Voor het laatst als Energiewacht Tour door het Westerkwartier

energiewachttour

Energiewacht Tour

WESTERKWARTIER – De Energiewacht Tour. Topwielerkoers voor dames. Het klinkt oud en vertrouwd. Net als de Tour de France, de Vuelta a España of de Giro d’Italia bij de heren. De meeste sportfanaten weten inmiddels dat de vijfdaagse dameswielerkoers jaarlijks door Noord-Nederland heen trekt met een scala aan wielertoppers uit het dameswielrennen. Dit jaar voor het laatst onder de huidige naam. Er gaat een hoop veranderen bij de Energiewacht Tour. Wat echter nooit zal veranderen is het streven naar meer, groter en beter. Meer publiek, grotere namen en betere wedstrijden.

De Energiewacht Tour wordt dit jaar voor het laatst gereden. Daarna verdwijnt de naam van het strijdtoneel. Echter niet de koers zelf. De Energiewacht heeft de organisatie vroegtijdig laten weten per 2017 andere keuzes te maken en te stoppen met het sponsoren van de dameswielersport in Groningen. Koersdirecteur Daniëlle Lissenberg-Bekkering kijkt tevreden terug op de zesjarige samenwerking met Energiewacht: “We hebben onze doelstellingen gehaald en een groots wielerevenement neergezet dat jaarlijks kan rekenen op de belangstelling van de internationale vrouwentop.” De koersdirecteur ziet de toekomst, ook na het Energiewacht-tijdperk, met vertrouwen tegemoet. “Er is nog voldoende tijd om een nieuwe partner te zoeken, die zich per 2017 aan dit sportieve evenement wil verbinden.”

Naast een nieuwe hoofdsponsor ziet de organisatie nog een verandering tegemoet. Een mooie verandering die de koers versterkt. Vanaf komend jaar maakt de wedstrijd voor de junior-vrouwen deel uit van de UCI Nations Cup. De UCI benaderde Lissenberg-Bekkering met de vraag om deel uit te gaan maken van deze topreeks. Over een antwoord hoefde de koersdirecteur niet lang na te denken. “We zien het als waardering voor wat we de afgelopen jaren hebben bereikt met deze ronde. Dit jaar doen er veertien nationale selecties mee. Hiermee is de Energiewacht Tour het grootste en belangrijkste evenement voor junior-vrouwen in de wereld. Met onze editie voor junior-vrouwen doen we actief aan talentontwikkeling en werken we aan de toekomst van het vrouwenwielrennen door de toppers van morgen een platform te geven.”

Een nieuwe hoofdsponsor met een nieuwe bijpassende naam en huisstijl voor de wielerkoers én toetreding van de junioren-wedstrijden tot de UCI-kalender. Grote en spannende veranderingen, maar vooralsnog allemaal toekomstmuziek. Eerst staat de zesde editie van de Energiewacht Tour nog op het programma. En die begint al snel. Woensdag wordt de vijfdaagse wielerkoers afgetrapt in Groningen. De ploegen strijden eerst tegen elkaar in een ploegentijdrit over ruim elf kilometer. Vanaf de Vismarkt rijden de dames naar Haren om aldaar de fietsen om te keren terug te keren naar de Groninger Vismarkt. Vervolgens trekt de koers vanuit Groningen naar Winsum en Musselkanaal/Stadskanaal alvorens neer te strijken in het Westerkwartier. Zaterdag 9 april belooft een zware dag te worden voor de deelnemende wielrensters. Om 10.00 gaat de wedstrijd van start met een grote ronde van ruim 75 kilometer door de gemeente Zuidhorn. Daarna verplaatst het wielercircus zich naar Leek, alwaar de tweede grote inspanning van de zaterdag plaats moet vinden. De eerste renster vertrekt om 15.00 uur vanaf Borg Nienoord voor een tijdrit over 13,5 kilometer naar Oostwold. Eenmaal in Oostwold maken de rensters rechtsomkeert om te finishen in de Tolberterstraat van Leek. Vorig jaar deed de Energiewacht Tour het Westerkwartier ook al aan. Toen werd er een grote middagetappe verreden tussen Leek en Zuidhorn, waarbij ook alle tussenliggende en omliggende plaatsen werden aangedaan. Dit nadat het peloton in de ochtenduren al een zware ploegentijdrit in Peize voor de kiezen had gekregen.

Na het zaterdagse bezoekje aan het Westerkwartier staat er voor de zondag nog een toetje op het Duitse eiland Borkum op het menu alvorens de winnares van de zesde editie van de Energiewacht Tour bekend is. Vorig jaar bleek na vijf dagen en zes etappes de Duitse wielrenster Lisa Brennauer de sterkste rijdster in het veld, op de voet gevolgd door haar landgenote Trixi Worrack en de Luxemburgse Christine Majerus. De vijfde editie van de Energiewacht Tour was de eerste editie waarin geen enkele Nederlandse op het podium stond, dat was in alle voorgaande edities wel gelukt. In 2011 en 2012 stond zelfs meervoudig wereldkampioene Marianne Vos nog op het podium van de Energiewacht Tour.

Aan grote namen heeft ook de komende editie van de wielerkoers geen gebrek. De belangrijkste vrouwenploegen zullen aanwezig zijn op het wielerspektakel. Maar liefst elf internationale merkenteams, zes nationale ploegen en zeven clubteams doen mee aan vijfdaagse. “Het sterkste deelnemersveld ooit”, aldus koersdirecteur Daniëlle Lissenberg-Bekkering. Ook bij de junior-vrouwen start een groot, sterk en internationaal deelnemersveld. Met elf nationale selecties is de junior-vrouwen wedstrijd uniek en toonaangevend in de wereld. De koersdirecteur is blij met de belangstelling van de topploegen voor de vijfdaagse. “De enorme belangstelling van de toppers uit het vrouwenpeloton maar ook van de nationale en internationale talenten laat zien dat deze ronde in een enorme behoefte voorziet. We mogen weer een wedstrijd verwachten waarin we klinkende namen op de erelijst zullen krijgen.”

De Energiewacht Tour 2016 wordt verreden van woensdag 6 april tot en met zondag 10 april. Het wielercircus is op zaterdag 9 april in het Westerkwartier. Eerst in de ochtenduren in Zuidhorn, later in de middag trekt de karavaan naar Leek voor de tijdrit richting Oostwold.

Wie: Energiewacht Tour

Wat: Dameswielrennen

Wanneer: 9 april

Waar: Zuidhorn, vanaf 10.00 uur; Leek vanaf 15.00 uur

Informatie: www.energiewachttour.nl