“Voor mij is schilderen vooral het vrijheidsgevoel. Het overwint mijn faalangst”

Hennie Buiter ‘bouwt’ haar schilderijen zorgvuldig op.“Want ze vertolken mijn gevoelens”

Het is nu meer dan 800 keer dat een Kleintje Cultuur verhaal in De Krant staat. Bijna 16 jaar geleden was Hennie Buiter uit Foxwolde het eerste ‘slachtoffer’ dat in deze rubriek werd opgevoerd. Dat het er daarna zoveel zouden worden, konden we toen niet bevroeden. Dat er in het verspreidingsgebied van De Krant – grof gezegd de gemeenten Noordenveld, Leek en Marum – zóveel vooral amateurkunstenaars hun hobby, vaak uitgegroeid tot een passie, zouden uitoefenen, konden we ons toen niet voorstellen. We hebben zelfs een wachtlijst, want de spontane aanmeldingen komen nog steeds binnen. Kent u iemand – of bent u dat zelf – waarvan u denkt dat hij of zij het waard is om die zelfbeoefende kunstenpassie – schilderen, beeldhouwen, boetseren, musiceren, dichten, noem maar op –  breder uit te laten dragen, mail het ons: hend5385@planet.nl, we zullen dan contact met u of de ‘gegadigde’ opnemen.

Ter zake nu. Hennie Buiter was dus de eerste die in deze rubriek over haar liefde voor schilderen vertelde. En nu, bijna 16 jaar later, is die aanvankelijke hobby er nog steeds. Sterker: het is een passie geworden. Hennie (van 1955) heeft thuis haar eigen atelier (Bulero) waar ze veelvuldig is te vinden. Ze komt er tot rust, laadt zich op voor haar drukke werkzaamheden in ‘hun’ bedrijf. En, heel belangrijk, ze beleeft nog steeds veel plezier aan het maken van haar schilderwerken die – aldus haar goed verzorgde website – vooral bestaan uit felle, heldere kleuren op grote doeken. “Het is werk op het snijvlak van werkelijkheid en fantasie,” verklaart ze. Waarna ze bijna poëtisch vervolgt met: “Slingerende bospaden, zonlicht dat door bomen priemt, kronkelende beekjes. Vooral de natuur is voor mij een inspiratiebron. Ik fotografeer veel maar sla situaties ook in mijn brein op om er een eigen interpretatie aan te geven, vaak in surrealistische kleuren.” Ook in paarden vindt – eigenlijk vond – ze een geliefd schilderobject. Ook omdat haar man Jan zelf een paardenstal (eveneens  Bulero geheten ) met fok-, spring en dressuurpaarden onderhoudt. Maar met het schilderen van prijswinnende drafpaarden is ze gestopt. Vanaf 1999 werd van iedere draver die het ‘peerdjerennen’ tijdens de Rodermarkt in Roden won, een schilderij door haar gemaakt. “Ik wilde wel eens wat anders, mijn blik verbreden want je moet niet stil blijven staan,”zegt ze. Nu schildert Hennie ook abstract, maar vakantie indrukken zijn ook een geliefd schilderobject en dan weer met haar eigen interpretatie.

Gevoel voor vorm en kleur had ze als kind al. “Ik tekende veel, maar aan het verder uitbouwen van die hobby kwam ik niet, totdat ik in 1995 plotseling ‘de geest’ kreeg. De kinderen waren wat groter, ik kreeg wat meer tijd voor mezelf,”vertelt ze in het kantoor van hun zaak (Buiter ‘Alles onder 1 dak’ in de Kanaalstraat in Roden) waar ze de administratie en de financiën nauwgezet in de gaten houdt. Het schilderen in haar schaarse vrije tijd is daarbij de perfecte afleiding. Ze meldde zich aan bij de Teken en Schildergroep Roden (TSR), waar ze een trouw bezoekster van de door docent Fokko Rijkens begeleide dinsdagmiddaglessen is. “Hij voelt me aan, laat me mijn eigen ding doen en helpt me verder. Hartstikke fijn.” Maar ze is even content met de lessen die ze bij andere TSR-docenten volgde. “Bij iedereen leer je weer wat nieuws, zo kun je je mooi ontplooien.” Buiter begon met olieverf en is nu vooral van het werken met acryl gecharmeerd. “ Da’s ook makkelijk om mee te nemen,”zegt ze nuchter. Eigenlijk zou ze nog wel meer en vaker willen schilderen, maar drukke zakelijke beslommeringen staan dat voorlopig nog in de weg. “Jan en ik hebben de handen vol aan ons bedrijf dat zich steeds verder uitbreidt en ontwikkelt. Ja, ook daarin moet je creatief zijn,”lacht ze. Om serieus te besluiten met: “Echt, schilderen is mijn uitlaatklep, mijn vrijheidsgevoel. En het heeft me ook over mijn faalangst heen geholpen.”
De website van Hennie Buiter met prachtige afbeeldingen van haar werk is te vinden op www.bulero.nl