters niet scherp, waardoor de Boys uit het Friese Haagje steeds terug konden komen. Het liep niet bij de thuisclub, die naast een aantal afwezigen ook Rense Dijk nog vanwege een blessure moest wisselen. Na de 2-1 (de Leekster doelpuntenmakers Rense Dijk en Marco Soeten) maakte good old Age Wim van der Zee zijn opwachting. De topscorer van weleer heeft het scoren nog niet verleerd en zorgde voor zowel 3-1 als 4-2. Door de verder dikverdiende overwinning staat VEV’67 er weer helemaal bij. Door het verlies van Broekster Boys bij Zuidhorn is de achterstand nog maar een punt.

HFC’15 zegevierde opnieuw, bij het laagstaande Lycurgus. HFC was volgens aanvoerder Stephan Boersma ‘heer en meester’ in de eerste helft. “Lycurgus werd alleen gevaarlijk uit stilstaande situaties of laks uitverdedigen van onze kant. Wij hadden daarentegen eerder moeten scoren. De mogelijkheden voor de kansen lagen er ongelooflijk veel, maar de eindpass was net te onzorgvuldig”. Door een mooie combinatie via Fabian de Vries en Joost van der Meijs kwam de terechte 0-1 op het bord. De stadjers kwamen tegen de verhouding in weer langszij, maar de treffer werd terecht afgekeurd. De druk van de thuisclub nam in de tweede helft toe en de 1-1 werd alsnog gemaakt. De bezoekers zetten weer aan, op jacht naar de winnende. Uit een hoekschop van Stephan Boersma was het Sadjad King die de bal in tegen de touwen joeg. Daarna verzuimde HFC verder afstand te nemen en bleef het tot het eind spannend. De zege kwam niet meer in gevaar. Door de tweede zege op rij neemt de groen-wit-zwarte ploeg verder afstand van de onderste regionen en komt de middenmoot in beeld.

Pelikaan S speelde om zeven uur ’s avonds de pikante wedstrijd tegen Mamio. Het zijn altijd bijzondere wedstrijden tussen beide ploegen. Pelikaan S kwam met 0-1 achter en speelde vervolgens te gejaagd, op zoek naar de 1-1. De thuisclub miste de grootste mogelijkheden. Pelikaan S had het lastig met de ‘Lappendeken’ die in de winterstop versterking heeft gekregen (en weer veel supporters had meegenomen). Maar in de rust werd Anton Jongsma erin gebracht en dan hebben we het over de beste voetballer bij de amateurs, die over kwam van WKE. “Een heerlijke speler, die rust brengt in de ploeg, maar ook in dienst speelt van de ploeg”, sprak ook De Hoop lyrisch. Jongsma werd gebombardeerd tot spelmaker en was meteen van grote waarde. Met ook Bjorn de Hoop in het elftal, ging het lopen. Jongsma maakte zijn eerste treffer in dienst van Pelikaan S door van ver raak te schieten: 1-1. Vlak voor tijd knalde Danny Holband de winnende binnen: 2-1. Zoals gebruikelijk veel incidenten op en rondom het veld. Maar na afloop werd de vredespijp gerookt en was het traditiegetrouw feest met beide clubs.

Boerakker was het meest tevreden over de 3-3 tegen staartploeg Onstwedder Boys. De geel-zwarten keken na een half uur tegen een hopeloze 3-0 achterstand aan en misten bij een 2-0 stand ook nog een penalty. Boerakker, onder meer zonder de zieke Willem Pieter Wouda, toonde enorme veerkracht. Vlak voor rust werd de achterstand teruggebracht tot 3-2. De thuisclub verzuimde vervolgens de 4-2 te maken. Uitgerekend Menco Oedzes, net terug van een blessure, scoorde de gelijkmaker. Doordat Amicitia verloor en de wedstrijd van VVK afgelast werd, liep Boerakker een punt uit. En wat het gelijkspel betreft. “Voor ons is het wel even goed, de oogjes gaan weer even open”, sprak Marco van der Veen.

Haulerwijk boekte een benauwde overwinning op het zwakke Ezinge. Haulerwijk kwam sterk uit de startblokken. De eerste de beste corner werd afgeslagen, maar de druk bleef en een speler van Ezinge werkte de bal in eigen doel: 0-1. Haulerwijk- met opnieuw Mark Rozema tussen de palen en b-junior Marcel Hilhorst achterin- had het in de eerste helft moeten afmaken, maar liet het afweten tegen de zeer zwakke verdediging van Ezinge, dat er een schoppartij van maakte, waar de scheidsrechter niet tegenop trad. De gasten speelden zelf onrustig. Na de pauze was er meer rust in de ploeg. De stand bleef ongewijzigd. Zowel de concurrenten boven als onderin lieten punten liggen.