“Vogels? Daar kan ik naar blijven kijken, luisteren en me erover verwonderen”

Roderwolde KC Hannie Bushof

Hannie Bushoff beoefent een bijzondere kunst. Ze creëert Stokkenvogels.

Hannie Bushoff – voor de oudere Roners: Inderdaad dochter van de burgemeester die de gemeente Roden destijds in de vaart der volkeren opstootte – woont al weer tien jaar in Roderwolde, waar ze achter haar woning aan de Hansenkamp het atelier heeft waar ze Stokkenvogels creëert. Daarmee is ze, denkt ze zelf, vermoedelijk uniek in ons land. De basis daarvan werd gelegd in het Mensingebos, waar ze als kind met het door haar opgerichte ‘natuurclubje’ veelvuldig rondstruinde. En waar haar liefde voor, laten we het zo noemen: ‘bijzondere boomtakken en wat je daarmee kunt doen’, opbloeide en gestalte kreeg. “Het Mensingebos, niet ver van ons huis, was voor mij hét natuurgebied dat mijn fantasie prikkelde en de basis legde voor mijn latere kunstenaarschap. Toen ons gezin naar Winterswijk, de daarop volgende burgemeestergemeente van mijn vader, verhuisde, trok ik er ook daar vaak op uit, de paden op, de lanen in. Maar in Roden is het voor mij toch allemaal begonnen,”vertelt ze, met een klankje van tegenzin in haar stem. “Want het gaat immers over wat ik nú doe.”

Het is duidelijk, Hannie Bushoff houdt van de natuur. En speciaal van bomen. Nóg gedetailleerder: Van de dode takken van eikenbomen, verhard door de jaren, afgesleten en verweerd door weer en wind. Ze zoekt er gedurig naar want ze gebruikt ze als basismateriaal, met name voor de poten en het lijf, voor het creëren van zogeheten ‘Stokkenvogels’. Dat zijn in haar fantasie ontstane vogels die ze, al naar gelang de natuurlijke structuur van de dode takken, opbouwt. Want, zegt Bushoff: “Door de vormen van de takken te bekijken, zie ik wat ze kunnen worden. De lijn van de stok – de tak dus – kondigt de te vormen gestalte al aan. Met ronde vormen zoek ik naar een constructie om uiteindelijk de juiste balans te vinden. Kan ik voor de vogel die in mijn fantasie is ontstaan, niet de passende stok vinden, dan wacht ik met die creatie tot ik hem wel heb gevonden. Geen stok is immers gelijk en elke vogel die ik maak is een unicum, eenling in zijn soort. Met handgeschepte papiersoorten creëer ik al scheurend en plakkend, soms met een houtbrander bewerkt, iedere vogel met een eigen verenkleed. Daar neem ik de tijd voor, want elk ‘eindproduct’ wordt zoals ik het wil hebben.”

Hannie is naar haar creatieve discipline toegegroeid. Haar oorspronkelijke beroep is creatief therapeut met als specialiteit de tuin. “Mensen worden beter door hen met de processen in de natuur te confronteren,”klinkt het beslist in haar stem. “Echt, dat werkte bij mijn therapieën. Zelf werd ik ook meer en meer bewust van de creatieve aspecten die natuurlijke materialen in zich hebben. En meer en meer ging ik daarmee experimenteren. Dat dit uitmondde in het maken van Stokkenvogels ligt ten grondslag aan een vakantie in de Ardennen. Ik zag en hoorde daar nauwelijks een vogel en toen miste ik ze heel bewust. Want vogels zijn immers de bewoners van zowel de grond als de lucht. Ze bewegen zich tussen hemel en aarde; ze worden wel hemelse boodschappers genoemd. Vogels hebben ook een symbolische waarde: Je hebt de wijsheid van de uil, de duif als teken van vrede en de ooievaar als brenger van nieuw leven, noem maar op. Daar wilde ik wat mee doen. En zo is ’t gekomen. Bij mij vertelt elke vogel een verhaal, mede geïnspireerd door de vorm van de takken waar ik mee werk.”

In de loop van de nu vijftien jaar dat Hanna Bushoff zich met Stokkenvogelcreaties bezig houdt, heeft ze zeker 300 stuks zien ‘wegvliegen’. “Ik ben er veel en vaak mee bezig. Ik kan er mijn ei in kwijt. En als ik op pad ga, de natuur in, heb ik altijd een houtzaagje bij me waarmee ik dood eikenhout, door de jaren verharde takken die door weer en wind zijn afgesleten, kan afzagen. Vooral na een storm heb ik meestal een rijke oogst,” zegt ze lachend.

Bushoff exposeert regelmatig en ook in het atelier achter haar woning ontvangt ze graag bezoekers. Sedert kort heeft ze er nog een uitdaging bij: Het maken van assemblages, dat zijn creatief uitgevoerde bouwseltjes van hout en verroest metaal. “Die zijn een nieuwe prikkel voor mijn fantasie.”

Meer weten? Klik dan haar site www.stokkenvogels.nl eens aan.