Voor de lens van amateurfotograaf Jan van der Schans

‘Toen ik hoorde dat mijn narcissen uitgekozen waren voor de kalender van National Geographic, was ik trots’

TOLBERT – Het begon allemaal in Den Haag, zijn liefde voor fotografie. Amateurfotograaf Jan van der Schans (57) uit Tolbert was op bezoek bij zijn oom en tante in de regeringsstad. Achttien was –ie. Omdat Jan zo gefascineerd was door fotografie, mocht hij het toestel van zijn oom lenen. Alle bijzondere kenmerken van de stad nam hij voor zijn lens. Toen het rolletje eenmaal vol was, bracht Jan het samen met zijn oom het naar de fotograaf om het te laten ontwikkelen. ‘Deze jongeman heeft talent’, zei de fotograaf bij het ophalen van de foto’s. Vanaf die dag liet Jan fotograferen niet meer los.

Het begint onderhand al aardig op werk te lijken, vertelt Jan van der Schans in zijn knusse bovenwoning in Tolbert. Dinsdagmiddag half vijf. Jan is net terug uit zijn werk. Voor Novatec onderhoudt hij het park rondom het bedrijf en, als het regent, is Jan te vinden op de inpakafdeling van Novatec. Fotograferen doet hij in zijn spaarzame vrije tijd en in het weekend. Aan de wand boven het dressoir hangen twee foto’s van wolkenluchten. Tegen zonsondergang genomen, een gele gloed schemert door het avondblauw en wit van de wolken. Lucht bij Lauwersoog en de Waddenzee, gemaakt met een polarisatiefilter, verklaart Jan. “Daar werk ik veel mee, het geeft een heel speciaal effect.” Meer fotowerk aan de wand of in lijstjes valt er niet te bespeuren in het appartement. Wel ligt er een boek op de salontafel: ‘Fotoboek gemaakt door Jan van der Schans Photography’,  valt er te lezen op de cover. Een prachtig boekwerk met beelden van landschappen, actiefoto’s van wielrenners –ook van Bauke Mollema- springende paarden op een concours, hazewindhonden, ganzen, narcissen, Delfzijl bij nacht, een schip in de Waddenzee en wolkenlichten dus. Allemaal geschoten met zijn Canon 1100 D. “Het allerliefst fotografeer ik landschappen, dieren en sportfoto’s. Foto’s waar actie in zit vind ik mooi. Ik ben jarenlang de vaste fotograaf geweest van de voetbalvereniging van Tolbert.”

“Die camera is als mijn kleine broertje. Da’s alles voor me. Afgelopen weekend zijn we met de fotoclub naar Friesland geweest. Op een salonboot door de Friese Meren. De hele dag op het water, landschappen en luchten fotograferen. Heerlijk vind ik het. Het is een leuke hobby. Ik word er overal op aangesproken. ‘Mooie foto’s weer op Facebook Jan’, zeggen mensen dan.” Als ik de foto’s heb bewerkt, post ik ze namelijk op Facebook.” Bewerken doet Jan op zijn Acer laptop. Met Light Room, een bewerkingsprogramma van Photoshop. Niet zomaar even een klusje. Per foto is -ie al gauw een minuut of tien bezig. Jan is niet snel tevreden. Een beetje meer licht, verhelderende effecten en hier en daar wat bijsnijden zorgen voor een nóg mooier plaatje. “Ik zal je nog eens wat leuks vertellen: mijn foto van de narcissen komt volgend jaar op de kalender van National Geographic. Toen ik hoorde dat mijn foto gekozen werd, ja, toen was ik best even trots op mezelf.” Nieuwsgierig naar het werk van Jan? Zijn werk is binnenkort te bewonderen in de Schutse in Leek. De Jan van der Schans-expositie start in mei en duurt tot augustus. En Jan is uiteraard te volgen op Facebook.