‘Voetbal is een leuk spelletje’

Afbeelding
Sport

Thijn Buigholt van G-team ONR

RODEN - De elfjarige Thijn Buigholt zit in het jeugd G-team van voetbalvereniging ONR. Hij heeft het er erg naar zijn zin. Elke donderdagavond is er een training van 19.00 tot 20.00 uur en eens per maand is er een kleine competitie op een zaterdag waarbij G-teams uit het noorden van het land elkaar treffen.

Op zaterdag 27 februari wordt er een sportdag voor mensen met een beperking gehouden in sportcentrum De Hullen in Roden. Er zullen die dag tal van sportieve activiteiten worden aangeboden. Ook leden van het jeugd G-team en enkele senioren van het ONR G-team zullen die dag aanwezig zijn en enkele wedstrijdjes gaan spelen. Thijn is die dag zeker van de partij. ‘Toen ik begon stond ik in de spits, nu ben ik verdediger. Ik was 6 jaar toen ik voor het eerst ging voetballen. Eerst gewoon in de F jeugd. Omdat ik vanwege mijn lichamelijke beperking niet hard kan rennen ben ik gaan voetballen in het G-pupillenteam, dat in die tijd opgericht werd. Nu is het een G-jeugd team. In dit team kan ik beter voetballen. Eerst waren we met z’n vijven en nu al met twaalf spelers. Drie meisjes en negen jongens tot 16 jaar. Mijn trainers zijn Stijn Brasse en Hilbert Gunnink. In het begin was dat Gerard Arends. Mijn favoriete ploeg is Ajax en ik hoop natuurlijk dat die kampioen worden,’ laat Thijn Buigholt alvast maar even weten.

De familie Buigholt is een echte voetbalfamilie. Broer Sven zit in A1 en broer Jorn voetbalt in C 1. Vader Johan voetbalt zelf ook en is begeleider. Moeder Annelies is aanspreekpunt/coördinator van het G-jeugd team en zit in de werkgroep Sport op Maat, die de sportdag op 27 februari organiseert. Het gaat volgens Johan Buigholt bij de G teams helemaal niet om het winnen. ‘Het spelplezier staat voorop. Als begeleiders houden we dat dan ook altijd goed in de gaten. Ter plekke bedenken we oplossingen om ieder team en elke speler tot zijn recht te laten komen. Zo komt het voor dat we soms extra spelers laten meedoen of dat iemand van de tegenstander met ons meevoetbalt. Onze keeper bijvoorbeeld, is een zittende keeper. Omdat er meer zittende keepers zijn, is er met de KNVB afgesproken halverwege het doel, als lat , een rood lint te spannen. Alle ballen die daar boven in het doel komen, tellen niet als doelpunt. Zo kan hij meedoen als gelijkwaardige speler. We zoeken de balans in teams en het gaat bij ons al helemaal niet om de uitslagen. Het gaat erom dat de kinderen lol hebben in het spelletje,’ aldus Johan Buigholt.

Een werkgroep is druk doende om de sportdag te organiseren. Deze zal op 27 februari van 10.00 tot 14.30 uur worden gehouden. De sportdag is bedoeld voor mensen, die om welke reden dan ook , niet kunnen deelnemen aan het reguliere sporten. Iedereen die wil kijken en of wil meedoen is welkom. Annelies Buigholt hoopt dat velen van deze uitnodiging gebruik gaan maken. ‘Het is gewoon belangrijk dat iedereen aan beweging doet. In welke vorm dan ook. Voor mensen met een verstandelijke- of geestelijke beperking is sporten ook van belang. De beperking die je hebt maakt in de sport niet uit. We kijken naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden. Wat mij betreft mag het in De Hullen flink druk worden.’

Om 14.30 uur zal het Nederlands Olympisch dames Team een rolstoelbasketbalwedstrijd gaan spelen. Deelname en entree is gratis. Wel dienen deelnemers zelf voor begeleiding te zorgen en sport- en zwemkleding mee te nemen. De organisatie vindt het prettig als mensen zich van te voren aanmelden. Ook voor vragen kan een ieder dan terecht bij jannettaroede@ziggo.nl.

In de werkgroep zitten de verenigingen ONR, Flotar, Chi-do, Dijkmansport, GSV, TC Nienoord en FlyingRed. Sportcoach Esther Witte is ook lid van de werkgroep en in die hoedanigheid betrokken bij de organisatie. Informatie kan men krijgen bij Welzijn in Noordenveld 050 317 6500.

UIT DE KRANT

Lees ook