Vrolijke verjaardag Tiny’s theetuin

veenhuizen jub theetuin

VEENHUIZEN – Koffie-en theetuin Zunneschien aan de Hospitaallaan in het monumentale gevangenisdorp Veenhuizen bestaat deze maand precies 25 jaar. ‘Een mijlpaal die er zijn mag,’ gaf wethouder Henk Kosters aan. Hij bracht niet alleen namens de gemeente Noordenveld de complimenten over, maar gaf tevens het startschot voor de expositie ‘Van heinde en verre’ in De Kunsttuin van overbuurvrouw Judith Reedijk.

De expositie in De Kunsttuin start met een expositie van keramiek theepotten en dat was voor beeldend kunstenaar Judith Reedijk gelijk een mooi moment om Tiny Veenstra te verrassen. Dat lukte prima. ‘Ik sta gewoon te trillen op mijn benen’, zei de jubilaris. ‘Dit komt voor mij totaal onverwachts. Ik heb dit helemaal niet zien aankomen. Wel heel erg leuk en heel erg mooi’. Om drie uur trapte de wethouder af met een toespraak en velen volgden daarna zijn voorbeeld. Allemaal even lovend over Tiny, haar theetuin en haar inzet voor de lokale samenleving.

Peter Sluiter sprak als voorzitter van VTC (Veenhuizen Cultuur en Toerisme) en als directeur van Het Gevangenismuseum. ‘Tiny is gewoon een gezellige buurvrouw van ons museum. Als VTC willen wij haar activiteiten op het gebied van toeristische promotie doorzetten. 25 jaar geleden is Zunneschien gestart. Als eerste in Veenhuizen verkocht zij een kopje koffie aan toeristen. Echt pionierswerk, waar wij nog steeds de vruchten van plukken’, liet hij weten. Loes Talens van hotel-restaurant Bitter en Zoet sprak namens de buurt lovende woorden uit voor haar inzet om de omgeving te betrekken bij alle activiteiten. Mooi was ook de toespraak van Veenhuizerkenner Jan de Maar. ‘Ik ken Tiny 40 jaar. Zowel in het verleden bij mijn werk bij justitie als bij mijn huidige vrijwilligersactiviteiten kom ik Tiny geregeld tegen. Eerst als telefoniste werkzaam bij justitie en nu dan in Zunneschien. En het mooie is, alles kan altijd bij haar. Altijd weet zij wel een manier om een groep op een bijzondere wijze te ontvangen. Zij is regionaal uniek. Haar man Folkert werk mee op de achtergrond. Hij bakt de cake en doet dat niet onverdienstelijk.’

En nog was het allemaal niet voorbij deze zondagmiddag. Muziekvereniging De Vooruitgang uit Norg kwam met een verrassingsoptreden het feestterrein op gemarcheerd. Allemaal georganiseerd door de Judith Reedijk en met een steeds groter worden glimlach gadegeslagen door Tiny Veenstra. Het komende halfjaar is de expositie van ‘Heinde en verre’ te zien in De Kunsttuin en zal Zunneschien regelmatig gasten verrassen met een activiteit of cadeau.

Op de foto: De Voortgang speelt ‘lang zal ze leven’ met op de voorgrond Tiny Veenstra en Judith Reedijk.