Voorbeeldige strijdlust brengt De Wilper Boys overwinning

de wilp voetbal read swart 1

Wytze Numan schiet rood-zwart naar 1-0

DE WILP – De tweede overwinning van De Wilper Boys is een feit! De 1-0 zege op Read Swart was vooral een collectieve overwinning. De elf van Klaas Zijlstra streden negentig minuten met volle overgave, gaven net iets meer dan de ploeg uit De Knipe, dat individuele klasse had. Het collectief zegevierde.

De spelers van De Wilper Boys dromden na het laatste fluitsignaal samen, moegestreden. Zijlstra dirigeerde zijn manschappen meteen naar binnen. Matchwinner Wytze Numan verliet als laatste het veld, als een ware kapitein van het vlaggenschip. Numan was het toonbeeld van inzet en nam zijn ploeg op sleeptouw tegen een Read Swart dat voor de competitie een andere doelstelling had: hoger op de ranglijst. Maar de Knipe-ploeg deed net als De Wilper Boys weinig onder voor de tegenstanders, maar het leverde weinig punten op, waardoor beide clubs in hetzelfde vaarwater zitten. Het was een gelijkwaardige strijd op het lastig te bespelen veld van De Wilp. Niet alleen door de harde wind, maar ook doordat het glad was. De thuisclub schrok in de beginfase van een behoorlijke kans voor de gasten. Jorke Braaksma legde de bal bij de tweede paal, waar Frank Tuinman stond, die de voorzet vol op de slof nam. Op een verrassend moment – Read Swart drong in deze fase aan- viel het doelpunt even later aan de andere kant. Wytze Numan won op karakter het duel en te midden van verdedigers van Read Swart kon de middenvelder uithalen. De niet keiharde lage schuiver paste precies in de hoek: 1-0. Vervolgens kwam er meer vaart in de wedstrijd. De Friezen hadden geen passend antwoord op het fel strijdende De Wilper Boys, dat bovendien beschikt over technisch vaardige spelers. Enkele keren werd de geconcentreerd spelende verdediging ontwricht. Een onverwachte volley van de vedette van de ploeg, Braaksma, leek gevaarlijker dan het was. Even later een klassieke aanval met een voorzet die koppend werd afgerond door Niek van der Werf, maar de kopbal draaide over het doel van Eddie Dijkstra. Het werd alle hens aan dek in de Wilper verdediging. Het was wederom Braaksma die van dichtbij de zaak kon afmaken, maar Dijkstra gooide zich er tijdig voor. De rood-zwarten hadden het in deze fase moeilijk en kwamen nog één keer onder de druk uit. Jan Bakker brak door over de vleugel en gaf hard voor, maar niemand in rood-zwart kon zijn voet er tegen zetten.

In de tweede helft probeerde de Plantsoen-club weer grip op het aandringende Read Swart te krijgen en had weer aanvallende intenties. Maar de Westerkwartierders moesten later toch weer in de verdediging. Het leverde wederom hachelijke momenten op voor het doel van Dijkstra. Numan nam weer eens het voortouw, het leverde een tegenaanval op. Numan bereikte vervolgens Bakker, die Justin de Vries onder vuur nam. De pegel kon met pijn en moeite tegen worden gehouden. Dan een geweldige actie van Numan, die zijn tegenstander voor schut zette en voor trok, waar Erwin Roffel met zijn hoofd net niet bij kon. Een knappe actie van Klaas Algra leverde nog een mogelijkheid op voor de gastheren, die beter omgingen met de wind, door laag over de grond te combineren. Een kwartier voor tijd was het weer alle zeilen bijzetten voor de Wilpster achterhoede, bij een vrije trap op een gevaarlijke plaats. Dijkstra ranselde de bal uit de hoek. De Knipe-ploeg perste er nog een laatste offensief uit. Het thuispubliek sidderde en beefde. De Groningers wankelden, maar wilden van geen wijken weten. Achterin gaf Danny Louwes niks weg, maar ook zijn medespelers gooiden hun hele ziel en zaligheid in de strijd, om een tegendoelpunt- dat de hele tijd in de lucht hing- te voorkomen. Bij enkele uitvallen kreeg de thuisclub nog kansen op de bevrijdende 2-0. Een inzet van dichtbij van Joey Louwes werd verijdeld door de Read Swart-doelman en een hoekschop van invaller Daniel Dijkhuizen vloog nog bijna de winkelhaak in. De Wilper Boys hield met man en macht stand. Na het verlossende eindsignaal barstte het gejuich los. “Eindelijk!”, kraaide Klaas Zijlstra victorie. “We kwamen steeds onder druk. We hebben de drie punten gepakt met het hele team. We hebben nu eenmaal niet een speler die er 25 inschiet”, sprak Wytze Numan na afloop. Numan was de enige die het net vond. Door de winst nam De Wilper Boys afstand van hekkensluiter SVMH en krijgt aansluiting met de andere ploegen in de staart van de ranglijst.

De Wilper Boys- Read Swart 1-0; Scoreverloop: 35. Wytze Numan 1-0; Scheidsrechter: Bart Leistra (Leek); Gele kaart: Stefan Oost (de Wilper Boys); Toeschouwers: 60

Opstelling De Wilper Boys: Eddie Dijkstra, Jordy van der Leest, Erwin Roffel (75. Wisse van Veen), Danny Louwes, Stefan Oost, Wytze Numan, Klaas Algra, Patrick Boeve, Jarno Ottema (47. Arjan van der Kaap), Joey Louwes, Jan Bakker (80. Daniel Dijkhuizen)

Ster van het Veld: Wytze Numan (De Wilper Boys). De voormalige speler van Drachtster Boys – maar alweer drie jaar in dienst van De Wilper Boys- viel op door zijn tomeloze inzet, al gold dat voor de hele ploeg. Hij maakte het belangrijke verschil: het doelpunt.

Opvallend:

Het rood-zwarte tenue van De Wilper Boys tegenover Read Swart. Read Swart speelde daarom in blauw-zwart. “Blauw-zwart brengt meer geluk”, sprak een vertegenwoordiger van de Knipe-ploeg, doelend op een bekertriomf bij het Vriezer VAKO. Vrouwe Fortuna was nu meer op de hand van rood-zwart.