VEV’67 verliest in de slotfase onverdiend van koploper Velocitas

||||
|||| Foto: ||||

LEEK - Trainer Kees Pranger had vooraf de wedstrijd maar één doel: winnen. Dat was alleen wat telde deze middag. Na 94 minuten ging Velocitas er met de overwinning vandoor. Een missertje tussen invaller keeper Stijn Bollegraf en verdediger Jarno Broeders gaf de spits van Velocitas de kans om de bal in het lege doel te schieten. Dat was erg onverdiend te noemen want als er één ploeg aanspraak mocht maken op de 3 punten dan was het VEV’67 wel. Voorzitter Emo de Vries geeft 17 mei na 6 jaar zijn voorzittershamer over aan Martin Boersma. Zijn taak zit erop nadat er een aantal jaren intensief is gewerkt aan de verduurzaming van VEV’67.

De 1e helft was het spelpeil niet geweldig hoog. Veel duels en overtredingen waren het gevolg. VEV’67 nam vanaf de aftrap het heft in handen. Arjan Veenstra had tweemaal de mogelijkheid maar de afronding liet te wensen over. Via rechts kon de combinatie Jeffrey Visser en Mats Wolthuis een aantal keren goed doorkomen. De verdediging van Velocitas kon ternauwernood redden en de bal tot corner verwerken. Wolthuis speelde Visser prima aan maar de snelle spits werd in de rug gelopen. De aansluitende vrije trap schoot Veenstra hoog over. Pas in de 20e minuut viel er een teken van leven bij Velocitas te bespeuren. In de 30e minuut werd de bal door de verdediging van Velocitas diep gespeeld. De voor de in de warming-up zieke en afgehaakte Pim Wellinghof ingevallen Stijn Bollegraf kwam op tijd uit zijn doel en verwerkte de bal prima. De linkerspits van Velocitas, Rutger Hofsteenge, soleerde door de verdediging van VEV. Gelukkig voor VEV gaf hij de bal breed in plaats van te schieten. Wolthuis stoomde nogmaals over de rechterkant op en zette prima voor op Jorn Udema. Bij de 1e paal kon de middenvelder niet genoeg sturing aan de bal geven om te scoren. VEV bleef de bovenliggende partij maar was slordig in de eindfase. Een corner net voor rust van Visser kwam op het hoofd van Robin Elderman. Zijn kopbal ging net langs de verkeerde kant van de paal naast.

De 2e helft begon voor VEV desastreus. Vanaf de aftrap lag de bal zomaar achter keeper Bollegraf. VEV verzette de bakens en ging vol op de aanval. Een prima actie binnendoor van Arjan Veenstra bracht de linkerspits in vrije positie om te schieten. Zijn schot richting bovenhoek werd door de keeper  van Velocitas katachtig uit het doel geranseld. Dezelfde Veenstra draaide de bal gevaarlijk naar het doel. Buiten bereik van de keeper ketste de bal op de lat. De druk van VEV was groot op de achterhoede van de gedoodverfde kampioen. Een doelpunt kon niet uitblijven. Een afgeslagen corner werd door Stijn Veenstra ingeschoten. Scheidsrechter Bosma uit Surhuisterveen zag dat de bal tegen een hand werd gespeeld. Strafschop. Gerhard van den Berg belastte zich met deze klus. Hij faalde niet en bracht de teams op gelijke hoogte. Udema lanceerde met een prima dieptepass Jeffrey Visser. Alleen voor de keeper was de spits te onrustig om de verdiende voorsprong binnen te schieten. Een wet in het voetbal was en is dat als je zelf niet ging scoren, dat de tegenstander het dan wel doet. Menco Renkema stak zijn been te hoog in de lucht en de scheidsrechter zag ook hier een terechte strafschop in. De 1-2 was op dat moment totaal niet verdiend omdat VEV achter 1 op 1 speelde en hierdoor een groot veldoverwicht had. Velocitas kwam er maar spaarzaam uit en moest het hebben van counters. VEV’67 speelde uitstekend en liet de bal goed gaan via de vleugels. Wolthuis bracht de bal in de 77e minuut vanaf rechts voor het doel. De ingevallen Marco Soeten kwam bij de 1e paal goed voor zijn man en tekende de zeer verdiende gelijkmaker aan. VEV zette nogmaals aan. Wolthuis lag weer aan de basis van een goede voorzet. Stijn Veenstra kon net niet goed bij de bal komen om hem binnen te koppen. Bij de 2e paal was het Arjan Veenstra die de bal koppend buiten bereik van de keeper op de lat kopte. In een uitval van Velocitas moest Menco Renkema een ultieme tackle inzetten om een doelpunt te voorkomen. VEV trok nog maar weer eens ten aanval want het 2-2 gelijkspel was niet genoeg. In een afgeslagen aanval schoor Velocitas de bal gedragen door de wind gewoonweg naar voren. Tot dan had Broeders zijn tegenstander in de zak. Keeper Bollegraf kwam uit en Broeders en de keeper tasten eigenlijk in het luchtledige waardoor de spits de bal kon oppikken en Velocitas de zeer gelukkige 2-3 winst brengen. Met heel veel inzet en positieve energie hadden de mannen van trainer Pranger de 2e helft het meeste recht op de overwinning maar moest VEV toch het hoofd buigen.

Trainer Pranger had gegokt door al vrij vroeg in de 2e helft 1 op 1 te gaan spelen. Hij zag dat de kansen er waren maar niet tot doelpunten konden worden omgezet. Dan gaat de wet van Murphy werken. Hij zag wel dat zijn ploeg het de aanstaande kampioen heel erg lastig had gemaakt.

Geel: Renkema.

Man van de wedstrijd: Stijn Veenstra.

Scheidsrechter: M. Bosma, die een uitstekende wedstrijd floot.

Opstelling: Bollegraf; Wolthuis; Van de Galiën(Soeten); Elderman; Broeders; S. Veenstra (Van der Horst); Udema; Van der Berg; A. Veenstra (Casemier); Visser; Renkema.