Vrijwilligers van de Formulierenbank weten raad

formulierenbank

Steunpunt vrijwilligerswerk

REGIO – Wat voor soort vrijwilligerswerk is er allemaal? Om te laten zien wat er mogelijk is, publiceert het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn in Noordenveld een paar keer per jaar een interview met één of meer vrijwilligers. Deze keer zijn de vrijwilligers van de Formulierenbank aan de beurt. Het vijftal helpt mensen met het invullen van belastingaangiftes, aanvragen van bijzondere bijstand en andere toeslagen.

‘Waarom ik dit ben gaan doen? Omdat ik dol ben op rekenen’. Jan Haandrikman is een van de vijf vrijwilligers die zich inzetten om mensen helpen bij het invullen van formulieren. Tot vier jaar geleden deed hij dat werk in Peize. In Roden deed vrijwilliger Jan Tibben hetzelfde werk. “Ik had op een gegeven moment te veel klanten. Dat werd een beetje te gek.” Vervolgens heeft Welzijn in Noorden­veld (WiN) extra vrijwilligers geworven om de beide Jannen bij te staan. Dat zijn Hilbert-Jan Everts, Peter Lambeck en Jakob Dopper. Allemaal hebben ze een administratieve achtergrond. Dat is ook wel nodig, want het werk bestaat niet alleen uit het invullen van belastingpapieren. Het gaat ook over aanvragen van huursubsidie, bijzondere bijstand, AOW of toeslagen van de sociale dienst. “Ook al is die administratieve kennis onontbeerlijk om het werk te doen, het is niet het belangrijkste deel,” vindt Hilbert-Jan. “Ons werk bestaat voor tien procent uit cijfertjes, de rest bestaat uit hulpverlenen.” Jan Tibben legt uit. “Wij helpen alleen mensen die een inkomen tot 30 duizend euro per jaar hebben. Die mensen hebben vaak niet alleen een probleem met formulieren, die hebben soms ook andere problemen. Sommigen zijn eenzaam, anderen hebben een beperking. Die mensen zijn dolblij als je bij ze thuis komt.” “Bovendien kun je dan meteen zien hoe de thuissituatie is,” vult Jakob aan. “Ze zijn dan wat losser in de omgang. Soms help ik ze zoeken om alles bij elkaar te krijgen en een archief te maken.” Niet allemaal komen ze bij de mensen thuis. Jan Haandrikman ontvangt zijn klanten in het Inwonersplein aan de Schoolstraat in Roden. “Dat is voornamelijk omdat ik dat lichamelijk niet aan kan,” legt hij uit. “Maar het voordeel is dat je niet hoeft helpen zoeken,” lacht hij. “Als mijn klanten hun archief niet compleet hebben, kunnen ze een nieuwe afspraak maken.” Jan Tibben noemt nog een ander voordeel: “De sociale dienst (ISD) zit in hetzelfde gebouw. Als we er niet uit komen, kunnen we er iemand van de ISD bij halen. Die samenwerking is heel goed.”

Wie hulp nodig heeft met het invullen van formulieren en geen administratiekantoor kan betalen, kan terecht op dinsdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur in het Inwonersplein. Daar vindt een intakegesprek plaats en vervolgens wordt een afspraak gemaakt met een van de vrijwilligers. Deze hulp kost maximaal € 10 per jaar, afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden. Daarvan gaat een deel naar WiN, want die stellen de ruimte en computer­programma’s beschikbaar. De rest gaat naar de vrijwilligers, die daar de reiskosten van betalen. Wilt u ook vrijwilligerswerk gaan doen? Meldt u aan op www.welzijninnoordenveld.nl/vrijwilligers of bel met Welzijn in Noordenveld op nummer 050 3176500. De vrijwilligers van de formulierenbank op de foto. Van links naar rechts: Jakob Dopper, Jan Tibben, Peter Lambeck, Hilbert-Jan Everts en Jan Haandrikman.