VEV’67 verlaat onderste plaats; Marum doet nog steeds mee om het kampioenschap

Zaterdagvoetbal

REGIO – De competitie krijgt een zinderende ontknoping. In de eerste klasse heeft VEV’67 na de winst op Balk de onderste plaats weer verlaten, maar tot ergernis nam het de concurrentie mee naar boven. ONR en CSVH bleven steken op een gelijkspel en daardoor zijn de degradatiezorgen nog niet voorbij. Marum droomt nog altijd van een kampioenschap en moet het gaan uitvechten met Zuidhorn en NEC. Veenhuizen deed weinig onder voor koploper Glimmen: 2-1. Pelikaan S gaf de titel pas in de tweede helft tegen Middelstum glans: 6-2. Boerakker won de derbystrijd van TLC: 2-3. Haulerwijkse Boys versloeg DIO Groningen: 2-4.
Met nog twee wedstrijden voor de boeg kan het nog alle kanten op met VEV’67, dat de degens kruiste met Balk, de nummer twee van de ranglijst. VEV’67 won deze belangrijke slag. De Leeksters sloegen in het laatste half uur van de wedstrijd toe. Na een niet hoogstaande eerste helft, waarin niet veel bijzonders gebeurde, opende Balk de score. Vanaf dat moment gaf VEV meer pressie en paste de speelwijze aan. Met Wessel van de Galien voor Vincent de Koning ging Ron de Boer over op een tegen een achterin. Doorslaggevend was de inbreng van Enrico Wardenier, die zowel de 1-1 als de 1-2 maakte (penalty).  “Qua andere uitslagen zit het niet mee. Wie verwacht nou dat DZOH wint van Oranje Nassau?”, verwonderde leider Jenne Kits zich. Komende zaterdag de een na laatste finale voor de Leeksters: Broekster Boys.
ONR had een 0-3 in de knip, maar deze zat niet op slot. Opponent Klazienaveen vond de sleutel en kwam weer op gelijke hoogte: 3-3. De Roners schoten in het eerste half uur met scherp op De Planeet. Hendrik  Rozema had al na vier minuten succes. Hans van Tamelen en Lart Wolthuis zorgden voor een comfortabele voorsprong. Vlak voor rust moest ONR een tegentreffer incasseren. Het betekende de ommekeer. De Rodenaren waren niet opgewassen tegen het fysieke geweld van de oranje-zwarten die met de lengte voorin het verschil maakte. “Bij een overwinning hadden we boven de streep gestaan, nu blijft het spannend”, weet Rien Hut. De clubleiding had voor het begin van het seizoen wel verwacht dat het spannend zou worden, maar niet verwacht dat Oranje Nassau Roden bij de onderste ploegen zou eindigen. Integendeel: van de achtste plaats een seizoen daarvoor was de ambitie plaats vijf. Vijfde van onderen wordt al een hels karwei.
CSVH kwam niet tot score aan de Oude Roswinkelerweg tegen Drenthina. CSVH-trainer Lesmond Prinsen versoberde pas ver na de wedstrijd een broodje. Zijn elftal had al eerder honger naar de bal. “Maar we konden geen vuist maken, al deden we er alles aan”, zei Prinsen. Aan de andere kant behoedde doelman Stefan Meerveld de Hoogkerkers voor een nederlaag. In de tweede helft werd David Boersema ingebracht, die nog een wedstrijd in de benen had in Appingedam en het fantastisch deed. Na de remise is de opdracht voor de komende wedstrijd, tegen The Knickerbockers duidelijk: bij winst is het klaar en heeft CSVH zich definitief gehandhaafd. Al met al een teleurstellend laatste seizoen onder de clubnaam  Christelijke Sport Vereniging Hoogkerk, dat een periodetitel op het oog had.
Sport Vereniging Marum is na de zakelijke 3-1 op Helpman nog altijd gegadigde voor de titel. In de eerste helft speelde Marum prima tegen de nummer laatst en kwam door doelpunten van Edwin van der Molen (al in de tweede minuut) en Jacob de Witt op een riante 2-0. Daarna werd het slordiger aan Marum-kant en konden de gasten terugkomen op 2-1, met kansen op 2-2. Ook in het tweede deel was de thuisclub matig, waardoor het te veel een wedstrijd werd. . Marc Boonstra kopte vlak voor tijd de bevrijdende 3-1 in de touwen. “Appingedam haakt af. Wij doen nog steeds mee om het kampioenschap, al zitten we in de wachtkamer”, weet technische man Marcel Poll
Veenhuizen kwam vol vertrouwen naar medekoploper Glimmen en bleek net de mindere: 2-1 verlies. Veenhuizen kwam achter door een dubieuze penalty. De voorsprong was wel verdiend. Na de pauze kwamen de gasten op gelijke hoogte. Er ging een wervelende actie van Robert Elsinga aan vooraf, die Jonathan Auwen bediende: 1-1. De Noordenvelders waren optisch beter, gezien de strijdlust en kansen, maar de kwaliteit gaf de doorslag. Tien minuten voor tijd moest Veenhuizen alsnog buigen: 2-1. In de laatste minuut trof Veenhuizen, dat in de slotfase va banque ging spelen, nog de paal. “We zijn wel de morale winnaar”, vond Marcel van Veenen.
Pelikaan S was in Middelstum nog in een kampioensroes. De helft van de wisselspelers mochten in de basis beginnen. Mede doordat de reserves niet gestuurd werden door de gevestigde orde, liep het voor geen kant. De Oostwolders werden zelfs op een 2-0 achterstand gezet. Na de bagger van de eerste helft  en nadat John de Hoop zijn spelers meldde ‘kampioen onwaardig’ werd uit een ander vaatje getapt. De niet op dreef zijnde Freddy de Grooth maakte er twee, Wasim El Baroudi, Danny Holband, Benjamin St. Juste en Myren Noeken lieten de score nog oplopen tot 2-6.
De derby TLC-Boerakker eindigde net als in Boerakker in een 3-2 zege voor de geel-zwarten Al na 25 minuten stonden de gasten van even verderop met 0-3 voor. Wp Wouda had al na 30 seconden succes. Chris Leekstra en Rutger van der Veen voerden de score op. Boerakker had TLC volledig in de macht. Ali Akbari (aangever Stefan van der Beek) deed vervolgens iets terug: 1-3. In de tweede helft maakte de ingebrachte Remco Spriensma de wedstrijd weer spannend: 2-3. In het laatste half uur kwam Boerakker niet meer aan voetballen toe en ging TLC op jacht naar meer, maar raakte de netten niet. De 3-3 hing in de lucht. Twee keer werd de bal van de lijn gehaald. Het bleef bij 2-3. Trainer Marco van der Veen vond deze zege op basis van de hele wedstrijd terecht.
Haulerwijkse Boys speelde de laatste uitwedstrijd onder de naam Haulerwijkse Boys. Op de een na laatste bladzijde van het geschiedenisboek kon een 2-4 overwinning worden bijgeschreven. Ondanks dat DIO van 1-3 terugkwam tot 2-3 was trainer Ed Laagland geen moment bang dat ‘de Gieltjes’ zouden verliezen. De bezoekers gingen wel slordig om met de kansen en moesten in de omschakeling alle zeilen bijzetten. Motor op het middenveld was de pas 17-jarige Patrick Hilhorst, die zorgde voor rust. De doelpunten kwamen van Maarten de Groot, Patrick Hilhorst en Thom Mulder. Komende week de allerlaatste thuiswedstrijd in het bestaan van Haulerwijkse Boys. “Het zal lastig worden om een selectie te maken tegen OKVC, want iedereen wil spelen. En ik mag er maar elf opstellen”, weet Laagland, die ook volgend seizoen voor de groep staat. Dan onder de nieuwe naam SV Haulerwijk zat. .