Voorproefje Roden Proeft belooft een smakelijk programma

NOORDENVELD – Voorafgaand aan Festival Roden Proeft op 7 juli aanstaande, vindt er een bijzonder en gevarieerd ‘voorproefje’ plaats. Een voorproefje dat bovendien naadloos aansluit op het thema van Roden Proeft. Dit jaar is dat – gelijk aan het jaarlijkse thema van de gemeente Noordenveld – cultureel erfgoed. Cobie Buist, bestuurslid van Stichting Proef Noordenveld, neemt het voorprogramma met ons door.

Dat voorprogramma start op zondag 1 juli met een fietstocht door de gemeente Noordenveld. ‘Het is eigenlijk meer een proeftocht’, licht Cobie toe. ‘Voor de tocht kan een ticket à vijf euro worden gekocht. Met dat ticket heeft de deelnemer recht op twee culinaire versnaperingen. Eén bij Maallust in Veenhuizen en één bij Tafel 20 in Norg.’ De fietstocht zal de deelnemers langs de (verborgen) culturele schatten van de gemeente Noordenveld voeren. De inschrijving hiervoor is van 12:00 tot 13:00 uur bij de Kinderboerderij aan de Norgerweg in Roden.

Het programma gaat op dinsdag 3 juli verder met twee documentaires over respectievelijk Hindericus Scheepstra en Generaal van den Bosch. De documentaires worden getoond in Theater Winsinghhof te Roden, waar de koffie en cake klaar zal staan voor de geïnteresseerden. ‘De entree is gratis en de koffie wordt aangeboden door Stichting Proef Noordenveld’, zegt Cobie. De documentaires worden vanaf 20:00 uur vertoond.
Op vrijdag 6 juli staat er een ‘Drentse aovond’ met het Huus van de taol op het programma. Deze wordt in goede banen geleid door Peizenaar Tea Nijnhuis, vandaar dat de avond in Peize plaats vindt. In Café Ensing zal vanaf 20:00 uur de Drentse aovond losbarsten, met veel aandacht voor de Drentse taal. De entree is wederom gratis en de koffie, thee en cake wordt aangeboden door Stichting Proef Noordenveld.
Tijdens Festival Roden Proeft, vindt nog een zogeheten ‘cultureel vierluik’ plaats. Vanaf 11:00 uur kunnen mensen deelnemen aan een Rondje om de Brink. Daarbij wordt Landgoed Mensinge, de Catharinakerk, Het Scheepstrakabinet en Museum Kinderwereld aangedaan. ‘Op het Festival kunnen deelnemers een ticket kopen voor het culturele vierluik’, zegt Cobie.

Het mooie aan het voorprogramma is dat alle activiteiten een link hebben met het thema. ‘Alles staat in het teken van cultureel erfgoed’, zegt Cobie. ‘Daarnaast heeft het een link naar het programma op de zaterdag.’

Proeven en toeven

Een hoogtepunt tijdens Festival Roden Proeft, is het ‘proeven en toeven’. Voor slechts 19,50 euro kunnen deelnemers een heerlijke ervaring tegemoet zien. Op drie verschillende locaties in Roden kunnen er dan drie lekkernijen worden geproefd. Een absolute aanrader voor de liefhebber van culinaire hoogstandjes, of voor hen die graag verrast worden.
De route voert de deelnemers langs respectievelijk Het Wapen van Drenthe, KomMaarBinnen en La Comida. Vanaf 18:30 uur zal dit plaatsvinden. Aanmelden kan via www.rodenproeft.nl.