Vijf kampioenschappen tijdens Tuigpaardenconcours Norg

NORG – Het 38ste nationaal Tuigpaardenconcours in Norg op dinsdag 28 juli beleeft een primeur. Voor het eerst staan maar liefst vijf kampioenschappen op het programma. Een record dank zij overleg met vertegenwoordigers van de deelnemende tuigpaardensportorganisaties. Die hebben veel waardering en bewondering voor het Norger concours. Complimenten voor de organisatie ervan en ook voor de dagindeling. Het programma begint ’s middags om vier uur en loopt door tot een uur of elf in de avond. En dan met kunstlicht. Om zes uur beginnen de vijf kampioenschappen. “Alles verloopt prima”, zegt Johanna Faber van de Vereniging “Het Friese Tuigpaard”. Zij vindt het een van de populairste tuigpaardenconcoursen in Nederland. Het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours zet zich er elk jaar weer voor in om het nationaal tuigpaardenevenement op de laatste dinsdag in juli tot een succes te maken. Het moet goed in de smaak vallen bij de deelnemers en bij het publiek. “Iedereen moet waar voor zijn geld krijgen”, is de drijfveer die bij de organisatie hoog op de agenda staat.

In de loop der jaren is het concours uitgegroeid tot een wedstrijdmiddag en -avond met rijders uit heel Nederland. Zij komen in de ring met drie verschillende paardenrassen: Nederlandse tuigpaarden, Friese tuigpaarden en Hackney’s. Om het publiek een goede service te bieden, staan meer dan duizend kuipstoeltjes onder overdekte tribunes op het concoursterrein aan het Kerkpad in Norg. Ook het horecaplein is volledig afgedekt om hete zonnestralen of regendruppels tegen te houden.

Kenmerkend voor het Norger tuigpaardenconcours is ook het sociale karakter ervan. Bezoekers die slecht ter been zijn, kunnen een parkeerkaart aanvragen bij bestuurslid Willy Tienkamp. Zij is telefonisch bereikbaar onder nummer (0592) 61 39 80. De parkeerplaats is in de manege naast het wedstrijdterrein. Wie met een rolstoel, rollator of scootmobiel naar het tuigpaardenconcours komt, kan terecht in de tent RolScoot bij de uitgang van de piste. Een ideale plek voor mensen met een handicap. Het Norger tuigpaardenconcours op dinsdag 28 juli telt 27 rubrieken en trekt ongeveer 250 deelnemers met zo’n 350 paarden. Zeven uren achtereen rijden de edele viervoeters met rijtuigen over het wedstrijdterrein. Een professionele omroeper geeft tekst en uitleg. Vrolijke muzikale klanken verhogen de sfeer en stimuleren de paarden om hun beste beentje voor te zetten.

Een toegangskaartje kost 14 euro. Dit is te koop bij de entree van het wedstrijdterrein en ook online verkrijgbaar op de website www.stichtingnorgermarktconcours.nl. Voor kinderen tot 14 jaar is de toegang gratis.