“Voor mij is tekenen als ademhalen, dan voel ik me het meest op mijn gemak”

Altena KC Johanneke dun

Voor Johanneke Dun is vormgeven het meest essentiële in haar leven, want:

ALTENA – Het is een prachtige locatie, daar aan de Lieverseweg 3, pal naast de voormalige basisschool. Johanneke Dun (1961) heeft er behalve haar bekende poppentheater Drie in de Kast ook haar schilder- en beeldenatelier. Vorig jaar schreven we in deze rubriek al uitgebreid over haar poppenspel, waarmee ze regelmatig in haar eigen theater maar ook op andere locaties speelt. Nu gaat het echter over andere creatieve disciplines die ze beoefent, met name het tekenen en schilderen van portretten en landschappen. Ze maakt daarnaast ook sierlijke uit dun draad ‘opgebouwde’ en daarna met was beklede beeldjes, waarvan ze ook exemplaren in brons laat gieten. Onlangs hield ze open huis. Enkele uren voor de opening – ze was nog druk doende om de laatste hand aan de geëxposeerde collectie te leggen – stond ze de verslaggever van de(ze) Krant te woord. Maar eerst zet ze koffie – ‘dan kun jij op je gemak even rondkijken,’ adviseert ze de verslaggever.

Nadat ze de koffie heeft geserveerd plant ze de verslaggever – die ondertussen al een uitgebreide rondgang door het atelier, haar woning (waar ook veel schilderijen van haar hand hangen) en de feeërieke tuin met beelden heeft gemaakt – in een gemakkelijke stoel. Zelf gaat ze op een krukje vóór hem zitten. Ze pakt daarna een groot vel blanco papier en begint te tekenen. Een tekening van de interviewer, is haar bedoeling. “Want als ik teken voel ik me het meest op mijn gemak. Vooral het tekenen van een portret geeft me veel voldoening. Ik ben gefocust op houding en beweging, zowel in fysieke als in emotionele zin. Mensen boeien me en tekenen hoort bij mij. Léven is voor mij bewegen. Lichamelijk maar ook geestelijk. Voor mij is tekenen hetzelfde als ademhalen. En dan nog een statement: Vormgeven, op welk terrein ook, is voor mij het meest essentiële in het leven.”

Haar jongere jaren bracht Johanneke deels in Engeland door. Zij ging er naar de middelbare school en studeerde aan de universiteit van Londen. Maar haar tekentalent kwam daar tot ontwikkeling en hier wilde ze persé in verder. Middels vertaalwerk betaalde zij een ‘Arts foundation course’ (basisjaar tekenen en kunstzinnige vorming) aan de Norwich School of Art in East Anglia. In 1986 keerde Johanneke terug naar haar geboorteplaats in Nederland en tekende ze eindeloos ‘koppen’ van dorpsbewoners en hoorde hun verhaal. In 1988 kwam ze naar Groningen en volgde de opleiding tekenen en schilderen op Academie Minerva. In 1995 vestigde Dun zich met haar gezin – twee dochters, een zoon – in Altena. Voor de verdere ontplooiïng van haar artistieke talenten is het een prachtige locatie. Met een mooie inspirerende natuurtuin, een apart atelier annex poppentheater en een sfeervol huis. “Daar moet ik eigenlijk meer mee doen, dit zal toch ook anderen inspireren?,” stelt ze zichzelf de vraag die ze daarmee eigenlijk ook al beantwoordt.

Johanneke Dun schildert in olieverf. Portretten – verbijsterend goed gelijkend, constateert de verslaggever als ze als sneltekenaar zijn tijdens het interview getekende portret ‘af’ heeft. Maar ook landschappen. “Want daarin kun je eveneens dynamisch te werk gaan. Kijk alleen maar eens naar die luchten,” wijst ze op een fraaie serie schilderingen die ze recent van het Reitdiep landschap maakte. “Ik werk altijd op locatie, ik schilder niet van bestaande foto’s want ik wil ter plekke zijn om de sfeer van dat moment in me op te nemen en in mijn creatie te verwerken. Dat heb ik ook met de portretten die ik teken of schilder – vaak in opdracht. Bij de mensen thuis zijn ze het meest zichzelf, dan kan ik het beste een beeld van hen krijgen. Mensen zijn zó fascinerend, met kinderen heb ik dat vooral. Je kunt me ook als tekenaar inhuren voor feestjes en partijen. Daar kom ik eveneens graag met mijn poppentheater opdraven. En o ja, ik teken ook geboortekaartjes.”

Het open huis dat ze onlangs hield, trok veel bezoekers. Dat is voor Johanneke de reden dat ze komend weekend opnieuw ‘open atelier’ houdt. Dat wordt op donderdag 24 september om 20.00 uur geopend met een verrassend interview en haar werk is te zien op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september, van 12.00 tot 17.00 uur.

Johanneke Dun is bereikbaar via 06-22026431, haar website is www.drieindekast.nl