Vroeger was alles beter…

Sport

Amateurvoetbal: de bal rolt bijna weer

REGIO – Voetbal – zo zeggen mensen wel eens- krijgt veel te veel aandacht, om er de zo bekende ‘waarom-vraag’ meteen maar achteraan te slingeren. Want is voetbal dan belangrijker dan tennis? Of golf? Of bridge? Nee. Belangrijker niet. Maar nog steeds, ondanks alles, neemt voetbal een heel belangrijke positie in de maatschappij in. Dat is historisch zo bepaald en dat zal altijd zo blijven ook. Zeker nu ook de dames meer en meer de voetbalsport ontdekken. Sterker nog: dit is de snelst groeiende tak van sport. Ter wereld. Voetbal dus. Het bord op schoot. De sport met de meeste clichés, een sport die elke zaterdag en zondag door jong en oud, dik en dun, goed en heel slecht wordt beoefend en waarin prestige nog steeds een belangrijke rol speelt. Ook in deze regio. Zaterdag en zondag beginnen duizenden voetballers aan de competitie met in het achterhoofd de wetenschap dat vroeger alles beter was. En dat klopt nog ook.

Vroeger was alles ook beter. Althans: wat niveau betreft. Dat is gewoon een gegeven. De huidige sterspeler van een gemiddelde derde- of vierdeklasser, zou een jaar of vijftien, twintig geleden een anonieme rol in het tweede elftal gespeeld hebben. Wat nu tweede klasse is, was vroeger niveau ‘onderin de derde klasse’. Het niveau holt achteruit en blijft achteruit hollen. Oorzaak: de opleiding en de interesse van de kinderen. Ook voor clubs wordt het tegenwoordig steeds moeilijker om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Sponsoren haken af en hoofdtrainers durven tegenwoordig een veel te hoog salaris te vragen. Dat betekent vaak dat de jeugd het moet doen met welwillende ouders. Ouders die vroeger furore maakten op het paard, als handballer of als spelverdeler in het plaatselijke volleybalteam. En hoewel de inzet van deze vrijwillige ouders te prijzen is, missen jonge voetballers de elementaire voetbalopleiding. Ga maar kijken, op vrijwel elk willekeurig voetbalveld op zaterdagmorgen. Een bal aannemen, een kapbeweging, passen met de binnenkant van de voet: de jongens die het wel kunnen hebben die kwaliteiten van nature (talent dus) en worden meteen ook gescout door de profclubs, die tegenwoordig al F-jes beoordelen en proberen aan zich te binden. De jonge voetballer mist veel, zo niet alles. Pas als clubs bereid zijn fors te investeren in het jeugdvoetbal, pas dan zou het niveau gedurende de komende jaren wat opgekrikt kunnen worden. Daarbij komt ook de houding van de jeugd zelf. Ging je vroeger in negen van de tien gevallen eerst op gymnastiek en dan op voetbal, dát is tegenwoordig totaal anders. De keuze is reuze en voetbal is al lang niet vanzelfsprekend meer. Daarnaast spelen ook zaken als de computer, de telefoon, de Xbox en de Play Station een rol. Voetbalden ‘we’ vroeger elke middag op het trapveldje, tegenwoordig hangen kinderen toch liever achter de computer. Ook omdat dit handig is voor de werkende ouders, want achter de spelcomputer zijn de kinderen tenminste rustig. En worden ze niet vies. Kortom: gestimuleerd om te gaan voetballen, worden ze in elk geval veel minder dan voorheen.

Maar: we gaan zaterdag en zondag ‘gewoon’ weer los. We zijn allemaal weer heel benieuwd naar de verrichtingen van de dorpshelden. We gaan weer heerlijk mopperen tegen de scheidsrechters en de grensrechters van de tegenstander. Want die pakken ook dit jaar weer heel veel punten. We gaan ook dit seizoen weer zeuren richting KNVB, over de winterstop bijvoorbeeld, en we snappen straks aan het einde van het seizoen met z’n allen weer helemaal niets van het schema van de nacompetitie. Zoals elk jaar. De Krant volgt – en ook dat is in deze tijd bijna uniek- de regioclubs op de voet. Met eigen verslagen. Met eigen mensen. Met eigen foto’s en dus met eigen meningen. Zoals u gewend bent.
En, beste voetbalverenigingen, dé tip om het tij te keren is simpel uitvoerbaar. Zet je beste (en dus meestal duurste) trainers op de jeugd, en laat een vrijwilliger het eerste elftal doen. Die namelijk, leer je echt niet meer betere voetballen.

Vincent Muskee

UIT DE KRANT