Voorleesestafette uit Het Rode Boek

Roden het boek van ot en sien

‘We willen zo ook de verhalen van Ot en Sien nieuw leven inblazen’

RODEN – Dat het 110 jaar geleden is dat Ot en Sien gecreëerd werden, dat is zo onderhand wel bekend. Het blijft echter evenementen regenen. ‘We hebben in het voortraject alle verenigingen en instanties gevraagd om een Ot en Sien activiteit te ontwikkelen. En dus moesten we zelf ook met iets komen’, vertellen Alie Folkerts en Sandra Venekamp van Stichting Oude Scheepstraschool. Hun activiteit is een heuse voorleesestafette (een idee van Saskia) geworden, van 21 tot en met 24 mei.

Eerst even terug in de tijd. Alie Folkerts lacht. ‘Dat dit allemaal zou gebeuren, daar kon ik een jaar of tien geleden alleen maar van dromen’, lacht ze. Tien jaar geleden had ze thuis in Nietap Ot en Sien spullen staan. Er was geen onderdak, geen zicht op een Ot en Sien jaar. Nu echter is de Oude Scheepstraschool omgetoverd tot een prachtig Scheepstra Kabinet en staat 2014 geheel en al in het teken van Ot en Sien. ‘Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Dit hadden we echt nooit verwacht.’ Om het bestuur van de stichting fris en fruitig te houden, zijn onlangs in de personen van Diana Brink en dus Saskia Venekamp twee nieuwe bestuursleden toegevoegd. ‘Ook daar zijn we bijzonder blij mee. Ze zijn toch van een andere generatie en hebben nieuwe, frisse ideeën. En laten we eerlijk zijn. Ook wij hebben niet het eeuwige leven’, laat Alie weten.

De voorleesestafette dan. Die begint woensdag 21 mei in uiteraard het Scheepstra Kabinet. ‘Steeds andere mensen gaan tijdens de estafette voorlezen aan verschillende groepen mensen. Het stokje is in dit geval Het Rode Boek met verhalen van Ot en Sien. Hindericus Scheepstra zal zelf op woensdagmiddag de aftrap verzorgen, samen met schrijver Harm de Jonge en leerlingen van De Tandem, die verder vermaakt worden met allerlei spelletjes. Op donderdag gaan leerlingen van De Marke voorlezen aan senioren van De Hullen. Ook zullen oude liedjes gezongen worden. In de middaguren verhuist Het Rode Boek naar de kinderboerderij, waar Herman Holland voor gaat lezen en ook het ‘voorleesbeest’ langs zal komen. Donderdagavond is Het Rode Boek bij Daan Nijman in de zaak. Op vrijdagochtend leest Ger Kuilenberg voor bij de Teken- en Schildergroep in Roden en Het Rode Boek is ’s middags in de Molenhof, waar ook voorgelezen gaat worden. Door wie wil de organisatie nog niet bekend maken. Zaterdagmiddag is de afsluiting in en om de Scheepstraschool met spelletjes, voorlezen en poppenkast. Hindericus Scheepstra is er dan ook weer.

‘Op deze manier willen we ook de verhalen van Ot en Sien nieuw leven inblazen. Ondertussen weet iedereen wel wie Ot en Sien is. Maar waar gingen de verhalen eigenlijk over? En voorlezen is sowieso goed voor kinderen.’

Overigens ontvangt Alie nog bijna dagelijks spullen van Ot en Sien. ‘Ik moet soms selectief zijn. Ik zou het liefst alles aanpakken, maar dan fluit het bestuur me wel terug. Weet je wat ook leuk is? Op dit moment hebben we zeventig originele tekeningen van Jetses in het Kabinet. Dat trekt bezoekers uit Zwolle en Meppel en nog verder weg. We staan echt op de kaart. En met Saskia en Diana er bij, kunnen we nog meer gaan doen. Want 2014 is dan wel Ot en Sien jaar, we hopen natuurlijk dat een aantal activiteiten voor altijd zal blijven. Want Roden is Ot en Sien dorp. Voor eens en altijd.’