Waar is Hindericus Scheepstra?

Roden standbeeld scheepstra

RODEN – Alle verhalen hebben twee kanten. Dus ook het verhaal van de ‘verdwijning’ van het beeld van Hindericus Scheepstra in Roden. Want Hindericus staat er niet. Even niet. Is weg voor onderhoud, denkt de één. Vernield, zegt een ander.
Stientje Meyer woont tegenover het beeld van Scheepstra. Tijdens Rodermarkt kreeg ze bezoek van familie. Dinsdagnacht hoorde ze gestommel bij Hindericus. Ze keek door het raam. Er waren mensen met het beeld ‘bezig’. Dat was duidelijk te zien. Drie mannen wel te verstaan. De politie werd gebeld. En die kwamen. De mannen gingen weg en het beeld stond er nog gewoon. Later kwam de gemeente toch maar kijken. Kennelijk stond het beeld wat uit het lood. Met een hoogwerker werd getracht Hindericus weg te halen. Dat lukte niet. Vervolgens werd het beeld afgezaagd. Tot de sokkel. Kiki Meyer, maker van het beeld, is daar nóg boos over. Want zo ga je toch niet met Hindericus om.  Die zaag je niet ‘respectloos’ af. Nu is er niks meer. Hindericus is in geen velden of wegen meer te bekennen. En keert hij überhaupt nog terug?
Op die laatste vraag kan Menno Nienhuis, namens de gemeente Noordenveld, volmondig ja antwoorden. ‘Hindericus keert terug. Ik kan alleen nog niet zeggen wanneer precies.’ De lezing van de gemeente wijkt verder niet heel veel af van die van Meyer. In dit verhaal gaat het om details, nuances. ‘We zijn inderdaad gebeld door de familie Meyer. Vervolgens is Hindericus woensdag weggehaald om erger te voorkomen. En het klopt ook dat eerst geprobeerd is hem weg te takelen. Dat is niet gelukt. Omdat we bang waren dat Hindericus zou gaan scheuren, is besloten tot zagen over te gaan, net voor de sokkel. Met respect dus, want wij willen echt niet dat het beeld scheurt of afbreekt’, zegt Nienhuis.
Hindericus ligt momenteel in opslag. Er wordt gekeken hoe hij het best teruggeplaatst kan worden. Tenslotte: het klopt volgens Nienhuis óók dat er politie bij geweest is, in de nacht van dinsdag op woensdag. ‘Wat er toen precies gebeurd is, durf ik niet te zeggen. Dan moet je Evert Nitrauw of Robert Bouma even bellen.’ Belangrijkste feit: Hindericus keert gewoon terug. Alleen wanneer is de vraag.