Vijftienjarige Danila Rutgers wil de Mont Ventoux beklimmen voor het goede doel

Ik ga volgend jaar sowieso drie keer die berg op, al moet ik tot ’s avonds laat doorfietsen’

BUNNE – De vijftienjarige Danila Rutgers uit Bunne zou aankomende zomer op de racefiets de Mont Ventoux beklimmen om geld op te halen voor onderzoek tegen de ziekte Multiple Sclerose (MS), maar net als vorig jaar kan het evenement Klimmen tegen MS ook nu niet doorgaan. Danila laat zich daardoor niet van de wijs brengen: ‘Ik ga sowieso volgend jaar die berg op.’

Niet iedere vijftienjarige besluit om de Mont Ventoux te beklimmen voor het goede doel. Dat Danila wel op dit idee kwam, komt doordat zij altijd al eens een berg wilde beklimmen op de racefiets. ‘Daarnaast is dit voor het goede doel en mijn stiefmoeder heeft MS, dus dat kwam hierbij allemaal bij elkaar.’ Toen ze te horen kreeg dat Klimmen tegen MS dit jaar niet doorgaat was ze aanvankelijk erg teleurgesteld, maar zij is ook nuchter: ‘Nu heb ik wel meer tijd om mij goed voor te bereiden voor volgend jaar en sponsoren te vinden.’

Dat komt goed uit, want Danila doet pas sinds kort echt fanatiek aan wielrennen. Tot voor kort deed zij nog aan kickboxen, een heel andere tak van sport. Ze mocht bijna beginnen met wedstrijden in die sport, toen de coronapandemie roet in het eten gooide. ‘Toen ben ik meer gaan fietsen. Dat vond ik altijd al leuk en nu ben ik helemaal overgestapt.’ Zij heeft de liefde voor fietsen niet van een vreemde, want ook haar vader deed vroeger aan wielrennen. ‘Dat vond ik heel interessant. Ik zag zijn racefiets op zolder staan en wilde ook zo’n fiets.’

Om haar bij te staan in het trainingsproces stelde Erik Gorter Tweewielers in Eelde een carbon fiets van Simplon ter beschikking met het nieuwste van het nieuwste erop en eraan. Zo heeft Danila nu een meer aerodynamisch stuur en schijfremmen, kan ze elektrisch schakelen en zijn alle kabels in het frame weggewerkt voor nog meer aerodynamica. ‘Zelf had ik een wat oudere fiets van Giant, maar dit is fantastisch,’ glundert Danila. Met behulp van een 3D-bodyscan is de nieuwe fiets perfect op maat afgesteld. Geert Kamps van I-Ken begeleid Danila met tips en trainingsschema’s. ‘Dat is meer mentaal,’ aldus Danila. ‘Hij vroeg mij wat ik wil bereiken en leert mij hoe ik het beste kan trainen.’

Sinds een maand heeft Danila zich ook aangesloten bij de Noordelijke Wielervereniging in Groningen (NWVG), waar zij meetraint met de nieuwelingen en de junioren. Twee keer per week traint ze met de NWVG op de wielerbaan in Groningen en één keer gaat ze met haar trainingsgroep de weg op. Daarbij leert zij onder andere hoe ze bochten moet rijden, in iemands wiel moet rijden en hoe het er tijdens wedstrijden aan toe gaat.

Naast de trainingen bij de NWVG gaat Danila ook nog één keer in de week naar Erik Gorter, waar zij op een indoorfiets traint. ‘Daar leer ik hoe ik bergen moet beklimmen. Langzaam werken we naar de Mont Ventoux toe. Ik heb indoor al wel de Couberg en de Alpe d’Huez beklommen.’

In de meivakantie zou Danila eigenlijk naar Frankrijk gaan om de Mont Ventoux in het echt te beklimmen, maar dat gaat helaas niet door. Daarom gaat zij nu met haar oma naar Limburg. ‘Dat is niet hetzelfde, maar het is toch een beetje heuvelachtig,’ geeft Danila aan. ‘Het is goed om op echte bergen te oefenen, omdat je daar ook met wind en dergelijke te maken hebt. Indoor merk je dat niet.’

Zo werkt Danila keihard om steeds beter te worden in het wielrennen, zodat zij volgend jaar drie keer op één dag de Mont Ventoux op kan. ‘Ik ga volgend jaar sowieso drie keer die berg op, al moet ik tot ’s avonds laat doorfietsen,’ zegt ze vastberaden. Donaties kan Danila nog wel gebruiken. Inmiddels heeft zij al ruim 1600 euro opgehaald voor het goede doel, maar haar streven is om 2500 euro bijeen te fietsen. Doneren kan via klimmentegenms.moves.ns/actie/danila-rutgers.