VEV’67: weer 1-0; eerste uitglijder Pelikaan S

Zaterdagvoetbal

REGIO – VEV’67 heeft nog de maximale score uit twee wedstrijden. De ploeg van Luitzen Nijboer wil dan ook maar één ding: zo snel mogelijk terug naar de eerste klasse. Dat de uitslagen mager uitvallen is een ander verhaal. Ook ONR heeft nog de volle buit. Marum speelde voor de verandering zaterdagavond, dit in verband met de Struuntocht. Veenhuizen heeft de eerste drie punten ook binnen. Boerakker is nog ongeslagen. De geel-zwarten vierden de eerste thuisoverwinning. SV Haulerwijk is koploper in 5C, na de zevenklapper tegen Boornbergum.

Was vorige week Jeffrey Visser de matchwinner voor VEV’67, zaterdag was het Enrico ‘Grutte Pier’ Wardenier, die het enige en dus winnende doelpunt op zijn naam schreef. Het gebeurde rond het half uur, na een vloeiende aanval door het centrum. En dat tegen nieuwkomer Zuidhorn, dat in ogen van Luitzen Nijboer een zeer behoorlijke ploeg heeft; tweede klassewaardig. Vlug en Vaardig, dat een groot veldoverwicht had, sprong zuinig met de vele kansen om. Maar het was vooral doelman Groothuis, die een monsterscore voorkwam. Het was verder een pittige derby met veel onnodige kaarten. Een wedstrijd ook, die door de stand lang spannend bleef. “VEV wil kampioen worden. Dit is een goede start, maar er is nog een lange weg te gaan”, weet Nijboer als geen ander.

ONR won volledig terecht ook de tweede partij, bij Elim. Al kwamen de Roners moeizaam op gang in het Zuid-Drentse. Qua kansen was Elim zelfs gevaarlijker. Het was Danny Blauwwiekel die de hele wedstrijd fantastisch keepte en Oranje Nassau Roden op de been hield. Na een half uur brak Hans van Tamelen de ban, een typische Hans-goal (actie, wegdraaiend, strak in doel). In de tweede helft verdubbelde Lart Wolthuis de score. Zijn eerste doelpoging ging de mist in middels een vrije trap in de muur, maar daarbij werd hands gemaakt. De penalty kwam eveneens van zijn voet en nu was er geen houden aan: 2-0. In het slotkwartier deed ook Maxim Maring een duit in het zakje door een afgeweerd schot van Van Tamelen af te maken. Het werd ook nog 0-4. Het venijn zat in de staart. Een speler van Elim kreeg rood na een charge op Harm-Jan Poel. Even later kreeg ook de ONR-doelman rood na een vermeende overtreding binnen de lijnen, die volgens leider Bernard Hofstra er buiten werd gemaakt. “Blauwwiekel heeft de speler ook niet geraakt. De scheidsrechter gaf naderhand toe dat hij fout was”. ONR gaat dan ook in beroep.

Marum speelde zaterdagavond al in Grootegast. Dit in verband met de Struuntocht, een groot evenement in de regio. In de eerste helft was de ploeg van Marcel Poll, ex-trainer Grootegast, dominant; Grootegast kwam er niet aan te pas. Pas na de pauze kreeg het de beloning. Marc Oldewarris scoorde, na voorbereidend werk van Noel Kailola en Tom Boezerooij. De 0-1 hield niet stand. Een kwartier voor tijd maakte Jeroen Beerlings gelijk: 1-1. Marcel Poll kon zich wel leven met de remise. Het was een keihard, boeiend duel, waarbij zeven kaarten werden uitgedeeld, de meeste voor de thuisclub.

Het niet benutten van de kansen kostte promovendus Pelikaan S de winst, in Aduard, dat in doelman Klaas Cruiming een sta in de weg had. Direct na de pauze had Freddy de Grooth de gasten alsnog naar 0-1 kunnen schieten, maar trof de paal. Vervolgens verzuimde de verdediging in te grijpen bij een tegenaanval, waaruit Aduard scoorde. De 2-0 volgde ook nog, bij een bal die al dan niet over de lijn ging. De goede scheidsrechter wees gedecideerd naar het midden. De Oostwolders – opererend met de niet fitte Danny Holband-speelden daarna alles of niets. Het werd niets. John de Hoop berustte in de nederlaag. “Complimenten voor Aduard, dat een stugge ploeg bleek met een uitblinkende keeper.”

Veenhuizen haalde opgelucht adem: de eerste drie punten. Na de nipte nederlaag nu een kleine winst, op Borger. Marcel van Veenen, hoofdtrainer van de blauw-witten uit het gevangenisdorp, wees op de tactiek, die doorslaggevend was. “Borger speelt 3-5-2 en probeerde te combineren, Veenhuizen stelde er 3-4-3 tegenover”. In de praktijk hanteerde Veenhuizen meer de lange bal en sloeg het middenveld derhalve over. Een gedisciplineerd spelend Veenhuizen hield zich aan de van te voren gemaakte afspraken. Maar ook de inzet was doorslaggevend. Bram Schmidt opende al vroeg de score. Robert Elsinga liep een vrije trap van Ferdinand Rozema binnen:”0-2. Pas vlak voor tijd mocht Borger tegenscoren. “Ik ben heel blij. We zijn van de hatelijke nul af. Ondanks de tegenslag van blessures straalden de spelers uit om te winnen. Gelukkig met hulp van spelers uit het tweede.”

HFC’15 koesterde het eerste punt, na een enerverende partij tegen Glimmen. Joost van der Meijs zorgde vlak voor tijd voor de 2-2. Van der Meijs was ook betrokken bij het eerste doelpunt van Erwin Siekman. Hoogkerk Football Club was beter, maar verzuimde meer te scoren. Een voorzet, vlak voor rust, waaide zomaar in het doel, wat een domper was voor de thuisclub. Een counter leidde ook nog de 1-2 in. In de tweede helft kreeg Hoogkerk niet echt scoringskansen, Van der Meijs was de enige, in een slotfase waarin de spitsen er doorheen zaten.

Boerakker is nog ongeslagen! De promovendus won voor het eerst op eigen terrein, tegen een zwakke broeder, SGV. “SGV was matig, maar Boerakker was ook matig”, vond Marco van der Veen, na de 4-1 zege. “In balbezit waren we heel slecht. Pas bij 2-0 gingen we beter voetballen. Het leek wel of er last af viel” De productie kwam op gang. Menco Oedzes maakte er twee, ‘WP’ Wouda en Michel Wardenier waren de overige schutters. De 4-1 was het gevolg van een fout van keeper en verdediger die elkaar in de weg liepen. Twee honden vechten om een been, een derde gaat ermee heen.

SV Haulerwijk is de koploper van de vijfde klasse C, na de tweede overwinning. Het is nog vroeg in het jaar, maar de ploeg van Ed Laagland deelde de eerste zevenklapper uit, aan het adres van Boornbergum, dat in de eerste wedstrijd al zes tegendoelpunten incasseerde. Tom Mulder nam drie doelpunten op zijn conto. De overige schutters: Jeroen Donkers, Sake Veenhuizen, Lauw-Jan Beijert, Patrick Hilhorst. SV Haulerwijk leidt de dans in 5C. De Laagland-formatie heeft nog geen doelpunt geincasseerd.