‘Volley Polly’ velt De Wilper Boys

Derby in eerste helft beslist;  voorhoede Haulerwijk dodelijk

HAULERWIJK – Zonder anderen te kort te doen, maar het was Janus Pol die als vanouds tekeer ging in de derby tegen De Wilper Boys. De nog steeds razendsnelle aanvaller sloeg in de eerste helft twee keer op weergaloze en meedogenloze toe. Bij rust was het al 3-0 en de strijd beslist. De Wilper Boys probeerde het wel, maar was niet bij machte een bres te slaan in de Haulerwiekster verdediging. Op het fonkelnieuwe scorebord prijkte aan het eind zelfs 5-0.

“Ik denk dat ik vannacht maar in Haulerwijk blijf”, lacht Theo Donker na afloop. De inwoner van De Wilp en toekomstig trainer van de Boys spaarde zijn toekomstige ploeggenoten niet. Je zag aan het begin van de wedstrijd meteen een verschil. Haulerwijk zit in een flow en voetbalde met veel zelfvertrouwen, tegenover De Wilper Boys, waar meer spanning op zit en worstelt met zichzelf. De ploeg van Klaas Zijlstra heeft veel voetballend vermogen, maar mist een effectieve aanval als Haulerwijk. Het ‘andere Oranje’ liet zich direct gelden. Het fenomeen Polly voorop, die met een snoeiharde volley doelman Marcel Visser onder vuur nam. Uit dezelfde aanval kopte Gerry Mulder verrassend in de korte hoek. De Wilper Boys deed ook een duitje in het zakje. Joey Louwes werd vrijgezet voor de keeper, maar Stefan Ekhart kwam tijdig uit zijn kooi. Al met al een spectaculair begin. De zeer gedreven  Janus Pol  zette de aanval op, waaruit de 1-0 viel. Aan de zijkant ging Roben Fokkens de combinatie aan met Vincent van der Veen. Fokkens draaide de bal in de uiterste hoek, buiten bereik van Marcel Visser. Het was een mooi voetbalgevecht aan de Hichte. Het tempo hoog, al wilde scheidsrechter Lemmen daar niet altijd aan meewerken. Met het bekende korte combinatiespel probeerde De Wilp de verdediging uit te schakelen, maar slaagde daar nauwelijks in. En schoten van ver misten alle richting. Dan een bepalend moment. Jeroen Dijkstra haalde eindelijk goed uit. Ekhart stond zijn mannetje. In de razendsnelle uitbraak gaf Tim van der Velde Polly de gelegenheid, die er wel raad mee wist: 2-0. Kort daarna een afgeslagen bal, voor de voeten van Polly. Met een heerlijke  volley sloeg het projectiel als een granaat in de winkelhaak: 3-0. Een doelpunt om in te lijsten en Donker veranderde zijn bijnaam Polly prompt in ‘Volley’. Vervolgens een typerend moment met een onmogelijke Wilpster passeeractie, die op de grond eindigde, waarna er een opstootje ontstond, waar meerdere spelers bij betrokken waren. Gelukkig bleef het bij  wat bruut heen en weer geschop. Haulerwijk, dat zich even liet gaan, ging over tot de orde van de dag en denderde door. Fokkens nam op volle snelheid een bal op de schoen. De bal stuiterde naast. Na weer een mislukte aanval van de gasten, waarbij Louwes nonchalant de bal met buitenkant schoen nam, volgde wederom een snelle tegenaanval. Volley prikte dit keer de bal tegen de keeper. De in donkerblauw met lichtblauw gestoken Wilper Boys lieten zien wel te kunnen voetballen. De aanvallen zagen er veelbelovend uit, maar de passes waren niet zorgvuldig of werden tijdig onderschept. Voor de thee nog twee wapenfeiten van de bezoekers. Een vrije trap was Ekhart even te machtig, maar in de rebound kon De Wilp het niet afmaken. Vervolgens aanvoerder Tjibbe Bakker, die in kansrijke positie kwam, maar de bal niet raakte. Het illustreerde het spel van de Zijlstra-jongens.

In de tweede helft behield de thuisclub de controle en leek zelfs vroegtijdig uit te lopen naar 4-0, maar de succesvolle poging van Jorrit Hut was gezichtsbedrog: in het zijnet. De Plantsoen-boys probeerden het wel, maar het lukte van geen kant. Zoals de aanval waarbij Klaas Algra de diepte werd ingestuurd. Maar dan was de voorzet weer slecht. De Wilper Boys kon maar geen vuist maken tegen het fysiek sterke Haulerwijk. Ook een puntertje van Jarno Ottema vormde geen probleem voor Ekhart. Na eindelijk een vloeiende aanval brak Jeroen Dijkstra door de laatste linie, maar vond wederom Ekhart op zijn weg. Een kwartier voor tijd kreeg Wytze Numan – over sierlijke voetballers gesproken!- de bal op een presenteerblaadje, maar liet het in de afwerking ook afweten. De wedstrijd was allang gespeeld. Er was wel druk op het Haulerwijk-doel, maar de vesting viel niet om. In de slotfase drong Jorrit Hut door in de defensie, waarna de meegekomen invaller Sven van der Veer over de knie ging. Doelman Ekhart mocht de strafschop nemen en deed dit overtuigend: 4-0. Tim van der Velde tilde de score zelfs naar 5-0. Een beetje te veel van het goede, maar op de overwinning was niets af te dingen. Haulerwijk (evenals het zaterdagteam) doet het als debutant meer dan uitstekend. Donkers formatie staat zesde. De Wilper Boys kijkt de toekomstige trainer voorlopig boos aan, want Donker heeft De Wilp verder in het moeras gedrukt.

Sportpark De Hichte: SV Haulerwijk-De Wilper Boys 5-0 (3-0); Scoreverloop: 18. Roben Fokkens 1-0, 33. Janus Pol 2-0, 36. Janus Pol 3-0, 87. Stefan Ekhart 4-0, 89. Tim van der Velde 5-0; Scheidsrechter: Lemmen; Gele kaart: Alexander IJbema, Robin Ekhart (beiden Haulerwijk); Rode kaart (twee keer geel): Wisse van Veen; Toeschouwers: 120

Ster van het Veld: Janus Pol (Haulerwijk). De kleine speler die ooit furore maakte bij eerste klassers VEV’67 en Oranje Nassau, is als 38-jarige weer helemaal terug. Pol scoort aan de lopende band, bleek zondag weer balvast en vooral doelgericht.

Opstellingen

Haulerwijk: Stefan Ekhart, Jelmer Hoekstra, Niels van der Veer (12. Dennis Ritsema), Vincent van der Veen, Gerry Mulder, Alex IJbema, Robin Ekhart (45. Sven van der Veer), Roben Fokkens, Janus Pol (65. Pascal Pariama), Jorrit Hut, Tim van der Velde

De Wilper Boys: Marcel Visser, Patrick Boeve, Wytze Numan, Rene Ploeg (60. Wisse van Veen), Jordy van der Leest, Tjibbe Bakker, Klaas Algra (74. Eddie Dijkstra), Jarno Ottema, Jeroen Dijkstra, Joey Louwes (60. Sebastiaan Kuipers), Jan Bakker

Opvallend: Eddie Dijkstra van De Wilper Boys is normaal de sluitpost, maar komende uit Afghanistan moest hij het ritme weer oppakken, en waar kan dat beter dan als veldspeler.