Voetbalveld Roden

Roden og sportdag-7

Datum: 13 mei
Tijd: 11.00 uur

RODEN – Moeten we ons zorgen gaan maken over de fysieke gesteldheid van kinderen op de basisscholen in Roden en omgeving? Die vraag doemde dinsdag op, toen honderden kinderen deelnamen aan de jaarlijkse sportdag. Hoewel het plezier enorm groot was, baarde het gebodene nogal wat zorgen. Veel kinderen zijn zichtbaar (veel) te zwaar en hebben grote motorische problemen. Daar moet toch iets aan te doen zijn?

Een mannetje van het Valkhof bijvoorbeeld, weigerde tot grote ergernis van zijn juf de zestig meter te lopen. Hij zag het niet zitten. Was er niet van overtuigd dat hij het einde gezond en wel zou halen. En dat terwijl er later ook nog een bosloopje op het programma stond. Jongetje was zichtbaar te zwaar. Ook bij andere onderdelen zag je het. Veel te strak zittende sportkleding. Kinderen die houterig lopen. Natuurlijk; in bepaalde gevallen zal daar echt een plausibele verklaring voor zijn, in andere gevallen is het een kwestie van veel te weinig bewegen en verkeerd eten. Zeker dat laatste, want dat is al af te meten uit de inhoud van de broodtrommel. Bij de één gevuld met brood, bij een ander met worst en snoep. Of chips. En dus kon na afloop van de sportdag geconcludeerd worden dat de dag weer een enorm succes was, maar dat de geleverde prestaties met het jaar- gemiddeld genomen dan- afnemen. Het wordt minder en minder. Helaas.

De sportdag zelf dan. Die was weer bijzonder gevarieerd. Met speerwerpen bijvoorbeeld, met loopwerk, met hockeysticks, de estafette, korfbal en verspringen. Ook bijzonder trouwens: de kleding die soms gedragen word. Spijkerbroekje aan. Laarzen aan. Kennelijk hebben bepaalde ouders geen enkele feeling met sport.

Bekende mensen waren er weer zat, uiteraard vooral uit het onderwijs. Ambtenaar ‘ vanmiddag moet ik gewoon weer aan het werk hoor’ Albertus Hamstra helpt een groepje kinderen, die met een tennisbal op een hockeystick moeten lopen. Gea Akker zit bij een controlepost en Dennis van der Put- chef van De Marke- komt wat later aan. Juf Jacintha, om haar kun je nooit heen, was er ook. Net als Afke Dijkstra- haar naam werd meermalen omgeroepen en dus zal ze wal belangrijk zijn- en ene Thea, wiens naam groot achterop haar shirt stond. Ook deze Thea had een niet onbelangrijke taak: het harken van het verspringzand.

Ook van de partij was kapster Wilma Pol. Zij was benieuwd hoe het haar dochter verging op de sportdag. ‘Of ik zelf iets aan sport doe? Euh, ik loop altijd hard’, lacht ze, juist nadat dochterlief de zestig meters sprint met succes heeft afgelegd. Mooi zijn ook de verschillende in tenues. Het Palet is in mooi geel, Het Valkhof in rood, het paars van De Poolster valt op, net als het werkelijk prachtige zwart van De Parel, de school met de mooiste kleding. Op afstand.

Armein Sikkinga is er ook, net als Jo Bosten die waarschijnlijk even de prestaties van zijn kleinkinderen gaat bekijken. Het zal hem goed hebben gedaan, zoveel bewegende kinderen. Jan Giezen is er, net als Geert Hamstra, voormalig preses van VV Roden. Overigens mogen de kinderen niet in de kantine plassen. Iets kopen mag wel. Bijzonder. Waarschijnlijk wil de club de kantine wat toonbaar houden deze dag. Als opnieuw een te zwaar meisje de zestig meter sprint uitwandelt, heeft de ongenode gast genoeg gezien. Kinderen moeten meer bewegen. Véél meer bewegen. En beter eten, beter in de zin van gezonder. Dat is de enige conclusie die getrokken kan worden na de jaarlijkse sportdag. Het uitbreiden van gymnastiek op school zou iets heel goeds zijn. Aan u gemeentebestuur, geld of niet…

Roden og sportdag

Roden og sportdag-2

Roden og sportdag-3

Roden og sportdag-4

Roden og sportdag-5

Roden og sportdag-6