Vier klussen per week voorziet in behoefte

 

NOORDENVELD – Onder de vlag van Welzijn in Noordenveld is een Klussendienst actief. Een groep van 15 vrijwilligers staat 4 keer per week klaar om bij iemand thuis in Noordenveld een klusje te doen. De Klussendienst bestaat uit drie onderdelen. De huis-, tuin- en keukenklusjes, de computerdienst en de tuinhulp. Samen goed voor 200 klussen op jaarbasis. Afgelopen week werd door de vrijwilligersgroep teruggekeken op een mooi 2017.

‘Onze doelgroep bestaat vooral uit ouderen en mensen in een kwetsbare positie,’ laat WiN medewerker Jan Donkelaar weten. Vooral de computerdienst heeft het afgelopen jaar een stijgende lijn laten zien in het aantal hulpvragen dat bij WiN is binnengekomen. Goed dat de mensen ons weten te vinden. Theo Janssen is coördinator van de Klussendienst. ‘Indien er een vraag binnenkomt beoordeel ik wie er het beste heen kan. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten en daar maken we dan optimaal gebruik van. Wie onze lijst ziet van de huis-, tuin- en keukenklussen ziet dat we aan de vraag beantwoorden. Een handdoekenrek plaatsen, plafondlamp vervangen, schakelaar afzuigkap herstellen, een kastdeur piep- en kraakvrij krijgen, beugels in het toilet plaatsen en een haakje op een deur repareren. Het zijn zo maar enkele voorbeelden van wat  onze vrijwilligers doen.’

Felix Dooren is de coördinator van de computerdienst. ‘Wij zijn dit jaar sterk gestegen in het aantal computerklussen. Bijna dagelijks zijn we op pad. Het gaat om hele kleine klusjes. Maar vaak zie je dat bij problemen met computers het nogal eens in tijd uit de hand wil lopen. Veel hangt namelijk met elkaar samen. Daar nemen Jakob Huizinga en ik dan ook de tijd voor. Daarnaast hebben we een PC-bank opgericht. Via een oproep van WiN hebben we vele computers, printers en ander computermateriaal binnengekregen. Die hebben we opgeslagen en zo maken we van 3 kapotte computers weer 1 goede. Die geven we dan weg aan mensen met een kleine beurs. Daar halen we veel waardering uit. Wij vinden het interessant om dit te doen, we leren er zelf ook van en het is ook nog eens leuk om te doen,’ laat hij weten.

Voor opgave is WiN op werkdagen te bereiken op telefoonnummer 050 317 6500. Het gaat om kleine klusjes van maximaal een uur tot 1,5 uur.  Voor de Huis-, tuin- en keukenklusjes betaalt u €3,50. De computerdienst is €2,50 per uur.  Het gaat de vrijwilligers niet alleen om het oplossen van een probleem of het doen van een klusje. Ook het sociale aspect van het samen doen is belangrijk. Wensen zijn er ook nog. Voor de computerdienst kunnen zich nog vrijwilligers opgeven. Voor de PC-bank is men vooral op zoek naar laptops. Wie nog materiaal heeft staan dat niet meer gebruikt wordt kan hiervoor ook even bellen met WiN.