VEV’67 en ONR beginnen met verlies; valse start Boerakker in Niekerk

||||||
|||||| Foto: ||||||
REGIO – De kop is eraf van het seizoen 2016-2017. Het belooft een interessant seizoen.  Iedereen was benieuwd naar de rentree van VEV’67 in de eerste klasse. De Leeksters verloren van Buitenpost, maar ook maar net. Ook ONR verloor de eerste slag, van Glimmen. Marum versloeg Veenhuizen. HFC’15 boog een 2-0 achterstand om in een duidelijke 2-4 zege. De regionale kraker tussen Niekerk en Boerakker eindigde in een deceptie voor Boerakker: 4-1.  Haulerwijk debuteert in de vierde klasse en won gelijk de eerste partij.
VEV’67 had in haar eerste wedstrijd een lastig karwei: Buitenpost-uit. De Leeksters, die in 2014 nog zegevierden in het hol van de Friese leeuw-  verloren dit keer nipt: 3-2. “Over het geheel was de nederlaag verdiend, Buitenpost heeft iets meer kwaliteit en was doelgerichter”, vond Luitzen Nijboer. Het publiek op De Swadde was de grote winnaar. Het was een goede en spannende wedstrijd, die alle kanten op kon. Buitenpost was in de eerste helft iets gelukkiger. “Wij hadden de 2-1 moeten maken, maar deden dit niet. Zij maakten er wel 2-1 van, vlak voor rust”. In de tweede helft namen de gasten meer risico. Een 5-2 had gekund, maar 3-3 ook. Het werd uiteindelijk 3-2. Namens VEV scoorden Gerhard van den Berg en Jeffrey Visser. Nijboer: “Ik ben tevreden over de eerste wedstrijd.”
Het in de tweede klasse debuterende Pelikaan S begon tegen het uit de eerste klasse gedegradeerde Groen Geel . Op de website van Groen Geel wordt het affiche fraai beschreven:  ‘het zeer overtuigend gepromoveerde Pelikanen S (!) tegen het zeer overtuigend gedegradeerde Groen Geel’. De voorspelling was 3-2 voor de ‘groenste gelen van de stad’.  Op de website van Pelikaan S wordt de rood-zwarte formatie van modekoning Kurt Elshot bescheiden op een laatste plaats gezet in de stand. Het werd een 1-1. De doelpunten vielen in de tweede helft. Groen Geel opende de score via Koen Jans, zoon van Ron Jans. Een kwartier voor tijd was het Handrit Hoxhaj die Pelikaan S naar 1-1 schoot.
Marum moest het opnemen tegen Veenhuizen, dat vorig seizoen in de andere derde klasse uitkwam. Naar oordeel van assistent-trainer Gert Groefsema was de benauwde 2-1 overwinning op zijn plaats. Marum begon voor redelijk veel publiek met een achterstand, door een ‘flauwe’ bal in de hoek: 1-0. De ploeg van Jan Mulder bewaarde het geduld en trok na de pauze de wedstrijd naar zich toe. Het was Ton Boezerooy die met twee treffers Marum aan een 1-2 overwinning hielp. “Het was een goede wedstrijd. Veenhuizen was een stugge ploeg om tegen te spelen. Ze lieten ons komen en wachtten op een foutje. Het was van onze kant een volwassen zege”.  Veenhuizen-trainer Tino Slagter, na zijn debuutwedstrijd: “Marum was wel beter, het tempo lag hoger. Aan de andere kant ben ik zeer trots op mijn ploeg.  De jongens staken veel energie in de wedstrijd en hebben alles geprobeerd. De twee tegentreffers vielen ongelukkig. Bij de 1-1 vond de rapporteur dat er gefloten had moeten worden voor een overtreding op onze keeper Jonathan Auwen”. Ook bij de 1-2 was de keeper nauw betrokken.  “Sneu, hoe je de doelpunten tegen krijgt. Het kwartje viel de verkeerde kant uit”.
ONR opende het seizoen met een kleine nederlaag, thuis tegen Glimmen. De nederlaag ontstond in de eerste helft. “We waren onszelf niet”, vond trainer Ronald Vermeulen. Mede daardoor mocht Glimmen een 2-0 voorsprong nemen. Net voor rust verkleinde Leon Schievels de achterstand: 1-2. Het duel leek te kantelen. “We hadden maximaal een gelijkspel verdiend. Ik vond Glimmen een matige ploeg. Ze hebben mazzel met een spits als Tim Oosterhof, en hebben snelle middenvelders. Maar ik vond Glimmen geen kampioenskandidaat, al zijn wij dat ook niet”, kwam er achteraan.
De Westerkwartier-slag tussen Niekerk en Boerakker werd gewonnen door Niekerk. En dat was volkomen verdiend.  Boerakker-leider Sietse Vogelzang was voorafgaand lyrisch over Boerakker 2, met Harke Kalfsbeek in de gelederen. De ex-Marumer heeft een voetblessure, liep op sokken op het werk en heeft een conditieachterstand. Vandaar eerst het tweede. Boerakker 1 heeft nog genoeg kwaliteit over, maar liet dit geen moment zien. De thuisclub kwam al in de eerste minuut op voorsprong. Boerakker stelde in alles bitter teleur. Topscorer Joey Hummel was vrijwel onzichtbaar.  Boerakker was voorin niet scherp en de passing onzorgvuldig. Meteen na rust leek Hummel – vrij voor het doel gezet door Rutger van der Veen- Boerakker naar 1-1 te schieten, maar het was gezichtsbedrog. De bal ging net naast. Ook Willem Pieter Wouda kreeg een gelegenheid, maar zijn inzet werd gepareerd.  Boerakker kreeg nog wel een cadeautje, dat dankbaar werd aangenomen door Jacob de Wit, die een blunder van Jeroen Beerlings afstrafte. Boerakker kreeg geen tijd om zich te herpakken, want kon al snel de bal uit het doel halen: 3-1. De treffer viel twintig minuten voor tijd. De drie wissels die Jelke Nijboer toepaste zorgden niet voor de ommekeer. Het werd zelfs 4-1. “Dit was heel ver onder de maat. De scherpte was er niet. De passes niet goed”, oordeelde Machienus Vogelzang. Sietse Vogelzang wees ook op het fanatiekere Niekerk.
HFC’15 had vorig jaar de smaak te pakken en trok die lijn door. De Hoogkerker zaterdagafdeling boekte een uitzege bij Stadspark. Dat was na 90 minuten. Het begin verliep even anders. HFC begon te aanvallend en liep in het mes. De stadjers counterden naar een 2-0 voorsprong. Desondanks speelde HFC beter. Rutger Hofsteenge maakte de verdiende 2-1. In de tweede helft werd Stadspark niet meer over de middellijn gezien. Robert de Vries produceerde de 2-2 en daarna kwam nog meer het geloof in een overwinning. Barteld Faber (op aangeven Michel IJpema) en Hofsteenge tilden de stand naar 2-4. Na een valse start kwam HFC toch nog glorieus over de finish. “Vorig seizoen deden we nog wel eens gekke dingen na een achterstand”, zag trainer Frans Brouwer dat zijn ploeg gegroeid is.
Het debuterende SV Haulerwijk won van het ervaren Opende: 3-1. Een terechte zege voor de ‘Laaglanders’. Vlak voor rust kwam Haulerwijk op voorsprong door een benutte penalty van Thom Mulder. In de tweede helft kwam Opende langszij. De Stellingwervers rechtten de rug. Niek van Dijk kopte Haulerwijk naar 2-1 en Jeroen Donkers maakte er 3-1 van. “Het handjevol kansen dat we hebben weggeven kwamen door persoonlijke fouten. Dat is wat we moeten leren.” En de jonge jongens van Ed Laagland kregen nogal wat kaarten voor onbesuisde acties, waaronder zelfs een rode. “Ze moeten hiervan leren”, vindt Laagland een tweede leermoment.